Sosyal Medya

Makale

Ben ne yapayım böyle adaleti

2017 yılında Adana Ä°nsani Yardım DerneÄŸi için çok güzel bir bina bulduk.

4 katlı binanın üstten 2 katını kiralamak istedik fakat mülk sahibi, binayı parça parça kiraya vermeyeceÄŸini eÄŸer tutarsak tamamını kiraya vereceÄŸini ve alt kiralama yoluyla istersek bizim kiraya verebileceÄŸimizi söyledi.

Alttaki dükkân aslında iÅŸimize çok yarardı ama hepsini kiralamaya gücümüz yetmiyordu.

Bu esnada baÅŸka biri de mülk sahibinden sadece dükkânı istiyordu. Mülk sahibi bize yönlendirdi; bizim de iÅŸimize geldi dükkânı bu kiÅŸilere kiraya verdik.

Kirayı özellikle 1 yıl yaptık (1 yıl sonra dükkânı biz kullanırız diye hesapladık) ve bunu da karşı tarafa söyledik.

Adamlar kabul etti.

Biz de sözleÅŸme dışında, adamlara kirayı 10 günden fazla geciktirmeleri durumunda dükkânı tahliye edeceklerine dair ekstradan “boÅŸaltma taahhüdü" imzalattık.

Åžubat ayında baÅŸlayan kiralarının ilk 2-3 ayını sorunsuz ödediler fakat sonra kirayı aksatmaya ve hiç ödememeye baÅŸladılar.

Önceleri iÅŸlerinin aksadığını düÅŸünerek anlayış gösterdik fakat sonradan öÄŸrendik ki bu insanlar daha önce de kiraladıkları mülkleri hep suistimal etmiÅŸler.

Bunun öÄŸrendikten sonra ve tüm ikazlara raÄŸmen ödeme yapmadıkları için geciken ödemelerin ödenmesi ve dükkânı tahliye etmeleri için 2017 yazında dava açtık.

Ä°lk celsede adamların tahliye edileceÄŸini düÅŸünüyorduk ama ne gezer.

Ä°lk celse aylar sonra görüldü ama o mahkemede davanın yanlış mahkemede açıldığı söylenip dosya ilgili mahkemeye yönlendirildi.

Oysaki davayı biz doÄŸru mahkemede açmıştık ve kayıt evrakı elimizdeydi fakat memurlar dosyayı ilgisi olmayan diÄŸer mahkemeye yönlendirmiÅŸler. 

DoÄŸru mahkemede dosyamızın görüÅŸülmesi aylar sürdü. Çünkü bir önceki mahkemenin, ilgili yazıyı yazıp tevdi etmesi bayağı sürdü.

Nihayet doÄŸru mahkemede görülmeye baÅŸlanan davamızın hemen kabulünü bekliyorduk.

Çünkü kontratımız 1 yıllıktı ve kira süresi çoktan dolmuÅŸtu ve bu esnada kiracı da kalan aylara ait hiç ödeme yapmamıştı.

Ama kazın ayağı hiç öyle deÄŸildi.

Kiraya verdiÄŸimiz kiÅŸiler yasal boÅŸlukları çok iyi biliyorlardı; ona itiraz buna süre isteme derken 2017 yazında açtığımız dava 2020 yılının Ekim ayında son celsesi yapıldı ve büyük bir mucize eseri (!) mahkeme bizi haklı gördü ve lehimize karar verdi.

Fakat bu sefer de kararın tebliği, karşı tarafın itirazının beklenmesi derken kiracıyı ancak 5 ay sonra (19 Mart 2021) tarihinde dışarı atabildik.

Kiracının karara itiraz hakkı vardı ve üst mahkemeye gidebilirdi ama Allah'tan itiraz için yatırması gereken ücret vardı; bu ücreti yatırsa geri alamayacağını biliyordu yoksa üst mahkemeye gitse kim bilir kaç yıl da orada dosyanın karara baÄŸlanmasını bekleyecektik.

Kiracı, dükkânı boÅŸaltmadan 10 gün önce suç örgütü kurmak ve devleti zarara uÄŸratmaktan dolayı birkaç kiÅŸiyle beraber tutuklandı.

Belki tutuklanmasa başka bir yasal boşluktan faydalanıp hala oturuyor olabilirdi?

Kontratımız 1 yıllık olmasına rağmen adamlar, mevcut adalet sisteminden faydalanıp 3,5 yıl kuruş kira vermeden oturdular.

Bu olaydan sonra ÅŸunu öÄŸrendik ki;

Yaptığınız kontratın, kontrata yazdığınız kira süresinin hiçbir anlamı yok.

Erkek karşısında kadına; iÅŸveren karşısında iÅŸçiye, mülk sahibine karşı kiracıya pozitif ayırımcılık tanırsanız art niyetliler bunu kolayca suiistimal edebiliyor.

Bugün en basit davalar yıllar sürebiliyorsa mahkeme, sonunda doÄŸru karar vermesinin çok da bir anlamı kalmıyor.

Dava bu kadar uzun sürdüÄŸü için muhatap kiracı, üzerinde hiçbir mal varlığı bırakmayıp baÅŸkasına aktarmış, ÅŸimdi ortada icrayla da olsa alacak bir ÅŸey kalmamış.

Bizim basit bir alacak ve tahliye davamız 3,5 yılda sonuçlanıyorsa vay halimize.

Üstelik kontratımız "1 yıldır" diye yazmasına ve karşı tarafın da bunu rızasıyla imzalamasına raÄŸmen.

Bu olaydan sonra insanların mafyalardan niçin adalet dilendiÄŸini daha iyi anladık.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.