Sosyal Medya

Makale

CHP, Ak Parti'ye benzediği için kazandı; Ak Parti de CHP'ye benzediği için kaybetti

Nihayet İstanbul seçimleri sonuçlandı. Sonuç, malumun ilanı oldu.

Ak Parti, Ä°mamoÄŸlu’nun 13 bin farklı tartışmalı baÅŸkanlığını iptal ettirip 800 bin oyla açık ara galibiyetini ilan ettirdi.

Bana göre bu baÅŸarı Ä°mamoÄŸlu’nun deÄŸil Ak Parti’nin baÅŸarısıdır(!)

2010 Anayasa referandumundan bu yana Ak Partiye gönül veren insanların önemli kısmı her seçimde “Yetmez ama evet” diyerek destek veriyor.

Ä°lk baÅŸlarda gayri demokratik güç odakları ve bürokratik oligarÅŸi yüzünden Ak Parti’nin yanlışlarını/eksikliklerini anlayışla karşılanıyordu.

Fakat her yeni seçim sürecinde iktidar gücünü artıran Ak Partiye karşı yapılan serzenişler bir süre sonra yüksek sesli itirazlara dönüştü.

Son birkaç seçimdir ErdoÄŸan ve kurmayları, “sandıkta verilen mesajı aldık…” diyor ama beklentilere cevap verecek adımlar yerine, göstermelik ve günü kurtaracak adımlar atıyorı. Birkaç kiÅŸiyi/teÅŸkilatı deÄŸiÅŸtirmeyle sorun çözüldü zannettiler.

Ä°stanbul seçiminden sonra kurdukları cümle “kendimizi seçmene anlatamadık…” oldu.  Oysaki olması gereken cümle “seçmeni anlayamadık…” olmalıydı.

CHP niye kazandı veya Ak Parti niçin kaybetti sorusunun cevabı aslında apaçık ortada:

CHP, Ak Parti’ye benzediÄŸi için kazandı; Ak Parti de CHP’ye benzediÄŸi için kaybetti.

Dikkat edilirse CHP, Ak Parti’nin ilk kurulduÄŸu dönemdeki siyasetini takip etti:

(Åžahsen CHP’nin samimiyetine inanmıyorum ama sonuçta) Kucaklayıcı, kendinden farklı düşüncelere saygılı, mazlumun hakkını arayan, statükoya baÅŸkaldıran bir siyaset/söylem izledi.

Ak Parti ise CHP’nin 2000’li yıllardaki siyasetini yaptı:

Statükocu, devleti ve kendini korumaya alan, ülkenin selametini kendine baÄŸlayan, kendinden olmayanı ötekileÅŸtiren/aÅŸağılayan/hain ilan eden, kartel medyasını ahlaksızca kullanan vs bir siyaset izledi.

Sonuçta, seçmen 2002’de oy verdiÄŸi söyleme tekrar oy verdi. Yani seçmen deÄŸiÅŸmedi; olduÄŸu yerde duruyor. Demek ki deÄŸiÅŸen Ak Partinin kendisi.

Kaybeden sadece Ak Parti olmadı; bu millet de kaybetti. Bana göre CHP zihniyeti, bu ülkenin başına gelmiÅŸ en büyük felaketlerden biridir. Ak Parti gelseydi bu yapısıyla belki CHP’den bir tık daha iyi olurdu ama istediÄŸimiz eski Ak Parti olmayacaktı.

İstanbul seçimleri, Ak Parti açısından bir başka bitmişliği de ortaya koydu: Erdoğan artık kurtarıcı değil.

Düne kadar Ak Parti, sıkıştığı yerde ErdoÄŸan’ı meydana çıkartıp bir miting yaptırarak insanları tekrar yanına çekebiliyordu. Ama Ä°stanbul seçimlerinde (ben öyle sanıyorum) ErdoÄŸan’ı özellikle seçim ortamından uzak tuttular.

Anlaşılan 31 Mart seçimlerinde ErdoÄŸan’ın seçim sürecine müdahil olması halk da antipati oluÅŸturdu. Ä°nsanlar ErdoÄŸan’ın en azından Belediye Seçimlerine müdahil olmasını istemiyor.

Son bir yılda ErdoÄŸan’a olan güvende ciddi düşüş var. (Fanatik ErdoÄŸancılar dışında) ErdoÄŸan’a destek veren/vermiÅŸ insanlar, ErdoÄŸan’ın son dönem siyasetini, duruÅŸunu, psikolojisini yüksek sesle tartışıyor.

Ak Parti içinde ErdoÄŸan’ın (uygulamada) tek belirleyici olması, etrafındaki mevcut kadronun güven vermemesi, partide kendini uyaracak/nasihat edecek pek fazla kimsenin kalmamış olması, ErdoÄŸan’ın yanında durmayan eski Ak partililerin hemen hain ilan edilmesi Ak Partiye gönül vermiÅŸ tutarlı kesimi rahatsız ediyor.

Ak Partiye dava gözüyle bakanlar, her geçen gün partiden uzaklaşırken/uzaklaştırılırken; Ak Partiyi, ganimete ulaşma yolunda bir fırsat görenlerin sayısı artıyor.

2002’deki Statüko karşıtı, antimilitarist, ümmetçi, kucaklayıcı Ak Parti gitti yerine statükocu, militarist, milliyetçi ve ötekileÅŸtirici bir parti geldi adeta.

Bu son siyaseti bu millet kabullenmedi ve kabullenmeyecek.

Ak Parti, yokuÅŸ aÅŸağı giderken freni patlamış bir kamyon gibi hızla uçuruma doÄŸru gidiyor. Bu saatten sonra yapacağı deÄŸiÅŸikliklerin bir iÅŸe yarayacağını sanmıyorum. Bir istisna hariç; “kendi içinden baÅŸlayarak yolsuzlukla mücadele…”

Ak Partiyi uçurumdan çevirirse “Yolsuzlukla Mücadele” çevirir ama o da imkânsız gibi.

Parti içinden/dışından yolsuzluğa bulaşanlar bunu engellemeye çalışacak. Hatta karanlık güçler devreye girecek, hükümeti devirmeye, mücadeleyi saptırmaya çalışacak.

Özetle Ak parti için bundan sonrası büyük sıkıntı.

Ak Parti giderse sadece Ak Partililer kaybetmeyecek; bu millet hatta Türkiye’yi umut gören yüz milyonlar kaybedecek. Bu ülkede uzun bir süre ( en azından bir nesil boyunca) Ä°slami siyasete/siyasetçilere olumsuz gözle bakılacak.

Buna sebep Ak Parti’nin kendisidir; bir türlü bitmek bitmeyen hırsların sahipleri ve uçurumun kıyısına gelinmesine raÄŸmen hala gözünü açmayan, kör biatte ısrar eden destekçilerdir

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.