Sosyal Medya

Makale

Postmodern Tiyatronun Mağdurları

Bir tiyatro eserini seyredenler, bu oyunun ilk adımdan itibaren nasıl gerçekleştiğinden habersizdirler. Seyirci, hazırlığın son safhası olan sahneye konma aşamasında oyuna dâhil edilir. Aslolan seyirciye sunmak olsa da, hazırlık aşamalarından haberdar olanlar, sergilenenen oyuna kendini kaptırıp yaşanan hayattan koparılamazlar. Mesela hamlettin tiradını, dekorsuz bir sahnede, normal kıyafetleriyle bir tekstten okuyan Selim abinin istenen etkiyi oluşturmaz.

Seyirciye oynamak isteyenler, buna uygun senaryoyu ortaya çıkarması için bir Dramaturg bulmalıdırlar. Dramaturg; tiyatroda sahnelenmesi için oyun yazma ve yönetme kurallarını bilen, bir oyun yazılır ya da sahneye konurken bilgisinden yararlanılan kimse veya bilim ve sanat danışmanı…

Oyunun belirlenen salonda sergilenmesi için senaryo aşamasını tamamlayan Dramaturg, rolleri belirginleştirip buna uygun oyuncular seçer. Oyuncular, o role adapte olması için gereken ezber metinleri hazırlar. Sonra oyuncuların giyecekleri kostümler seçilip sipariş edilir. Oyunun sahne sayısı ve farklı mekânlarda geçen kısımları için sabit veya hareketli dekorlar projelendirilir ve sipariş edilir. Sahnenin ışıklandırma malzemeler temin edilir. Oyunu daha etkili kılacak müzikler tespit edilip buna uygun ses ekipmanları montaj edilir.

Ezberlerini tamamlamış oyuncular beraberce prova yapmaya baÅŸlayarak aralarındaki ahenk saÄŸlanmaya çalışılır. Dekorlar, ışıklandırma, müzik aÅŸamaları tamamlanmış sahnede, son provalarda heyecan doruÄŸa ulaşır. Seyirciler için reklam ve tanıtım faaliyetleri ile matine, suare saatleri, bilet fiyatları ilan edilir. Oyun oynanmaya baÅŸlayınca, Dramaturg’un görevi sona ermiÅŸtir. Oyunun bundan sonra kurallarına göre oynanıp oynamadığını denetleyen bir gizli rejisör vardır. Bu bazen oyuncular içinden de seçilebilir. Görevi oyunun sonunda bu oyundan sorumlu olana rapor vermektir. Oyuncular, dekordan, ışıktan, müzikten, giÅŸeden sorumlu olanlardan hiç biri bu gizli rejisörün kim olduÄŸunu bilmez.

31 Ocak 1997’de Sincan Belediye BaÅŸkanı Bekir Yıldız’ın, Ä°ran büyükelçisinin de misafir olduÄŸu Kudüs gecesinde sahneye koydurduÄŸu ‘intifada’ oyunu koparılacak küçük kıyametin fitilini ateÅŸler. O gecenin ardından üç gün süreyle vazifelendirilmiÅŸ medya provokatörleri gerilimi tırmandırır. 4 Åžubat 1997 gecesi telefon çalar. Arayan K.K. Kurm. BÅŸk. DoÄŸu Aktulga dır. 'Ä°zzet PaÅŸa, tümene K.K. Komutanının emrini ver, 80 tank ve 80 zırhlı araçla yarın sabah Sincan-Akıncılar istikametinde gidileck' emriyle tiyatro eseri, irticai kalkışma senaryosuna dönüştürülerek caddelere taşınır. Uzun süredir hazırda bekletilen ÇaÄŸdaÅŸ Kadınlar 11 Åžubatta Ankara’da, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle Åžeriata karşı kadın yürüyüşü düzenledi.

1997 Ramazanında sergilenen televizyon tiyatrosunda, gözü yaÅŸlı Fadime Åžahin, cep telefonu eÅŸliÄŸinde zikir yöneten Ali Kalkancı ve asalarıyla T.C.yi yıkmasına(!) ramak kalan Aczimendi lideri Müslüm Gündüz’ün arasında savrulduk. Ãœstelik tesadüfe(!) bakın ki serdengeçti Hüseyin Ãœzmez ’in evinde Fadime ile Müslüm, kameralara +18’e uygun yakalanma sahnesi tiyatral canlandırmanın zirvesiydi. Gizli kamera, internet, facebook, twiter, youtube olmadığı o yetersiz ÅŸartlara raÄŸmen irticanın tecavüzcü(!) yönü tiyatral olarak ancak bu ÅŸekilde sahnelenebilirdi.

