Sosyal Medya

Makale

ABD İran Çekişmesi ve İdlib Saldırıları

Malumunuz ABD geçen aydan beri Basra Körfezinde, savaş gemileriyle savaş uçaklarıyla İran'a gözdağı veriyor.

Ä°ran da ABD’yi yapacağı herhangi bir saldırıda piÅŸman edeceklerini söyleyerek tehdit ediyor.

Trump’un baÅŸkan olmasıyla ABD-Ä°ran iliÅŸkilerinde yeniden bir kırılma baÅŸladı.

Akıllara ÅŸu soru geliyor; 2015’te Ä°ran’la yapılan Nükleer AntlaÅŸma sonrasında baÅŸlayan yumuÅŸama süreci niçin tekrar sertleÅŸti?

Birçok sebep sayılabilir ama en önemlisi “Ä°srail’in GüvenliÄŸi” meselesidir.

Özellikle Ä°ran’ın, Ä°srail’in burnu dibinde Suriye’de oluÅŸturduÄŸu askeri güç Ä°srail’i tedirgin ediyor.

Lübnan’da Ä°ran’a baÄŸlı Lübnan Hizbullah’ı ve Suriye’deki Ä°ran’a baÄŸlı birlikler ve Ä°ran’ın buralara yığdığı silahlar, olası bir Ä°ran Ä°srail çatışmasında Ä°srail’i ciddi ciddi tehdit ediyor.

2015 yılında yapılan antlaşma sonrasında Batının uyguladığı ambargolar yumuşayınca İran, yurtdışındaki birçok varlığına kavuştu ve artan petrol ihracatıyla büyük ekonomik kazanımlar elde etti.

Ä°ran bu ekonomik kazanımlarını ağırlıklı olarak; Irak, Yemen, Lübnan ve Suriye’deki askeri yapılanmalarına aktardı.

Ä°ran; Irak, Yemen, Suriye ve Lübnan’da yerli halktan oluÅŸturduÄŸu veya Pakistan, Afganistan ve Yemen’den devÅŸirdiÄŸi Åžii milislerle Ä°srail’i ve ABD’nin OrtadoÄŸu’daki çıkar noktalarını adeta kuÅŸattı.

ABD’nin OrtadoÄŸu’daki önceliÄŸi Ä°srail’in güvenliÄŸi olduÄŸunu sağır sultan bile biliyor.

Ä°srail, sık sık Suriye’deki Ä°ran hedeflerini vuruyor ama Ä°ran’ın Suriye’deki etkisini kıramıyor.

Ä°srail’in güvenliÄŸi için Ä°ran’ın Suriye’den çıkartılması gerekiyor.

Trump geldiÄŸi günden beri Ä°srail için çalışıyor. Ä°ran’ı Suriye’den çıkartmak için Ä°ran’a sıkı bir ambargo uygulatmaya çalışıyor. Bu konuda ciddi mesafe de elde etti. Ama Ä°ran hala Suriye’den çıkmamak için direniyor.

ABD, Ä°ran’ın bu direncini kırmak için savaÅŸ filosunu Basra Körfezine yığdı. Amaç, Ä°ran’ın en büyük ekonomik geliri olan petrol ihracatını engellemek. ABD filosu, ambargoya uymayıp Ä°ran’dan petrol alan petrol tankerlerine gözdağı veriyor.

ABD’nin, Ä°ran’ın petrol ihracını tamamen engelleyemeyecek gibi görünüyor ama önemli bir darbe vuracağı aÅŸikâr.

Bunun bir adım ötesi, (zayıf bir ihtimal olsa da) Ä°ran’ın baÅŸta Suriye ve diÄŸer yerlerdeki askeri gücüne sınırlı askeri harekâtlar olması bekleniyor.

Ä°ran, Suriye’den bir ÅŸekilde çıkarılacağını biliyor.

Dünya kamuoyu önünde çıkıyor gibi yapıp olabildiÄŸince askeri gücünü örtülü olarak Suriye’de bırakma çabasında.

Bazı kaynaklar, Ä°ran’ın Afganistanlı Åžii milislerden devÅŸirdiÄŸi “Fatimiyyun Tugayını” Suriye’den çekmeye hazırlandığını söylüyor.

Pakistanlı seçkin ve eÄŸitimli Åžiilerden oluÅŸturduÄŸu daha az sayıdaki “Zeynebiyyun Tugayını” da yine kendisine hizmet edecek ÅŸekilde Esed güçleri arasında kamufle etmeye çalıştığı bir diÄŸer iddia.

Sonuçta Ä°ran, Suriye’den az veya çok çekilecek.

Ä°ran, çekilmeden önce Ä°dlib’teki muhaliflere son bir darbe vurup etkisizleÅŸtirmeye çalışıyor. Son bir aydır Ä°dlib’teki aralıksız saldırıların gayesi budur.

Aslında ABD ve Ä°srail’in yapacağı bir askeri harekât (Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn buna katılmaya dünden razıdırlar) Ä°ran’ın bölgedeki etkinliÄŸini büyük ölçüde kırar. Ama Ä°ran’ın varlığı ABD ve Ä°srail’in iÅŸine yarıyor.

Ä°ran’ın mezhepçi ve milli politikaları Ä°slam coÄŸrafyalarında büyük kırılmalara sebep oluyor. Suud’un Selefi ekolü de iÅŸin içine girince ümmet içi çatışmalar kaçınılmaz oluyor.

OrtadoÄŸu’da Müslümanlar,Suud ve Ä°ran yüzünden Ä°srail ve ABD ile mücadele etmek yerine birbirileriyle mücadele ediyor.

Suud, Mısır, BAE ve Bahreyn zaten ABD ve Ä°srail’e hizmet ediyor. ABD ve Ä°srail, Ä°ran’ı yok etmeden ama kendilerine de zarar veremeyecek ÅŸekilde ayakta tutmaya çalışıyorlar.

ABD ve Ä°srail’in OrtadoÄŸu’daki varlığı Ä°ran, Suudi Arabistan ve Mısır sayesindedir.

Özetle ABD’nin yaptığı gövde gösterisi Ä°ran’ı bitirmek için deÄŸil, Ä°srail’in güvenliÄŸi için Suriye’den çıkartmak içindir.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.