Sosyal Medya

Makale

Süleymani Suikastı Kime Yaradı? Bundan Sonra Ne Olur?

ABD ve Trump:

Aralık’ın sonunda Irak’taki elçiliÄŸi basılan ABD, dünya kamuoyu önünde kendi elçiliÄŸini koruyamayan bir devlet konumuna düÅŸmüÅŸtü.

Süleymani suikastıyla, “bana uzanan eli kırarım” mesajını vererek çizilen karizmasını büyük oranda onarmış oldu.

Azledilme tehlikesiyle karşı karşıya olan Trump, bu suikastla üzerinde yoÄŸunlaÅŸan dikkati Ä°ran’a çevirdi. 

Ä°ran’la kritik bir sürece girerken, ABD Senatosunun bu ortamda (çayı geçerken at deÄŸiÅŸtirilmez) düsturu gereÄŸince Trump’u azletmesi öyle kolay olmayacaktır.

Ä°ran:

Tezat gibi gözükse de Ä°ran da bu suikasttan fayda gördü:

Önemli bir komutanı öldürülmüÅŸ olan Ä°ran elbette bu suikasttan zarar görmüÅŸtür ama devletlerde yeri doldurulmayacak hiç kimse olmaz. Süleymani’nin üstlendiÄŸi görevi belki onun kadar olmasa da aksatmadan yapacak biri vardır elbet; nitekim suikasttan birkaç saat sonra yerine yardımcısı atandı.

Malumunuz bu birkaç aydır Ä°ran aleyhine hem içeride hem de Irak’ta ciddi halk protestoları vardı. Özellikle Irak’ta sadece Sünniler deÄŸil, Åžiilerin önemli bir kısmı da Ä°ran’a karşı eylem yapıyordu.

Ä°çeride, yolsuzluk, yoksulluk ve iÅŸsizlik dolayısıyla devlet sürekli bir eleÅŸtiri altındaydı.

Süleymani suikastıyla Ä°ran’ın devlet ve hükümet kademesi rahatlamış oldu. En azından uzun bir süre Ä°ran aleyhtarı gösteriler olmayacak/azalacak. 

Ayrıca Ä°ran, ambargonun kaldırılması karşılığında vazgeçtiÄŸi uranyum zenginleÅŸtirme iÅŸlemine tekrar baÅŸlamak istiyor. Fakat özellikle AB ülkelerinin tepkisinden çekiniyordu.

Åžimdi ABD’nin bu zorba suikastının oluÅŸturduÄŸu mazlum psikolojisi ile uranyum zenginleÅŸtirme iÅŸlemine geri döneceÄŸini açıklayacaktır.

Irak Hükümeti, HaÅŸdi Åžabi ve Irak Hizbullah’ı:

Irak’ta da 2-3 aydır süren hükümet aleyhtarı gösteriler vardı. Birçok sivil de öldürülmüÅŸtü. BaÅŸbakan istifa etmek zorunda kalmıştı. CumhurbaÅŸkanı istifa etme noktasına gelmiÅŸti. Ä°ran’ın kurduÄŸu Åžii milislere yönelik tepkiler de vardı. 

Åžimdi Irak hükümeti ABD’ye tavır alarak, hükümet karşıtlığını tamamen bitirmese bile en azında Åžiilerin karşıtlığını büyük oranda bitirecektir.

Ä°ran’ın Kasım Süleymani aracılığıyla kurdurttuÄŸu HaÅŸdi Åžabi ve Irak Hizbullah’ı ABD düÅŸmanlığını öne sürerek gayri meÅŸruluklarını meÅŸru zemine taşıyacaklardır. Irak Hükümeti ABD tehdidini ve ülke güvenliÄŸini bahane ederek bu Åžii milis birliklerini devlete entegre etmeye çalışacaklardır.

Ä°srail:

Ä°srail, yolsuzluk ve siyasi ayrılıklar yüzünden bir türlü hükümet kuramıyor. Bu yüzden siyasi ve akabinde ekonomik kriz/sıkıntılar yaşıyor.

Ä°ran’ın bu suikasta karşılık saldıracağı hedefler arasında Ä°srail de olacağı için Ä°ran’ın bu tehdidi içerideki ayrışmayı birleÅŸmeye çevirecektir.

Çin ve Rusya:

ABD ile kriz yaÅŸayan bir Ä°ran haliyle Rusya ve Çin’in kucağına daha fazla oturacaktır. 

Ä°ran, OrtadoÄŸu’da etkili olduÄŸu yerlerde Rusya ve Çin’e daha fazla taviz vermek zorunda kalacaktır.

Türkiye:

Her ne kadar Ä°ran’la iyi iliÅŸkileri var gibi gözükse de Türkiye; Irak, Suriye ve Müslüman Afrika’da Ä°ran’la karşıt tarafta.

Ä°ran, Türkiye’nin OrtadoÄŸu ve Afrika’da etkin olmasını engellemeye çalışıyor.

Bu ortamda ABD’yi hedef alan Ä°ran, Türkiye ile iyi geçinmeye çalışacak.

En azından dikkati ABD’de olacağı için Türkiye ile uÄŸraÅŸmayacak.

Benim tahminim Ä°ran, ABD’ye direkt saldırmaya cesaret edemeyecek; onun yerine ABD’nin müttefiki Suud ve BAE’ye ait hedeflere saldıracaktır.