Bu zenne takviyeli Hacivat Karagöz tiyatrosu Ramazan boyunca ekranlarda döne döne binlerce defa gösterildi. 28 Åžubat 1997’de kendimize has demokrasimize(!) askerler tarafından post modern bir ÅŸekilde balans ayarı yapıldı. Bu arada kesintisiz 8 yıl eÄŸitim zorunluluÄŸu getirilerek Kuran kursları  kapatıldı. 19 Haziran’da Erbakan BaÅŸbakanlığı bıraktı. 30 Haziran’da yangından mal kaçırır gibi ANASOL-D hükümeti kuruldu. Koalisyonda yer alanlar, brifingle “PaÅŸalarla, paÅŸa paÅŸa geçinilecek” komutuyla hazır ola geçirildi. Akademisyenler, yüksek yargı mensupları, medya üst düzeyi ‘saÄŸdan hiza al’ konulu brifingler aldılar. 1998’in iki bayram arasında Refah Partisi kapatıldı. Yeni isim ve farklı yüzlerle tekrar açılma zorunluluÄŸu getirildi.

28 Åžubat Postmodern tiyatro gösterisinin reyting rekortmeni oyuncularından Fadime Åžahin ÅŸu anda devlet güvencesiyle ırzı irticadan korunmuÅŸ çaÄŸdaÅŸ bir Türk kadını. Ali Kalkancı milyonlarca Captagon hapıyla basılmış uyuÅŸturucu baronu. Fadime’yi role adapte eden tiyatro sanatçısı(!) Nurseli Ä°diz yeni bir senaryo üzerindeyken suçüstü yakalandı. Müslüm Gündüz ileride sergilenecek farklı bir senaryo için asası ve zilsiz defiyle korunaklı bir yerde. Süleyman Demirel ebedi istirahatgahında. Çevik Bir bilinmez bir diyarda emekliliÄŸin keyfini sürmekte...

28 Åžubat Postmodern tiyatrosunun müsebbibi sayılan din(i)dar topluluklar ve 70 milyar $’ı buharlaÅŸtırmaktan sorumlu tutulan bankalar, küresel sistemin kayığına binmekte zorlanmadılar. Böylece birbiriyle anlaÅŸamayan din(i)dar topluluklar ve faizi hayatın can damarlarına yerleÅŸtirecek olan liberaller bir olup ülkemizi aydınlık yarınlara çıkarmaya mecbur tutuldular(!)

Bu arada bu Postmodern tiyatroda irticai örgüt üyesi olmakla suçlanan ve faili meçhul cinayetler üzerine yıkılan yüzlerce kiÅŸi cezaevlerine yerleÅŸtirildi. Bu sanıkların 3-5 yıl ile kurtulacakları davalara bakan, askeri brifinglerle tehdit edilmiÅŸ yargı mensupları eliyle müebbet hapse mahkûm edildiler. Bu iftira sürecinde içeri alınıp idamla yargılanan ve 16 yaşında girdiÄŸi hapishaneden 25 yaşında çıkan Halil Kantarcı, suçu ispat edilemediÄŸinden beraat etti. Devlet ve millet düşmanı ilan edilen bu kiÅŸi, 15 Temmuz darbe giriÅŸimine karşı koyarken öldürüldü.  Mazlumder’e göre bu Postmodern tiyatronun maÄŸdurlarından halen hapiste olan 550-600 kiÅŸi, 21 yıldır özgürlüklerine el konularak aileleri ve kendileri çürümeye terk edildiler.

Din gününün Sahibi, sahneye konulan küresel tiyatral entrika sahiplerini, dramaturglarını, ezberletilen rollerini yapan provokatörleri, bunlara finans saÄŸlayanları, kendi cemaati aklansın diye masumlara faili meçhulleri yıkanları, bunları destekleyenleri, zulmü gördüğü halde sessiz kalanları, suçsuz yere hapsedilenleri unutanları, tek tek ortaya çıkaracak. Kimsenin yaptığının kimsenin yanına kalmayacağı din gününe iman etmeyenlerse, sahnelenmek için sipariÅŸ edilen yeni küresel tiyatral entrikaların kurÅŸun askerleri olarak faaliyetlerine devam edecekler…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.