Sosyal Medya

Makale

İsrail'de kritik üçlü zirve

İsrail gazetesinin iddia ettiği gibi Rusya planlanan üçlü zirveye temsilci gönderirse, Kudüs'ün statüsüyle ilgili olarak ''Rusya'nın tavrında bir değişim mi var?'' Sorusu akıllara geliyor.

Ä°srailli The Jeru Salem Post gazetesinin haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev, Ä°srail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Åžabbat Haziran ayında bölgesel güvenlik sorunları tartışmak için Kudüs’te bir araya geleceklerini yazmıştı.(30-05-2019)

Habere göre Netanyahu bunu daha önce ABD ve Rusya Devlet BaÅŸkanlarına Ä°srail’le birlikte Kudüs’te bir zirve yapmasını önerdiÄŸini ve her iki liderin de olumlu yanıt verdiklerini belirtmiÅŸ. Netanyahu, Ä°srail için bu zirvenin önemini şöyle belirtmiÅŸ: ‘’Daha önce böyle bir zirve hiç öngörülmemiÅŸti.’’ Netanyahu, bu üçlünün yapacağı zirveyi Ä°srail için bir kazanım olarak gördüğü anlaşılıyor.

Trump yönetiminin Kudüs’ü Ä°srail’in BaÅŸkenti yapma giriÅŸiminden sonra, bu zirvenin Kudüs’te planlanması ve Rusya’nın buraya temsilci gönderecek olması Ä°srail açısından bir kazanım sayılabilir. Çünkü Rusya’nın daha önceki açıklamaları: ‘’Rusya, Kudüs'ün statüsü konusunda BM kararlarına baÄŸlılığını koruyor.’’ DemiÅŸti. Keza 7 Nisan 2017’de Rusya Dış iÅŸleri Bakanlığı: " DoÄŸu Kudüs'ün statüsü Filistin devletinin baÅŸkenti olarak ele alındığı BM'nin çözüm kararlarına baÄŸlılığımızı teyit ediyoruz. DemiÅŸti. ‘’Russia Today’’

Ä°srail gazetesinin iddia ettiÄŸi gibi Rusya planlanan üçlü zirveye temsilci gönderirse, Kudüs’ün statüsüyle ilgili olarak ‘’Rusya’nın tavrında bir deÄŸiÅŸim mi var?’’ Sorusu akıllara geliyor.

Birden fazla aktörün ve çıkarın bir arada hareket ettiÄŸi ve birbirlerini sürekli olarak deÄŸiÅŸtirdiÄŸi OrtadoÄŸu coÄŸrafyasının karmaşık iliÅŸkiler ağında zihnimizi meÅŸgul eden iki soru daha var: ‘’ Bir, Ä°srail bu zirveyi neden planladı? Ä°ki, Rusya’nın tavrı ne karşılığında deÄŸiÅŸmiÅŸ olabilir?’’

Birinci soru için, Ä°srail ve ABD’nin ajandalarında yakın ve uzak vadede olmak üzere iki konu var. Yakın vadede DoÄŸu Akdeniz enerjisine çökmek ve Türkiye’nin S-400 hava savunma sisteminin alımını engellemek. Uzak vadedeyse, Kürtler bahane edilerek dört devletten toprak kopartıp Ä°srail’in sınırlarını geniÅŸleterek Avrasya’yı kontrol etmek istiyorlar.

Ä°kinci soruya gelince, Rusya’nın Avrupa üzerinde kullandığı ekonomik ve siyasi kartı doÄŸalgazdır. EÄŸer DoÄŸu Akdeniz enerjisi planladıkları gibi Avrupa’ya ulaÅŸtırırlarsa Rusya bu kartını kaybedecektir. Rusya muhtelif ittifak seçenekleriyle ABD ve Ä°srail’in kurduÄŸu denklemi bozma potansiyeline sahip bir ülke. Bunu gören ABD ve Ä°srail, Rusya’yı diÄŸer hedeflerine karışmama karşılığında, DoÄŸu Akdeniz’deki zengin enerji kaynaklarında Rusya’ya bir pay mı vermek istiyorlar? Bekleyip göreceÄŸiz.

devamı için tıklayın

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.