Sosyal Medya

Makale

'Akl-ı selim' olmadan 'maslahat' olmaz

Siyasi tarihimiz aynı zamanda bir darbeler tarihi anlamında.15 Temmuz'da yaÅŸadığımız hain iÅŸgal teÅŸebbüsüne kadarki darbeler, sırtlarına giydirilmiÅŸ kuzu postlarıyla okutuldu bu topluma. Devlette bir takım iÅŸler iyi gitmiyor derlerdi ve ardından cumhuriyeti koruyup kollamakla görevli ordu, meseleye el koyardı. Siyasilerle darbeyi gerçekleÅŸtiren ordu arasında bir hesaplaÅŸma gibi duran bu deneyimde, toplum direkt suçlanmazdı. Ama 15 Temmuz'da sadece Meclis bombalanmadı, sadece CumhurbaÅŸkanı ölümle tehdit edilmedi, sadece BaÅŸbakan'ın aracı kurÅŸunlanmadı, sadece Genelkurmay baÅŸkanına el konulmadı, halkın üzerine tank sürdüler, yaylım ateÅŸi açıldı, jetlerle saldırıldı... En açık ve ağır darbeyi, halk aldı ve yine aynı halk, darbeye karşı koydu ve darbecileri kovdu, sildi attı... Böyle bir deneyim ne tarihimizde yazılı ne de diÄŸer milletlerin tarihlerinde. Dolayısıyla aziz milletimizin asil nefsi müdafaası olarak çok önemli bir geçittir 15 Temmuz...

Darbeyi hazırlayanların "dindar görünümlü" oluÅŸu, 15 Temmuz'u diÄŸerlerinden ayıran çok önemli bir farklılık. Toplumun mazlum hissiyatından, tabandaki samimi insanların iyi niyetinden, mütedeyyin kesimin uzun yıllar yaÅŸadığı maÄŸduriyetler ve adaletsizlikler gibi rejime yönelik güvensizliklerimizden beslendi bu paralel ve hain yapı. Uyandığımızdaysa, ne yazık ki toplumun neredeyse tüm kılcal damarlarına yayılmıştı.

***

Türkiye'deki yönetsel elit, ÅŸimdiye kadar jakobenik bir tarzda tatbik etmiÅŸti topluma, modernleÅŸme tezini. Oysa dindarane görünüm, alçakgönüllülük, fedakarlık, sade ve adanmış bir hayatı sürdürüyor dekoru ardında, sektörler arası incelikli iliÅŸkilerle kurulmuÅŸ devasa küresel baÄŸlam, beyin yakıcıydı... Bürokrasiden akademiye, adliyeden orduya sistemin tümüne nüfuz eden bu yapı, hem güya yaslandığı kültürel kodlar hem de istismar ettiÄŸi insan gücü ve ekonomik birikim düşünüldüğünde, Anadolu'yu içten içe kemiren bir aÄŸaç kurdu gibi iÅŸlev görmüştü.Bu manada, derin bir hayal kırıklığı, güven bunalımı, fiziki olduÄŸu kadar zihinsel bir tehdit anlamı da var FETÖ paralel yapılanmasının. 

Hem yerli değerleri hem Anadolu'nun insani gücünü sömüren bu yapı sanıldığının aksine aslında hiç de yerli değildi. Devlet, en başından itibaren bu paralel yapının küresel ilişkilerine dikkat çekiyordu ve Türkiye aleyhtarı bir konsorsiyumun aktif ofisi olduğu tezi üzerindeydi... Kendini sivil olarak lanse ederken sofistike bağlar kurabilmiş bir kült yapı olarak devletin sorgu odağındaydı artık paralel yapılanma.

Devlet geleneÄŸi dediÄŸimiz görgü, kendi yapısalları için tehlike olarak gördüğü siyasal, ideolojik ve dini hareketleri kontrol eder, hatta zaman zaman imha, zaman zaman destek yolunu açar. Bunu "devletin maslahatı" veya "devlet aklı" olarak ifade ederler. Maslahat veya devlet aklı ÅŸeklinde ifade edilen derin refleks, devletin olduÄŸu her yerde vardır. Mezkur devlet geleneÄŸinin affetmeyeceÄŸi ÅŸeyse, küresel iliÅŸkiler ve dış güçlerin emrindeki oluÅŸumlardır. Ve devlet, FETÖ için küresel baÄŸlantı kararını vermiÅŸtir.

Bu karar, ÅŸartları olaÄŸanüstü kıvama taşıyor.FETÖ'yü devlet kademelerinden ayıklamak için hem olaÄŸanüstü yetki hem de olaÄŸanüstü bir performans gerekiyor. Devletin kendi varoluÅŸ kaygısını da dillendiren bu halin, adaletle iÅŸlemesi hepimizin dileÄŸidir. Lakin bu dileklerimize en büyük umudu verecek de yine hukukun kendisidir. Ä°nsan Hakları sistemive Sivil Toplum müktesebatı devletin maslahat politikasıyla yürüttüğü disiplini, birey lehine kontrol etmek için vardır.

Zira olaÄŸanüstü koÅŸullarda süren araÅŸtırma, soruÅŸturma ve yargı çarkları, maalesef zaman zaman sosyal yaralanmalara sebep olmaktadır. FETÖ ile iliÅŸkisi olmayan muhalif kimseler veya FETÖ'yle iliÅŸkisi olamayan islamcı kesim de "o'hal" soruÅŸturmalarından nasibini alabilmektedir. Kariyer kapma savaşında kendisine rakip olarak gördüğünü FETÖ ihbarıyla diskalifiye etmek isteyen insanlar çıkmıştır bu vadide ortaya mesela.. Veya bazı kriptolar, kendi yerlerini saÄŸlama alabilmek için herkesten çok bağırıp, ÅŸikayet etmekte ve sağı solu ihbar yaÄŸmuruna tutmaktadır. Sistem içindeki katı ulusalcıların fırsat fırsattır mantığıyla iÅŸlettiÄŸi biçerdöverlikse ayrı konu...

Devlet maslahatı veya devlet aklı ya da devletin varoluşa has derin refleksi şeklinde ifadesini bulan olağanüstü hali, kontrol edecek herhangi bir yapı mevcut mudur?

Siyasetname geleneÄŸi güçlü bir medeni hafızamız var. Maslahat veya devlet aklı kavramlarını dengeleyecek unsur bizde "akl-ı selim"dir... Akl-ı Selim nasıl gerçekleÅŸir:  

1. Hukuk devleti ilkelerine riayet, 2. Hukuk güvenliği tesisine gayret, 3. Nihai manada adalet idesine bağlılık, 4. Ahlaka uygunluk ve 5.Toplumsal sorumluluk bilinci...

Kaynak: Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.