Sosyal Medya

Makale

Çivi çiviyi söker

“Çivi çiviyi söker.” zorlu bir ÅŸey, ancak onun kadar zorlu olan baÅŸka bir ÅŸeyle etkisiz kılınabilir ÅŸeklinde açıklanır. Buna göre güçlü ÅŸeylere basit tedbirler almak beyhudedir. Güçlü bir ÅŸeyin etkisine, enaz kendisi kadar güçlü bir baÅŸka ÅŸeyin etkisiyle karşı konabilir. Åžiddete ÅŸiddetle karşılık vermek, zora zor ile çare aramak gerektiÄŸini vurgulamak için söylenir. Bu söz çetin iÅŸlerin üzerine saÄŸlam bir irade ve olaÄŸan gücümüzle yüklenmemizin önemini hatırlatması gerekirken bizde, “Kibirliye kibir, zalime zulüm gerekir.” ÅŸeklinde daha çok olumsuz anlamında kullanılmakta ısrar edilir.

Allah çetin sorunlarla içe kapanmayı ve isyanı destekleyen ÅŸeytanlaÅŸmaya karşı, en zorlu ÅŸartlarda dahi kendimizden daha zor durumda olanları fark edip onlara yardımcı olmamızı ister. Bu bir ümitsiz kalmama ve bırakmama hâlidir.  Böylece imtihan sonrası zorluÄŸa karşı koyma gücümüz artar ve sımsıcak dostlara sahip oluruz.

“Yine onlar, yiyeceÄŸe muhtaç oldukları hâlde kendilerinden önce yoksul, yetim ve esirleri doyururlar. ‘Biz sizi Allah rızası için doyuruyoruz dolayısıyla sizden ne bir karşılık ne de bir teÅŸekkür beklemiyoruz. Biz o çok sıkıntılı ve dehÅŸetli kıyamet gününde vereceÄŸimiz hesabın endiÅŸesini taşıyoruz’ derler.” (Ä°nsan/8-10) Ä°ÅŸte bu bir “Çivi çiviyi söker.” ayetidir. Sizin ancak kendinize yetecek rızkınız varken bunu daha zor durumda olanlara vererek yoksulları ve yetimleri kendinize tercih edersiniz. Dar gelirli olmanızı bir isyana dönüştürmek yerine nefsinize hâkim olup yoksullara, yetimlere ümit aşılarsınız. Bunu yaparken de karşınızdan bir teÅŸekkür bile beklemenin onu yıpratacağını düşünür yaptığınız iyiliÄŸi unutuverirsiniz. Yani yaptığınız ÅŸeyi karşılıksız yaparsınız. Böylece ‘Hesap Günü’nün hatırlatılması karşılıksız vermeye alışmış kimseleri diÄŸerkâmlığa yöneltir...

“Musa ‘Rabbim! YüreÄŸime ferahlık ver; Ä°ÅŸimi kolaylaÅŸtır, dilimdeki tutukluÄŸu gider ki meramımı anlayabilsinler. Ailemden birini, kardeÅŸim Harun’u bana yardımcı kıl.’ dedi…” Tâhâ / 25–31. ayetleri de Musa (as) üzerinden “Çivi çiviyi söker” i olumsuzlukları ümide dönüştürmenin güzel bir örneÄŸi olarak anlatır. Musa (as) Firavun’un gücü karşısında, tek başına, çok iyi konuÅŸamayan, bir firaridir. Ama o, bu bahanelerin arkasına saklanmak yerine eksikliklerini bilen Allah’tan yol göstermesini ve kendisi desteklemesini isteyerek yola düşer. Sonunda Allah’ın yardımıyla köleleÅŸtirilmiÅŸ bir milletinin kurtarılmasıyla sonuçlanır.

Hz. Yusuf’un bir iftira sonucu atıldığı zindandaki diÄŸer mahkûmlara doÄŸru yolu gösterme gayreti de bu tabirin hayatlaÅŸmış bir örneÄŸidir. O kardeÅŸlerinin ihanetine iffetine atılan iftiranın eklenmesinden yılmamış yakınmak yerine çevresini doÄŸru yola davet etmiÅŸtir.

