Sosyal Medya

Makale

Seçime Giderken Son Durum Ne?

24 Haziran’a sayılı günler kaldı.

CumhurbaÅŸkanı ve BaÅŸbakan’dan oluÅŸan 90 yıllık sistemden tek BaÅŸkanlık sistemine geçiÅŸ açısından önemli bir seçim.

En önemlisi; Türkiye’nin jeopolitik düzlemde 90 yıllık Batı ekseninden DoÄŸu eksenine kaydığı bu süreçte, bu seçimin sonucu önemli.

Derin Kemalist Sistem ve Ak Parti, dünyanın yeniden ÅŸekillendiÄŸi bu süreçte Türkiye’nin figüranlıktan baÅŸrol oyunculuÄŸuna geçmesi noktasında hem fikirler.

Bu noktada büyük ve riskli hamlelere giriştiler.

NATO merkezli Batı cephesi, Türkiye’nin bu yeni sürecini durdurmak için her türlü yolu denedi/deniyor. Seçimde de ErdoÄŸan’ın kazanmasını istemiyorlar.

Lakin iÅŸ ErdoÄŸan’ı aÅŸtı; yeni jeopolitik konum sadece ErdoÄŸan’ın iradesi deÄŸil, üç aÅŸağı beÅŸ yukarı Derin Kemalist Yapının da iradesi aynı yönde.

Bu ahval içerisinde seçime gidiyoruz.

Bu kadar önemli bir süreçte siyasilerin ortaya koyduğu performans, çözüm önerileri, projeler maalesef koca bir hayal kırıklığı.

FETÖ, PKK ve dış tehditler (Batı) olmasa ErdoÄŸan’ın neredeyse konuÅŸacak bir ÅŸeyi olmayacak.

AkÅŸener ve Ä°nce’ye baktığımızda bugüne kadar mitinglerde konuÅŸtuklarını toplasanız bir çuval incir etmez.

Onlar da Erdoğan karşıtlığı üzerinden yürüyorlar; kayda değer elle tutulur bir vaatleri yok.

Zaten AkÅŸener ve Ä°nce’ye destek verenlere baktığınızda onlarında bir icraat beklentisi yok; “ErdoÄŸan gitsin de nasıl giderse gitsin” kafasındalar.

Parti ilkeleri ve ideolojileri açısından baktığımızda en kısır dönemi yaşıyoruz.

Kısmen Ak Parti ve HDP dışındaki partiler ilkelerini ve daha önce söylediklerini çiğnediler. Tabanlarının bu duruşu pek hazzettikleri söylenemez.

Adaylara baktığımızda sanki gizli bir el ErdoÄŸan’ın kazanması için perde gerisinde bu adayları özellikle seçti/seçtirdi.

Aynı el Ak Parti’nin mecliste tek başına yeterli sayıya ulaÅŸmaması için de çabalıyor sanki.

KiÅŸisel kanaatim odur ki; Derin Kemalist Sistem, ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanı olmasını istiyor ama yarın tek başına güç olmaması için de (milletvekili çoÄŸunluÄŸunu engelleyerek) meclisteki kanadını kırmak istiyor.

CHP’nin kendi partisinin Genel BaÅŸkanlığına layık görmediÄŸi Muharrem Ä°nce’yi, Türkiye’nin Genel BaÅŸkanlığına (Devlet BaÅŸkanlığına) aday göstermesi ya bir akıl tutulmasıdır ya da birilerinin diktesidir.

AkÅŸener’e baktığımızda tamamen bir proje olduÄŸu aÅŸikâr. MHP, CHP ve biraz da Ak Partiden topladığı küskünlerle kitle partisi olması mümkün deÄŸil. Batılı güç odaklarının beyhude bir projesi olarak hatıralarda kalacak.

AkÅŸener’in varlığı CHP’nin/Ä°nce’nin oylarını bölmekten baÅŸka bir iÅŸe yaramaz.

ErdoÄŸan’ın seçim konuÅŸmalarında AkÅŸener’den hiç bahsetmemesi ilginç bir strateji.

Siyasetin polemikler üzerinden yürüdüğü ülkemizde, ErdoÄŸan’ın AkÅŸener’i yok hükmünde davranması AkÅŸener’i alternatif olmaktan uzak tutuyor.

