Sosyal Medya

Makale

Ninelere Terk Ettirilen Evlerde Masalları Kim Anlatır?

Mail adresime uzun zamandır haber almadığım bir tanıdıktan ‘muhakkak seyretmelisin’ uyarısıyla bir video düştü. TED Ä°stanbul konuÅŸmalarının konuÄŸu Yahudi kökenli Fransız sanat terapisti, Judith Liberman idi. Bu Postmodern masal perisi, 11 yıldır Ä°stanbul’da düzenli olarak masal anlatma geceleri düzenliyormuÅŸ. Sekiz yıldır Unesco ve Halk Bilimi bölümlerinde yeni nesil Anadolu masalcıları yetiÅŸtiren bu hanım diyor ki;      

“Masal anlatıcısıyım. Modası geçmiÅŸ bir iÅŸi geri getirmeye çalışıyorum.1996 da Paris’te herkesin aynı menüyü yemek zorunda olduÄŸu küçük bir lokantada 40 kiÅŸi ile beraberdim. Kahve sonrası mekân sahibi laternayı çıkardı ve hep beraber ÅŸarkı söylemeye baÅŸladık. Ortam ÅŸenlenince ayrı ayrı kiÅŸilikler birden bir biriyle olmaktan mutlu bir topluluÄŸa dönüştü. Müzik susunca, bir sandalye üzerinde Fransa’nın en müthiÅŸ masalcısı Mimi ortaya çıktı. Dakikalar sonra masalcının ustalığıyla adeta lokanta yok oldu ve kendimi yaÄŸmur ormanlarında buldum. Bu derin transın neticesinde hayal gerçeÄŸin yerine geçmiÅŸti. Bunun etkisiyle konservatuarın anlatıcılık bölümüne kaydoldum. Bu arada okullar, kitabevleri ve lokantalarda masal anlatıyordum. Bu rüzgâr beni en sonunda Türkiye’ye savurdu. Masal anlatmak için Türkçe öğrendim. Birçok masal anlatısı sonucunda anladığım ki, hayalin hakikatin yerine geçmesi için ortamda sahne ışıkları, yemek, müzik olması ÅŸart deÄŸilmiÅŸ. Önemli olan bir araya gelip aynı mekânda hayal kurmak isteyenlermiÅŸ. Teknolojinin yapamadığı ÅŸey, aynı ortamda aynı havayı soluyarak birbirine bakıp hayal kurma ihtiyacı. Masalın anlatıldığı ortamdan yayılan hayal dalgası birbirimize olan bağımızı arttırıyor. Eski toplumlarda yapıldığı gibi bir araya gelip hayal kurmaya her ÅŸeyden çok ihtiyaç var. Masal, hayata ait noktaları farklı birleÅŸtirmeyi öğreterek modernliÄŸin toplum üzerinde oluÅŸturduÄŸu gerilimlerden kaçmamızı saÄŸlıyor…”

Bu konuÅŸmayı 2000 kiÅŸi izliyordu. Ortak profil, çekirdek aile mahsulü, modern, liberal, ürkek kentli çocuklar. Ninesinden masal dinleyemeden büyümüş bu proje çocukları, anlatılanı büyülenmişçesine izliyordu. Gerçekten biran olsun uzaklaÅŸtırarak rahatlatan bu terapiye ücret ödemeyi de ihmal etmiyorlardı. Anlatıcının Yahudi kökenli olması, AÅŸkenaz masalları, Chelm Köyü masalları, Sefarad masallarıyla büyümüş olması ise hiçbirini ilgilendirmiyordu. 

Bu modern eÄŸitimle defolu nesil masalları keÅŸke sadece Judith Liberman’dan dinlese…

