Sosyal Medya

Makale

Güçler Savaşında Kudüs Sahnesi

Artık bir dünya sisteminden bahsedemeyeceğimiz bir döneme girdik. Ve yeni bir dünya sistemi kurulana kadar da tiyatro devam edecektir. Ortaya konan siyasal hamleleri birer hamle olarak yorumlamadığımızda meseleyi anlamlandırmakta zorlanırız. O yüzden öncelikli olan şu: şuan uluslar arası sistemde bir kaos var ve bu kaos yeni güç denkleminde sistem kurulmayana kadar da devam edecektir. Ve bu süreçte de kimin eli kimin cebinde olduğu meselesi hep karanlıkta kalacaktır.

Trump’ın açıklayacağı Kudüs’ün baÅŸkent olabileceÄŸi hamlesini nasıl yorumlamalıyız?

Öncelikle Amerikan güç kavgasında Trump nereye düşer sorusu cevaplandırılmadan bu soruya cevap verilemez sanırım. Trump küresel güçlerin karşı kampanyasına raÄŸmen kazandı. Ve beyaz Amerika’yı temsil ediyor. Yani ulusalcıların adayı idi. Her türlü oyuna raÄŸmen de kazandı. Bugüne kadar Trump’ın attığı adımları bu çerçeve içinde anlamlandırmalıyız.

Bölgede atılan adımlara dikkat edelim. Suud üzerinden Ä°srail ile bir yeni pakt oluÅŸturulmaya çalışılıyor. Buna karşılık ise Ä°ran, Türkiye ve Rusya ekseninde yeni bir paktın adımları atılıyor. Dugin’in açıklamaları ile Trump’ın açıklamalarını aynı eksende yorumlamak mümkün görünüyor. Çünkü eÄŸer Rusya, Ä°ran ve Türkiye bölgede sıfırdan yeni bir pakt kurarlarsa sahip oldukları gücü dikkate aldığımızda nasıl bir güç ortaya çıkar batı düşünmek bile istemez! Peki, Trump’ın hamlesi kimin iÅŸine yarar. Kudüs meselesi Müslüman kamuoyu açısından önemli bir konu ve belirleyiciliÄŸi vardır. Yani sokakları harekete geçirmek istiyorsanız bu konuyu kaşırsınız ve hareketlenme baÅŸlar. Ä°kinci adımı ise Kudüs meselesinde ihanetle suçlanacak iktidar ve iktidarların meÅŸruiyeti kalmayacaktır. ErdoÄŸan’ın Müslüman sokaktaki saygınlığının Van münit olayından sonra gerçekleÅŸtiÄŸini hatırlayın! Åžimdi ise yeni bir paktın oluÅŸumunu bozmaya dönük bir adım olarak düşünülmesi daha makul. Çünkü Beyaz Saray’da sıkışmış ve sıkıştırılmış bir Trump aslında bu hamle ile Siyonist ve küreselci çeteye ÅŸunu demektedir: eÄŸer siz benim üzerime gelirseniz bende sizin kuracağınız paktı doÄŸmadan ölü hale getiririm…

Bu hamle Türkiye’nin elini güçlendirir. Suudi Arabistan’ın elini zayıflatır ve iktidarını tartışmalı hale getirir. Öyle olmazsa Ä°srail ile kurulabilecek bir ortaklık peÅŸinen ortadan kalkar. Ä°ran, kaybettiÄŸi prestiji yeniden kazanmak bu hamleyi sonuna kadar kullanır. Yani bu hamleden kazanan Ä°ran ve Türkiye, kaybedeni ise Ä°srail destekçisi olmaya namzet iktidarlardır. Bu da Trump’ın elini iktidarda güçlendirecek bir opsiyonu oluÅŸturur. Her hâlükârda kazanan taraflar Kudüs meselesinde de Ä°srail’e geri adım attıracaktır.  

Zaten bölgenin barışa yönelmesinin en temel şartının Kudüs sorunun çözülmesi ve Filistin devletinin kurulmasının sağlanmasıdır. Bu hamle buna yönelik oluşacak bir stratejiyi de harekete geçirebilir.

Şunu unutmayalım, bugün atılacağı ifade edilen politik adımların kalıcı olabilmesi için kalıcı bir uluslar arası gücün oluşumuna bağlıdır. Buna yönelik adımlar atılmaktadır. Türkiye bu noktada nerede duracağı önemini korumaktadır. Erdoğan bu yüzden rahat ve yüksek perdeden konuşabilmektedir ve kabul edilmelidir ki Türkiye jeo stratejik konumu gereği jeo siyaset ve güç ekseninde en önemli oyuncu konumuna yükselmiştir. Bunu gören ve ona göre davranan siyasetçiler sahnede kalmaya devam ederken bunu gözlemlemeyen siyasetçilerin sonu hüsran ile bitecektir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.