Sosyal Medya

Makale

Covid Aşısının Doğrusu Eğrisi Ne?

Maalesef söz konusu Covid olunca her kafadan bir ses çıkıyor.

Bilen de konuÅŸuyor bilmeyen de.

ÇoÄŸunun hak, hakikat diye bir derdi yok; zannını haykırıyor sadece.

Çevremde aşıya karşı çıkanlara da savunanlara da gerekçelerini soruyorum; istisna bir iki kiÅŸi dışında saÄŸlıklı bir cevap verebilen yok. 

Komplo teorilerini yabana atmıyorum ama bunu paranoyaya bağlamanın anlamı da yok.

Aşı ile ilgili kısa bilgi vereyim kararını siz verin:

AÅžI NEDÄ°R, NÄ°ÇÄ°N YAPILIR?

Aşı, vücutta antikor (savunma parçacıkları) oluÅŸturmak için yapılır.

Antikor her bakteri veya virüs için farklıdır.

Vücuda bir bakteri/virüs girdiÄŸinde (onun antikoru önceden vücutta oluÅŸmuÅŸsa) antikor parçacığı gidip o virüs veya bakteriye yapışır. Böylece vücudun savunma hücreleri için hedef iÅŸaretlemesi yapar.

Savunma hücreleri, iÅŸaretlenmiÅŸ bu mikrop veya virüsleri hastalık yapmalarına fırsat vermeden hemen yok ederler.

Aşılar 2 çeÅŸittir:

     1-Ä°naktif Aşılar: ÖldürülmüÅŸ veya zayıflatılmış (hastalık kabiliyeti yok edilmiÅŸ) bakteri/virüslerden yapılır.

     2-Genetik Parçalı Aşılar: Virüs veya bakterinin genetik yapısının bir kısmı ile (daha çok mRNA denen kısmıyla) yapılır.

AÅžININ ZARARI VAR MI?

Genetik parçalı aşılar son yıllarda uygulanmaya baÅŸladı. Mazisi uzun olmadığı için bunların zararları ile ilgili (en azından benim bildiÄŸim) kayda deÄŸer bir bilgi yok ve zararsızdır diye iddia etmek de mümkün deÄŸil.

Ä°naktif aşılar, yaklaşık 100 yıldır kullanılıyor. Aşının ana temelini oluÅŸturan inaktive olmuÅŸ bakteri/virüsten kaynaklı ciddi bir yan etki görülmüÅŸ deÄŸil.

Fakat aynı ÅŸeyi aşıyı oluÅŸturan yan unsurları için söylemek mümkün deÄŸil.

ÖldürülmüÅŸ veya etkisiz hale getirilmiÅŸ bakteri/virüsün bu inaktif (etkisiz) etkisini devam ettirmek, aşının baÅŸka bakteri/virüsle bulaÅŸmasını engellemek ve aşının raf ömrünü korumak için birçok farklı madde kullanılıyor.

Ä°ÅŸte bu maddelerin bazıları için ciddi yan etkileri/zararları bilimsel olarak konuÅŸuluyor. Özellikle uzun yıllar aşılarda kullanılan civa çok tartışıldı ve son yıllarda civa kullanımı yok denecek kadar azaldı.

Aşıda şimdiye kadar yaşanan en tehlikeli durum aşının bayatlaması olmuştur.

SoÄŸukta saklanması gereken aşılarda soÄŸuk zincire riayet edilmemesi ve miadı geçmiÅŸ aşıların kullanılması sonucu ölüme varan vakalar oldu.

90’lı yıllarda bayat aşı yüzünden DoÄŸu ve GüneydoÄŸuda birçok ölüm ve nöral felç vakaları oluÅŸtu. Bu aşıların önemli kısmı askeri ekiplerce yapıldığı için TSK yıpranmasın diye hukuki giriÅŸimler beklenen sonuca ulaÅŸmadı. SoruÅŸturmalar olması gerektiÄŸi gibi yapılmadı. Medyada gündeme bile gelmedi.

Zaten yıllarca PKK tarafından fısıltı gazetesinde askeriyenin içine kısırlaÅŸtırıcı ajan/madde kattığı aşılarla Kürtleri kısırlaÅŸtırıp Kürt nüfusu azaltmaya çalıştığı iddiası vardı. (Ben inanmasam da) Bu olaydan sonra insanların kafasındaki ÅŸüphe arttı.

Sadece Türkiye’de deÄŸil; dünyanın birçok yerinde (özellikle OrtadoÄŸu ve 3. Dünya bölgesinde) Batı tarafından saÄŸlık desteÄŸi olarak verilen ilaç ve aşılar içinde kısırlaÅŸtırıcı ve baÅŸka hastalıklara sebebiyet verecek ajanların olduÄŸu iddiasını dile getirenlerin sayısı bayağı fazla.

Batı bunu yapabilecek ahlaksızlığa ve aç gözlülüÄŸe sahip. Ama bazı ÅŸeyler de var ki öyle alenen yapılması mümkün deÄŸil.

Covid aşısına karşı çıkanlar, ilacın yan etkisinden ziyade bu aşının yanında gizlice ve art niyetle yerleÅŸtirilebilecek çip veya zararlı maddelerden endiÅŸeli.

Ä°naktive edilmiÅŸ (Çin kökenli) aşıya güveniyorum çünkü doÄŸal; ama aşı sıvı içindeki olan/olabilecek ajanlar/maddeler konusunda bir ÅŸey diyemem. Ya da inaktivesi baÅŸarılamamış da olabilir.

Aşıya eÅŸlik eden maddelerin analizi hem mikroskobik hem de kimyasal testlerle çok rahat yapılabilir. Herhalde SaÄŸlık Bakanlığı bunu yapıyordur veya yapacaktır.

Almanya ve ABD’nin ürettiÄŸi genetik parçalı aşılar için olumlu veya olumsuz bir fikrim yok. Ama tüm bu aşıların içine (kimyasal maddeler için bir ÅŸey diyemem) yetkilerin bilgisi olmadan çip katılmasını mümkün görmüyorum.

Çünkü ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir kiÅŸi mikroskop altında o çip görüp belgeleyebilir.

Benim aşıyla ilgili bildiklerim bunlar; vurmak veya vurmamak kararı sizin. Anormal bir geliÅŸme/bilgi olmazsa ben Çin aşısını vurdurmayı düÅŸünüyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.