Sosyal Medya

Makale

Tarih Tekerrür Etmez İnsanlar Ders Çıkarmadığı İçin Olaylar Tekerrür Eder

Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i bilirsiniz; bu yazıda onun yaÅŸadığı sürece deÄŸinmek istiyorum.

1937’de doÄŸan Saddam, babasız geçirdiÄŸi çocukluk yıllarından sonra 20’li yaÅŸlarda Baas Partisine katılır.

1959 yılında henüz 22 yaşındayken ismi General Abdul Kerim Kasım suikastına karışan Saddam, CIA’nın desteÄŸiyle Suriye’ye oradan da Lübnan’a geçer.

Suriye, Lübnan ve Mısır arasında geçen 5 yıllık süreçte buralardaki ABD elçiliklerine sık sık girip çıkar.

1964 yılında Irak’a döner ve uzun süren bir mücadele hayatından sonra 1979’da CIA’nın desteÄŸiyle Irak’ın CumhurbaÅŸkanı olur.

ABD’nin kontrolünden çıkan Ä°ran ile 1980 yılında savaÅŸa girerek ABD ve Batıya diyet öder. 8 yıl süren bu savaÅŸta Batıdan Irak’a silah, Irak’tan da Batıya petrol akar.

1988 yılında Ä°ran Irak Savaşı bittiÄŸinde hem Ä°ran hem de Irak bitik haldedir. Çöken ülkesini ayaÄŸa kaldırmak için Irak’a ait olduÄŸunu iddia ettiÄŸi Kuveyt’e göz diker. Batıya olan hizmeti karşılığında Batının da buna rıza göstereceÄŸini sanır. Nitekim ABD’li bazı diplomatlarla yaptığı görüşmede bu fikrine göz kırpılır. Bundan cesaret alan Saddam, 1990’da Kuveyt’i iÅŸgal eder.

O ana kadar Kuveyt iÅŸgali için olumsuz tek cümle kullanmayan ABD, birden bire Saddam’a karşı tavır takınır. 1991’de Baba Bush’un öncülüğünde 1. Körfez harekâtı baÅŸlar ve Saddam kısa sürede Kuveyt’ten çıkmak zorunda kalır.

Batının kendi eliyle büyüttüğü Saddam artık Batının istemediÄŸi zalim bir diktatördür artık. Batının ekonomik, siyasi ve enformasyon olarak kıskaca aldığı Saddam, çareyi Rusya’ya sığınmakta bulur. ABD ve Rusya ezeli düşman oldukları için Rusya’nın kendisini koruyup kollayacağını düşünür. Nitekim Rusya Saddam’ı kanatları altına alır, en son model silahlarını Saddam’ın ordusuna vermekten imtina etmez.

Ãœlkenin tüm gelirini silahlara yatıran Saddam, Batının olası bir müdahalesi karşısında bu silahlara ve Rusya’ya güvenir.

2001’deki 11 Eylül saldırıları sonunda Saddam Bin Ladin ile beraber hedef tahtasındadır. Mermiler silahlara sürülürken Saddam’ın en büyük umudu ABD’nin ezeli düşmanı Rusya’dır.

Rusya, kameralar önünde Saddam’a destek mesajları verirken kapalı kapılar ardında ABD ile Saddam’ın pazarlığını yapar.

ABD, Çeçenistan direniÅŸine verdiÄŸi destekten vazgeçer, Rusya’da Saddam’a olan desteÄŸini çeker.

Yapayalnız kalan Saddam, deniz altında kalacağını anlayan Firavunun “Musa’nın Rabbine iman ettim…” dediÄŸi gibi Allah’a döner, Irak bayrağına “Allahu Ekber” ibaresini koyar, camide namazda çekilmiÅŸ boy boy fotoÄŸraflarını yayınlar ama nafile…

Artık bittiÄŸini anlayan Saddam, bölge ülkelerdeki birçok lider gibi kendisini ABD ile beraber ayartan sonra kullanıp çöpe atan Ä°srail’e elindeki son birkaç füzeyi fırlatır ama sonuç alamaz.

Neredeyse tüm dünyanın nefret ettiÄŸi bir adam olarak bir delikte tek başına yakalanıp 2006’da idam edilir.

Bunları niye yazdım?

Malumunuz bugünlerde Batı ile özellikle ABD ile ilişkilerimiz bir hayli limoni; NATO, AB derken ilişkilerimiz ha koptu kopacak duruma geldi.

ABD, AB ve NATO aba altında sopa gösterip duruyor.

Bu durum karşısında devlet olarak Rusya’ya sığınmış vaziyetteyiz. Hükümete yakın çevreleri bir Rusya muhabbetidir almış gidiyor.

Rusya’nın ve S-400 Füzelerinin bizi ABD’nin hışmından kurtaracağını düşünüyor birçoÄŸumuz.

Bu durumu görünce aklıma Saddam’ın Rusya’ya sığınışı geldi.

Siyaseten bugünkü ÅŸartlarda Rusya ile iÅŸbirliÄŸine karşı deÄŸilim ama sırtımızı Rusya’ya dayamak; savunma stratejimizi, dış politika hamlelerimizi Rusya üzerine inÅŸa etmek felaketimiz olabilir.

Rusya, yarın Ukrayna karşılığında Türkiye’yi satarsa ÅŸahsen hiç ÅŸaşırmam.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.