Sosyal Medya

Makale

31 Mart Seçimleri ve Siyasetin Finansmanını Sorgulamak

Yerel seçimlere 2 aydan az bir süre kaldı.

Adayların çok geç açıklanması bizim için iyi oldu. Kafamız en az 1 ay daha az ÅŸiÅŸecek.

16 yıldırtek başına sürdürdüÄŸü iktidar sürecinden sonra %7-8’lik oy oranına sahip MHP’nin ittifakına/desteÄŸine sığınan Ak Parti için üzücü bir durum.

Bir zamanlar, tüm engellemelere raÄŸmen ErdoÄŸan’ın da parçası olduÄŸu “Milli GörüÅŸ BelediyeciliÄŸinin” önlenemeyen yükseliÅŸinden sonra bugün aynı mirasın varisi Ak Parti’yi uzun yıllar sonra Ä°stanbul ve Ankara’yı kaybetme korkusu sardıysa, bu durum Ak Partinin son yıllarda ortaya koyduÄŸu hizmetin/hizmetsizliÄŸin sonucudur.

Aynı ÅŸekilde yılların müzmin muhalefeti CHP, Ak Partinin bunca yıpranmışlığına raÄŸmen, Ä°YÄ° Partinin ve HDP’nin oylarına umut baÄŸlamışsa, bu durum kendi acziyetlerinin ve beceriksizliklerinin dolaylı ilanıdır.

ErdoÄŸan, Ä°stanbul ve Ankara’yı kaybetmeme uÄŸruna dükkânıBahçeli’ye devretti. KılıçdaroÄŸlu da belki son bir kez kazanırım umuduyla dükkânıAkÅŸener’e teslim etti.

Haliyle 31 Mart’ta SaÄŸcı Ulusalcılar ile Solcu Ulusalcılar arasında bir seçim çekiÅŸmesi izleyeceÄŸiz.  

Açıkçası kim kazanırsa kazansın; Türkiye’nin kazanması çok zor. Çünkü adaylardan az bir kısmı dışında umut ve hizmet vaat eden insan sayısı çok az.

Son yıllarda ilkesiz siyasetten ÅŸikâyetçi olsak da bu seçimler kadar bir ilkesizlik görmedim.

ÖrneÄŸin, defalarca ErdoÄŸan’a hakaret etmiÅŸ, yolsuzluk ve rüÅŸvetten yerel mahkemece ceza almış (üst yargı süreci devam ediyor) mevcut Adana BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Sözlü’yü ittifak adayı olarak destekleme kararı Ak Parti’nin kendisini ilke olarak inkârıdır.

Tüm bunlara raÄŸmen partilerin aday belirlemelerine çok fazla söyleyecek sözümüz de olamaz. BeÄŸenen oyunu verir, beÄŸenmeyen vermez. Lakin kimse de bir diÄŸerini, oy vermedi diye ihanetle de suçlamasın.

Siyasetin finansmanını da konuşmamız gerek.

Özellikle büyükÅŸehirlerde ve ilçelerde, belediye baÅŸkan adayları, belediye baÅŸkanlığını kazanmaları durumunda kazanacakları maaÅŸ ve hak ediÅŸlerin kat be kat fazlasını seçim çalışmaları için harcıyorlar.

Bir insan, kazanacağından çok daha fazlasını bir adaylık uÄŸruna niçin harcar?

Parası bol olup da halkı ve ülkesine hizmet için mi?

Yoksa belediyenin ve kamunun imkânlarını kiÅŸisel ikbal amacıyla kullanmak için mi?

Tabii ki kimsenin kalbini bilemeyiz.

Ama ÅŸunu hepimiz biliyoruz ki belediye baÅŸkanlığını çok iyi ÅŸekilde yapabilecek yetenekte olmasına raÄŸmen parası olmadığı için bu iÅŸe soyunamayan namuslu çok insan var.

Bugün çoÄŸu Belediyeler, yolsuzlukla anılıyorsa adayların seçim finansmanını sorgulamadığımız içindir.

Ä°ÅŸin garip yanı bugün borçsuz olarak gösterebileceÄŸiniz belediye sayısı çok az.

Oysaki (çok küçük belediyeler hariç) mevcut yasal vergi, harç ve diÄŸer gelirlerle bir belediyenin zarar etmesi imkânsızdır.

EÄŸer bir belediye zarar ediyorsa bilin ki yöneticileri ya beceriksizdir ya da çalıyor veya çaldırtıyordur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.