Sosyal Medya

Makale

Ä°srail ve Yunanistan taÅŸerondur

DoÄŸu Akdeniz’deki zengin enerji kaynakları üzerinde paylaşım kavgası devam etmektedir. 2000’li yılların başında DoÄŸu Akdeniz’de zengin enerji kaynakları keÅŸfedilince, ABD ve Ä°ngilizlerin bölgedeki politikaları deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı ama küresel politikaları pek deÄŸiÅŸmedi. Bu ikilinin bölgede izlediÄŸi politikaları dikkatle izlediÄŸimizde ÅŸu üç hususu eÅŸ zamanlı olarak yürüttüklerini görüyoruz.

Birincisi, ‘’Arap Baharı’’ adı altında bölgedeki devletlerin siyasi niteliÄŸini deÄŸiÅŸtirerek ülkeleri istikrarsızlaÅŸtırıp, siyasi ve ekonomik olarak zayıflattılar. Ä°kincisi, Bölge devletlerinin birbiriyle olan baÄŸlarını sabote ederek muhtemel bir dayanışmanın önünü kestiler. Üçüncüsü, Müslüman halkları çatıştırıp birbirinin kanını döktürürken, kendileri de DoÄŸu Akdeniz’deki kaynakları ele geçirmek için taÅŸeronlarının aracılığıyla görüşmeler ve anlaÅŸmalar yaptılar.

ABD ve Ä°ngilizlerin DoÄŸu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının kullanımında Türkiye’yi denklem dışı bırakma çabalarını yaklaşık on yıldır takip ediyorum. ABD’nin S-400 hava savunma sistemine karşı çıkmasının temelinde DoÄŸu Akdeniz’de muhtemel bir zorbalığa karşı Türkiye’yi savunmasız bırakmak istedikleri aÅŸikârdır.

ABD-Ä°ngiliz ikilisinin Türkiye’yle ilgili olarak birçok plan üzerinde çalıştıklarını okuduklarımdan anlıyorum ama son üç yıldır yapılanlara baktığımda iki strateji izlediklerini görüyorum. Birincisi, dışarda Türkiye’nin yakın çevresi olan DoÄŸu Akdeniz’de, Ege’de, Suriye’de kuÅŸatmak, ikincisi içerde milleti birbirine karşı kışkırtarak yıkıcı hedeflerine zemin oluÅŸturup içten çürütmek.

ABD’li George Friedman’ın GF’de 02-05-2016 tarihli ‘’Potansiyel Tehdit’’ baÅŸlıklı makalesinde: ‘’Bir ülkenin tehdit oluÅŸturacak potansiyelin başında, savaÅŸabilme kapasitesi ve enerji gelir.’’ DemiÅŸti. Türkiye’nin savaÅŸabilme kapasitesini biliyorlar. Eksik olan enerjiyi de DoÄŸu Akdeniz’de elde etmesini tehdit olarak algılıyorlar.

Ancak ABD ve Ä°ngilizlerin OrtadoÄŸu coÄŸrafyasına yaklaşımı sahip olduÄŸu zengin enerji kaynaklarıyla sınırlı olmadığını da belirtmek isterim. Bu ikili süper güç olma adayları olan Çin, Rusya ve Hindistan’ı çevreleyip sınırlandırarak kendi konumlarını muhafaza etmek istiyorlar. Küresel çapta siyasetin coÄŸrafyadan bağımsız yapılamadığını bir kez daha burada görüyoruz.

DoÄŸu Akdeniz’de zengin enerji kaynakların bulunması önemini artırmaktadır ama küresel güçler için esas önemi jeopolitik konumundan kaynaklanmaktadır. Bir gün OrtadoÄŸu’da zengin enerji kaynakları bitse bile, küresel güçlerin bu coÄŸrafya üzerindeki egemenlik mücadelesi bitmeyecektir.

Bugün DoÄŸu Akdeniz’de bu mücadelenin taÅŸeronluÄŸunu Ä°srail ve Yunanistan’a vermiÅŸler yarın taÅŸeron deÄŸiÅŸebilir ama mücadelenin mahiyeti, hedef noktaları ve taÅŸeronları deÄŸiÅŸse de sıcaklığı hiç deÄŸiÅŸmeyecektir. Onun için hep diyorum ki, mesele ciddi ve derindir.

MÄ°LAT

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.