Sosyal Medya

Makale

Sıradaki Kurbanlar Kürtler mi?

Tarihin baÅŸlangıcından beri birçok medeniyete beÅŸiklik eden ve oradan diÄŸer coÄŸrafyalara yayılmasının kavÅŸak noktası olan OrtadoÄŸu, son yıllarda, tarihinin en acımasız dönemlerinden birini yaşıyor. Çatışma, kargaÅŸa, kan ve gözyaşı…

Bundan yüz yıl önce Ä°ngilizler, Osmanlıya karşı Araplara ‘’Büyük Arap Ä°mparatorluÄŸu’’vaadiyle yürüttükleri fitne hareketlerinin benzerini bugün ABD, Ä°srail ve ortakları Kürtler üzerinde oynuyor.

ABD’nin Kürtlerle İŞİD sonrası iliÅŸkilerinin nasıl olacağı sorusuna Trump, ÅŸöyle cevap verdi: ‘’Kürtler muhteÅŸem insanlar. Bizim için hayatlarını feda ettiler’’(Voice of America) PKK’ya sempatiyle bakan Kürtlerin kimin için öldüklerini iyi görmeleri gerekiyor.

ABD’de yaÅŸayan Mısırlı bir arkadaşımdan Cumartesi günü bir e-mail aldım. Arkadaşımın eÅŸi Suriyeli Kürt olması hasebiyle ‘’Kürtlerin geleceÄŸi’’ konulu bir toplantıya davet edilmiÅŸler. Toplantı, geçen Cuma ABD’nin New Jersey eyaletinde gerçekleÅŸmiÅŸ. Uzun mesajı ÅŸöyle özetledim: ‘’Kürtlerin artık bağımsızlıklarını ilan etme zamanı gelmiÅŸtir. Ancak, Barzani gibi geleneksel dindar ÅŸahıslarla olmaz. Barzani, Kürtlerin bağımsızlığı önünde en büyük engeldir. Ä°srail ve ABD’nin Ä°ran’a uyguladığı baskı ve Türkiye’yle olan kötü iliÅŸkileri, Kürtlere büyük fırsatlar veriyor. ABD’nin silah desteÄŸi, Ä°srail’in de siyasi desteÄŸi çok önemlidir.’’

Bu toplantıdan hemen bir gün sonra, Pazar günü, Ä°srail’in The Jerusalem Post gazetesinde ‘’Kürdistan kendi bağımsızlığı için sorumluluk almalıdır’’ baÅŸlığıyla çıkan yazıda benzer düÅŸünceler savunulmuÅŸ olması dikkat çekicidir.

Hatırlayacağınız gibi Milat’a ki 15.08.2018 tarihli yazımızda ABD’li bir profesörle yapmış olduÄŸumuz kısa röportajda ‘’ABD’nin bölgedeki çıkarları için Kürtlerle ittifak kurmak önemli bir imkân’’ demiÅŸti. ABD’nin bölgedeki çıkarları çok yönlüdür ama Akdeniz’de bulunan doÄŸalgazın iki açıdan çok önemli bir yer tutuÄŸunu düÅŸünüyorum. Birincisi, bulunan miktar Avrupa’nın 200 yılık enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda olması hasebiyle ekonomik getirisi yüksek bir iÅŸ. Ä°kincisi, Rusya’nın Avrupa üzerinde kurduÄŸu enerji hâkimiyetini azaltacak olması nedeniyle stratejik bir öneme sahip.

Dolaysıyla, ABD ve Ä°srail orta vadede ‘’Bağımsız Kürdistan’’ adı altında Türkiye’yi terörle meÅŸgul edip Akdeniz’de bulunan gazı aralarında paylaÅŸmayı hedefliyorlar. Uzun vadede ise, Kürtleri diÄŸer milletlerden koparttıktan sonra, Filistin’de Araplara ne yapıyorlarsa, aynısını Kürtlere yapacaklardır. Çünkü Ä°srail’in stratejik hedefi ‘’vaat edilmiÅŸ topraklar’’ dediÄŸi Nil ile Fırat arasındaki coÄŸrafyaya eriÅŸmektir. Ä°srail, Kürtleri katletmeden bu coÄŸrafyaya nasıl eriÅŸecek? Birçok kimseye bu yazdıklarımız komplo teorisi gibi gelebilir. Ancak 2 Kasım 1917 yılında yayımlanan ‘’Balfour Deklarasyonu’’ve akabinde geliÅŸen olayların sonuçları iyi tahlil edildiÄŸinde Ä°srail’in uzun vadedeki bu amaçları çok net görülecektir.

Yüz yıl önce Osmanlıya karşı yürüttükleri fitne hareketlerinin neticesinde bazı Arap aÅŸiretlerini kullanarak toprakları bölüp petrolü aldılar. Bugün ise, PKK’yı kullanarak Akdeniz’i bölüp, doÄŸalgazı almak istiyorlar.

Bağımsız Kürdistan hakkında fikrimi soran Amerikalı bir gazeteciye dedim ki: ‘’Dün petrol için Arapları kurban edenler, bugünde doÄŸalgaz için Kürtleri mi kurban etmek istiyorlar?’’

Milat Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.