CHP ile ittifak Kuran SP’nin tabanının büyük çoÄŸunluÄŸu seçim günü perde arkasında mührünü CHP-SP ittifakından çok Ak Parti’ye basacağını veya hiç oy vermeyeceÄŸini düşünüyorum.

MHP yine dört ayağı üstüne düştü. Ak Parti ile ittifak yapmasaydı meclise giremezdi bence.

Ak Parti’nin MHP ile ittifak yapmaya ihtiyacı var mıydı?

Bence yoktu. MHP ittifakıyla alacağı oylar kadarını belki daha fazlasını Kürt oylarından kaybedeceğini düşünüyorum.

Ak Parti’nin, MHP’nin son 3 yıldaki desteÄŸine karşı bir vefa borcu mu yoksa derinlerden gelen bir dayatma mı? Bilmiyorum, ama bildiÄŸim ÅŸu ki MHP bu ittifakı yapmasaydı barajı zor aÅŸardı.

Seçimlerdeki en muamma nokta HDP’nin durumu ve Kürt oylarının nereye akacağıdır.

HDP/PKK’nın “Hendek” hamlesi geri tepti.

Yıllardır Kürtler için mücadele ettiÄŸini söyleyen HDP/PKK’nın, hendek olayları esnasında halkı bir kalkan gibi kullanması, insanların evlerinin, ticaretlerinin yerle bir olmasını umursamamaları HDP/PKK’ya destek verenlerde bile büyük bir öfkeye sebebiyet verdi.

Kürtlerin büyük kısmı, o yıkımda devleti/hükümeti haklı gördü. O esnada bir seçim yapılsaydı ErdoÄŸan ezici bir çoÄŸunlukla HDP’yi yenerdi.

Olaylardan sonra asker ve polis içinde bireysel şovenist hareket ve cürümler karşısında hükümetten beklediği desteği/adli kovuşturmayı göremeyen Kürtlerin, hükümete olan desteği azaldı.

ErdoÄŸan’ın her geçen gün artan milliyetçi söylemi, Kuzey Irak Kürt Yönetiminin Bağımsızlık Referandumu karşısında kullandığı dil Kürtler arasında bir gönül kırıklığı oluÅŸturduÄŸu aÅŸikâr. Bunların üstüne bir de MHP ile yapılan ittifakı geldi.

Kürtlerin büyük çoÄŸunluÄŸu HDP’nin söylemlerine fazla itibar etmiyor; ErdoÄŸan ve Devletten de bekledikleri sıcaklığı/samimiyeti görebilmiÅŸ deÄŸiller.

Bu seçimde kafalarının net olmadığını sanıyorum. Açıkçası seçimde Kürtlerin tercihini ben de merakla bekliyorum.

Ve seçimin kaderini de Kürt oylarının belirleyeceğini düşünüyorum.

Normalde ErdoÄŸan’ın yerinde olan birinin bu ÅŸartlarda %70’ten az oy almaması gerekir. EÄŸer ErdoÄŸan seçimlerde %70’ten az oy alırsa bunun en büyük sorumlusu ErdoÄŸan’ın ve Ak Partililerin tavrı olacaktır.

Açıkçası piyasada ErdoÄŸan’ın eline su dökecek bir lider yok. DiÄŸer adaylardan insanları heyecanlandıracak bir proje de yok ortada.

ErdoÄŸan’ın da eskisi gibi elle tutulur yeni bir projesi yok ama geçmiÅŸte yaptıkları kendisini idare ediyor.

ErdoÄŸan’ı sevmediÄŸi halde ekonomik istikrar için ErdoÄŸan’a oy verecek bir kitle de var.

ErdoÄŸan’ın bu seçimdeki en büyük handikabı, son dönemlerde kullandığı buyurgan üslup ve kırıcı tavrı olacaktır.

FETÖ ile mücadelesinden dolayı büyük destek alıyor ama FETÖ ile mücadelede yapılan yanlışlardan dolayı da ciddi bir mağdur kitlesi oluştu. Bu mağdur kitlenin tavrı da seçimin sonucuna ciddi bir etkisi olacak.

Sonuç olarak bu seçimlerde ErdoÄŸan’ın ilk turda %51-56 arası bir oyla CumhurbaÅŸkanı/Devlet BaÅŸkanı seçileceÄŸini ama mecliste Ak Partinin çoÄŸunluÄŸunu kaybedeceÄŸini düşünüyorum.

Sonuç ne olursa olsun ülkemizin ve ümmetin hayrına olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.