Bir arkadaşım, çok büyük bir zarar ardından “Yoklukta da infak edin.” emrinin gereÄŸi olarak yaptığı yardımın kalbini yatıştırdığından ve iÅŸlerine bereket getirdiÄŸinden söz etmiÅŸti.

Hepimizin yaşadığı zorlukları ümitsizliğe dönüştüren asıl unsur, bu sorunlara sahip olmayan mutlu(!) insanların hayatıyla kendimizi kıyaslamaktır. Hâlbuki tevhid gereği resmin tamamına baktığımızda bizden daha çileli hayatlar vardır. Bundan sonra sahip olduklarımızla birilerinin yardımına koşarsak kendi sorunlarımızla da baş etmeyi öğrenebiliriz.

Ramazanda fitrede bir “Çivi çiviyi söker” operasyonudur. Toplumda herkes senede bir gün kendisinden daha zor ÅŸartlarda yaÅŸayan birinin veya bir ailenin bir günlük geçimine omuz verir. Bu gerçek mutluluÄŸun resmidir. Zenginlere ve siyasi güç sahiplerine özenerek yaÅŸamanın mutluluk getireceÄŸini söyleyen ÅŸeytanlar sayenizde zincirlenir…

O zaman mübarek 11 aylarda ÅŸeytanları “Ters köşeye” yatırmaya ne dersiniz?

Ä°ÅŸlerimiz yolunda gitmiyorsa borcunu ödeyemediÄŸinden dolayı kıvranan birine kefil olalım…

Çok bunalıyorsak acil servisteki hastaların sedyesinin bir ucundan tutup gülümseyelim…

Yalnızlıktan ÅŸikâyet ediyorsak bir ihtiyarın kapısını çalıp hediyelerle onun gönlünü alalım…

Çocuklarımızdan yakınıyorsak bir yetimin başını okÅŸayarak ona burs verelim…

Çıkan yemeği beğenmiyorsak sevdiğimiz lokantada bir fakiri doyurmaktan iştah duyalım...

Telefon edenimiz azaldıysa her gün en az beÅŸ tanıdığımızı arayıp “Ä°yi ki varsın.” diyelim…

Bir suçun piÅŸmanlığıyla kıvranıyorsak bize karşı yapılan bir hatayı affettiÄŸimizi ilan edelim…

Ä°ÅŸlerimiz kesatlaÅŸmaya baÅŸladığında iÅŸgörenleri iÅŸten çıkarma yerine ikramiye verelim…

Ãœniversite imtihanına çalışmaktan bunaldıysak bütünlemeye kalmış birine ders çalıştıralım…

Sıcaklardan kan ter içinde kaldığımızda fakir bir aileyi tatile göndererek serinleyelim…

Yoksa ÅŸeytanileÅŸmenin “Çivi çiviyi söker” e yönelik olumsuz önerileri mevcut.

Size karşı toplananlardan daha kalabalık toplanarak yüksek sesle meydan okuyun…

Atılan iftiralara, karşı iftiralar kurgulayarak bütün haber kanallarını iÅŸgal edin…

Twiter de 140 harften öyle sloganlar üretin ki siz gülerken karşı taraf kahrolsun…

Kendi tarafınızdakileri daima haklı, karşınızdakileri de hep haksız olduÄŸunu iddia edin…

ÖtekileÅŸtirdiklerinize eziyet edilmesinden büyük bir memnuniyet duyup alkışlayın…

Müslümanlık merhametli ve adaletli olmaktır diyenleri korkaklık ve romantiklikle suçlayın…

Asla eÅŸit ve kardeÅŸ olmadığınızı hissettiren “En Büyük” lere davet etmeye gayret edin…

Ä°nfak etmeyi düşündüğünüz paralara dövize yatırıp daha da çoÄŸalmasını bekleyin…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.