Sosyal Medya

Makale

Din Yorgunluğu mu Savunma Mekanizması mı?

Ellerimizle işlediklerimizden ötürü oldu her şey. Ve yapmamız gerekirken yapmadıklarımızdan. Tabiat boşluk kabul etmez kaidesi gereği ne vakit ihmal edilen bir amel olsa orada uyarı sinyalleri çalmaya başlıyor. Bir süredir din yorgunluğu üzerine yazılıp çiziliyor. Sosyologların üzerinde kafa yordukları din yorgunluğu başlıklı araştırma konusu bu sinyallerin bir örneği.

Toplum bilimine ait bir kavram din yorgunluÄŸu. Toplum bilimcilere göre din yorgunluÄŸu yaşıyoruz bir süredir. Bu noktada tanıklık ettiÄŸimiz günlere dair bir hatırlatma yaparak bir yere gelmek istiyorum.  Türkiye özelinde 15 Temmuz tarihi bir kırılma noktası oldu Dünya ölçeÄŸinde ise IÅŸid. Bu belirlemeden yola çıkar isek şöyle bir mantık sarmalı çıkıyor karşımıza: CoÄŸrafyaların tarihinde yaÅŸanan hadiseler Müslümanları din yorgunluÄŸuna sevk etti. Bu rehavetten güç bulan Batı, barış ve esenliÄŸi iÅŸaret eden Ä°slam dinini terörle yan yana göstermeyi baÅŸardı. Bu sarmalın uzayıp gitmesi mümkün kafa yoran için. Fakat daha ötesi yok ki bunun. Tam da bu noktada durup düşünmeli yoksa hızlıca savrulurken dünya, bir yerlere tutunmaz isek tahribatın tanımı bile yapılamayacak.

Ãœst akıllar bu mevzuları enine boyuna tartışıp kallavi cümleler üretmeseler de daha sade daha anlaşılır daha makul daha çözüme odaklı eylemler çoÄŸaltsalar keÅŸke. İçi doldurulamayan büyük baÅŸlıklardan hiç hazzetmem. Yakın tarihten hatırladığım dindar nesil baÅŸlığı bunlardan birisi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın baÅŸbakanlığı döneminde dile getirdiÄŸi dindar nesil ideali gündeme geldiÄŸi dönemde nasıl gürültü kopardıysa o ivmeyle sessizce iniÅŸe geçti. KeÅŸke hayat bulacak bir mecraya ulaÅŸsaydı. Zira halihazırda Z kuÅŸağı, dijital nesil gibi çeÅŸitli sıfatlar yakıştırılan günümüz gençlerinin idealden uzak oluÅŸları ÅŸeklinde kocaman bir derdimiz var. Ve bu dert her geçen gün büyüyor. Yazının giriÅŸinde deÄŸindiÄŸim din yorgunluÄŸu gençler özelinde de konuÅŸuluyor. TeÅŸhis ve tespit sürecinden çıkıp bir üst aÅŸamaya sıçramanın vakti ÅŸimdi deÄŸilse ne zaman? Vahyi parçalamak üzere kurgulanmış modern akıl ve ürettikleri karşısında kendi dinamiklerimizi fark etmek son derece mühim.  Bir de anlam ve amaç yüklemesi yapmayı unutmamak ve insanın anlam arayışının ne denli kutsal olduÄŸunu vurgulayan “Allahım hayretimi artır” duasına tutunmak. EÄŸer yapılması gerekenler acilen hayata geçirilemez ise dindar nesil bir ideal olarak kalırken din yorgunluÄŸu yeni savunma mekanizması olacak.

Din yorgunluğu üst başlığı içerisinde açılmasaydı iyiydi denilecek cinsten öyle çok başlık birikti ki yaşarken. Misal komşu yorgunluğu, arkadaş yorgunluğu, dost yorgunluğu, akraba yorgunluğu..Liste aslında insanı işaret ediyor. Günümüz dünyasında insan insanın yorgunluğu olmuş adeta. Herkesin heybesinde bu yorgunluğa dair yükler birikmiştir. Korkarım bu savrulma hezeyanından kendimizi kurtarmaz isek yorgunluk isimli savunma mekanizmasının ardında tükenirken bir mazeretimiz bile olamayacak. Vuku bulan her hadise bir toparlanmaya vesile olmalı aksi halde bir Uhud hezimeti ya da Tebük pişmanlığı bizden uzak değil.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.