Böylesi bir durumda Türkiye’ye de düÅŸmanlık besleyen, Türkiye aleyhinde her türlü yolu deneyen Suud ve BAE düÅŸmanlığını Türkiye üzerinden Ä°ran’a çevirecektir.

 

Suriye, Irak ve Yemenli Mazlumlar: 

OrtadoÄŸu’daki zulmün iki büyük müsebbibi Ä°ran ve ABD, birbiri ile çekiÅŸeceÄŸinden bu sürede bir nebze olsun bu mazlumlar rahat edeceÄŸini umuyorum.

Armagedoncular ve Mesihçiler:

Mesih’in gelmesini saÄŸlamak için OrtadoÄŸu’yu kan gölüne çevirmek isteyen bu sapkın Hristiyan ve bazı Müslüman guruplar için bu suikast büyük bir fırsat olacak.

Özetle görünen o ki; Süleymani’nin ölümü kendisi ve ailesi hariç herkese yaramış gibi.

Bundan sonra ne olur?

Yarının ne getireceğini elbette bilecek değiliz ama şimdiye kadar yaşadıklarımıza ve devletlerin refleksine bakarak bir tahminde bulunabiliriz:

Ä°ran çok sinsidir. Sinsi insanlar korkak olurlar. Bu yüzden Ä°ran’ın ABD ile geniÅŸ kapsamlı ve uzun süreli bir çatışmaya gireceÄŸini sanmıyorum.

Aynı ÅŸekilde gücünü dağıtmış ve sürekli kan kaybeden ABD’nin de Ä°ran gibi bir devletle savaÅŸmak isteyeceÄŸini sanmıyorum. Zaten ÅŸimdiye kadar direkt deÄŸil dolaylı yollardan Ä°ran’a zarar vermeye çalışması bunun bir göstergesi.

Ayrıca ABD ve Ä°ran her ne kadar düÅŸman olsalar da OrtadoÄŸu’daki çıkarları için birbirine muhtaçlar:

Ä°ran, ABD OrtadoÄŸu’ya girdikten sonra ABD’nin oluÅŸturduÄŸu kaos ve boÅŸluktan faydalanarak bu denli yayıldı ve gücünü artırdı. ABD olmasaydı Ä°ran bu kadar yayılıp güçlenemezdi. 

Ve Ä°ran’ın güç uÄŸruna OrtadoÄŸu’da kaos oluÅŸturmasa, Åžii-Sünni çatışması çıkarmasa, ABD karşıtı direniÅŸi zayıflatmasa/hedef saptırmasa; ABD bu kadar rahat OrtadoÄŸu’da oturamazdı.

Özetle ABD ve Ä°ran hem düÅŸman hem de birbirine muhtaçlar. Ciddi bir çatışmaya girebileceklerini sanmıyorum.

Ä°ran’ın ABD’nin 1-2 sembolik hedefini vurmasını (muhtemelen önceden boÅŸaltılmış yerler olacak) ya da ABD’nin direkt kendisine deÄŸil de Suud veya BAE gibi müttefiklerine ait hedefleri vurmasını bekliyorum. Muhtemelen ABD de bunu fazla üstelemeyecektir.

Bir de iÅŸleri sıra dışı duruma taşıyacak Trump’un azledilmesi süreci var:

Azil iÅŸlemi ciddileÅŸirse Trump, bundan kurtulmak için Ä°ran çatışmasını büyütecek adımlar atabilir.

Ä°ran halkı sokaklarda intikam çaÄŸrısı yapsa da Ä°ranlı üst düzey yetkililer savaÅŸa karşı olduklarını, aracılara ve diplomatik yollara atıfta bulunarak ama bunun bir ÅŸekilde hesabının sorulacağını da ekleyerek unutulmasını saÄŸlamaya çalışacaklar.

Åžimdiye kadar fiili bir savaşı kazanamamış ama masa başı müzakerelerde ve kapalı kapılar ardındaki pazarlıklarda hiç kaybetmemiÅŸ bir Ä°ran var.

Yani Ä°ran iÅŸi en güçlü olduÄŸu yere, kapalı kapılar arkasına çekmeye çalışacak.

Ä°ÅŸin Irak Hükümeti boyutu da var:

BitmiÅŸ ve gitmek üzere olan Irak Hükümeti bu suikastla yeniden hayata döndü.

Muhtemelen yeni bir seçimle sembolik birkaç deÄŸiÅŸim yaparak yoluna devam edecek.

Halkın dikkatini kendi üzerinden uzaklaÅŸtırmak için ABD’ye karşı tavır alacak; ülkeyi terk etmesini isteyecektir. Ama bu konuda somut adım atmayacaktır.

Åžuan Irak’ın petrolünü iç eden uluslararası ÅŸirketler ABD’nin çekilmesini kesinlikle istemeyecektir.

Muhtemelen ABD ve Irak hükümeti kapı önünde düÅŸman gözüküp kapı arakasında birbirinin karizmasını çizmeden bir uzlaÅŸma yolunu bulacaklardır.

Belki sembolik birkaç üs boÅŸaltılacak ama ABD, IŞİD terörünü bahane göstererek belli üslerde varlığına devam edecek (ki bu üslerin petrol kaynaklarının çevresinde olması ÅŸaşırtmasın bizi), Irak hükümeti de çok fazla itiraz etmeyecektir.

DediÄŸim gibi; bunlar birer tahmin. Ä°lerleyen günler ne olacağını gösterecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.