Ortak bir dostumuz vesilesiyle aramıza sızmış bir fırsatçı vardı. Paraya ulaÅŸmak için her ÅŸeyi yapabilecek bu kiÅŸi kooperatifçiliÄŸin kârlılığını anlatıyordu. Önce Büyükçekmece’de bir arazi sahibini kandırıp kat karşılığı olarak anlaÅŸmış. Ãœstelik beÅŸ parasız olduÄŸundan çok para kazandıracağı vaadiyle beÅŸ kiÅŸiyi ortaklık vaadiyle ayartmış. Ortaklarından aldığı ilk paralarla, 600 daireli, havuzlu, lüks sitenin sanal görüntüsünü çizdirip Posta gazetesinin arka sayfasına reklâm vermiÅŸ. Bu ilan üzere arayanları Avcılardaki ortaklarından(!) birine ait büroya yönlendirmiÅŸ. Mimari büroya çizdirdiÄŸi Panoramik simülasyon çizimlerin duvarlarını süslediÄŸi büroya gelenler sitenin krokisi ve panoramik sanal 3D görünümleriyle ilk taksitleri toplamış. Bir yıl içinde teslim edeceÄŸini vaadiyle kandırdıklarını, temel atma töreni için 2 ay sonrasına randevu vermiÅŸ.

Ä°lk gelenlerin ödedikleri taksitlerle sitenin video animasyonunu yaptırıp bilgisayarına yükletmiÅŸ. Temel atma törenine gelenlere etrafı çevrilmemiÅŸ çorak arazi üzerinde dizüstü bilgisayarından burada nasıl güzel lüks ve modern bir ortamda yaÅŸayacaklarını animasyon üzerinden gösteriyormuÅŸ. Orada bulunan yaklaşık yüz karı koca arasında hâkimler, doktorlar, bürokratlar, müşavirler, ilahiyatçılar çoÄŸunluktaymış. Bu fırsatçıyı bile hayrete düşüren ise bir torba çimentonun bile bulunmadığı bu daÄŸ başında herkesin bilgisayar ekranındaki video animasyonuna bakan mutlu görüntüleriymiÅŸ. Hatta gelenlerden birinin yaÅŸlı babası “Yahu hani temel atacaklardı bunlar dolandırıcı olmasın sakın.” diyerek doktor oÄŸlunu uyarmaya yeltenmiÅŸ. Ama doktor oÄŸlu bilgisayarı göstererek “Yahu baba gördüğüne bile inanmıyorsun pes doÄŸrusu!” diye sitem etmiÅŸ. 

Bu sitedeki daire fiyatlarının benzerlerine göre pahallı olmasını ise sadece elit bir kesimle komÅŸu olmanın maliyeti diye yutturmuÅŸ. Oradaki insanlar bu “temel atamama” iÅŸlemini görmelerine raÄŸmen bankalarla yaptıkları kredi anlaÅŸmalarını bu fırsatçıya yönlendirmiÅŸler. Yani bu okumuÅŸ çocuklar, ileride kazanma ihtimalinin hayaliyle aldıkları kredilerle, animasyondan gördükleri bu dairelerde oturma hayalini satın almaya ikna olmuÅŸlar. Ãœstelik kredi borçlarına karşı faizci fırsatçılara oturma hayalini kurdukları yuvalarını ipotek olarak vermeye razı olarak.

Bu güzel topraklarda, çizgi filmlerle büyümüş, modern eÄŸitim ile defolu, her türlü sanal illüzyona açık, “aydınlık yarınlar, modern lüks ortamlar, çaÄŸdaÅŸ bir hayat” sloganlı reklâm görüntülerine kanmaya hazır üniversite mezunu binlerce ürkek kentli aile mevcut. 16 sene modern eÄŸitim görerek üniversite bitirmiÅŸ birinin sanallığa saplanıp, hayata dair hakikatlerden uzaklaşıp, liberal muhafazakâr destekli Laik sistemin ütopik etkisiyle, Kuran’a bu eskilerin masalları demesi ise iÅŸin tüyler ürpertici bölümü...

 Artık bizim mahallede de YÖK üyeliÄŸine kadar yükseltilmiÅŸ, Ramazan ayı boyunca hurafelerle hakikatten uzaklaÅŸtırarak rahatlatan masalcılarımız var. Bazıları ise iÅŸi ilerletip yanmaz kefen satışına bile baÅŸladı. Allah’tan siyaset üzerinden bizi hamasi masallarla kandıran politikacılarımız yok. Yoksa toplumca gerçekten çuvallardık. 

Sahi sen de bir masalcı mısın? Yoksa bir masalcının peÅŸinde, uçuÅŸan köpükleri tutmaya çalışan, hakikatten uzaklaÅŸtıkça kendini iyi hisseden muhafazakâr bir hayalperest misin? 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.