Sosyal Medya

Makale

Öbür Gün

Dün, bugün, yarın bizim en sık başvurduğumuz zaman ölçüleridir. Dün geçmişi, yarın geleceği işaret ederken tek değişmez zaman dilimi bugündür. Hayatımızdan bahsederken yaptıklarımız düne ait, hedeflediklerimiz ise yarını simgeler. Bir de bu tanımlamalara eklenmiş yeni bir zamanlama öbür gündür. Buna göre yarını garanti görüp ondan sonraki gün neler yapılacağı planlanır. Aslında yarını garantilemek için dünü ve bugünü harcayanların tek hedefi, öbür güne ulaşmaktır. Bunun seküler, tek dünyalılara has isimlendirmesi uzun bir ömür sürmektir.

 

Ama (şunu daima hatırlasınlar ki) Biz bir insanın ömrünü uzatırsak, aynı zamanda onun güç ve yeteneklerinde (yaşlandıkça) bir azalma meydana getiririz; (buna rağmen) hala akıllarını kullanmazlar mı? (Yasin/ 68) Ayetine göre uzun yaşamak öbür günü görmek için yeter şart değildir. Zira günden güne yaşlanacak ve insanlara muhtaç kalacaktır. Yani dünyadaki yarın, elden ayaktan düşmektir. Tıbbi araştırma fonları aslında öncelikle yarının acziyetini gidermenin yanında öbür günü görmeyi engelleyen belirsiz eceli geciktirme çabası olarak özetlenebilir.

 

(Azaptakilere:) "Yeryüzünde kaç yıl kaldınız?" diye soracak. "Orada bir gün kaldık, yahut bir günden daha az; bunu (zamanı) saymasını bilenlere sor" derler. (Mü'minûn/ 112-113) Ahireti hesaba katmamış seküler insan, dünü yani yaşadığı hayatı savunurken ömrünün ancak bir gün veya daha kısa bir zaman dilimi olduğunu söyler. Yani kişi ölünce dün ve yarın bitmiş her şeye bugüne dönüşmüş daha doğrusu bir güne evirilmiştir.

 

“Derken (günü gelince) onları uykudan kaldırdık; ve (olup biteni) birbirlerine sormaya baÅŸladılar. İçlerinden biri: "Bu ÅŸekilde ne kadar kaldınız?" diye sordu. Ötekiler: "Ya bir gün ya da günün bir kısmı kadar" dediler…” (Kehf / 19)  Kehf Asabı, süresini ancak Allah’ın bildiÄŸi uzun uykularından uyandırıldığında geçen süreyi ölçülendirirken önceki ayete bahsi geçen cehennemliklere benzer bir açıklama yapmaları sizce de manidar deÄŸil mi? Mazideki fotoÄŸrafa bakan, yılların ne çabuk geçtiÄŸini anlatmak için “daha dün gibi” demez mi? Bütün yaÅŸadıklarımız dündür ama bizi yarında yani hesap gününde beklemektedir. Salası okunanın dünya hayatı dün, hesap günü bugün, cennet ve cehennem yarınsa öbür gün ne zamandır? Bu açmazı bilen atalar  nur içinde yatalar, dün ve bugünün dünya, yarının ahiret olduÄŸunu bilir, sonsuz azap ve mükafatın görüleceÄŸi yere öbür dünya derlerdi.

 

Peki, dünya hayatı bir günden oluÅŸuyorsa Kuran’a göre en uzun gün ne kadar sürecektir?

 

Åžeytan dedi ki: “(Öyle ise) bana insanların tekrar diriltilecekleri güne kadar süre ver.” (Ve Allah): "Tamam, sen artık mühlet verilenlerden oldun" diye buyurdu. (A'raf / 14) Dünya hayatında en uzun süre iblise verilmiÅŸtir. Yani baÅŸlangıçtan son güne kadar yaÅŸamış olan iblis bile ancak bir gün yaÅŸamıştır. O yarından korkmaktadır çünkü onun sonu cehennemdir.

 

Dünyanın kendi ekseni etrafında bir kere dönmesine bir gün diyoruz. Bir günün belli bir kısmı gündüz diğer kısmı gecedir. Yani herkes bazı şeyleri gözler önünde bazı şeyleri ise karanlık mekanlarda yapar. İşte yarın, hesap gününde gizli ve açık bütün yaptıklarımızdan sorulacağız.

 

Peki yarını garanti gösteren ‘öbür gün’ açmazını reddetmenin Kuran’a göre yolu nedir?

 

Ve bir ÅŸey hakkında, «Ben bunu elbette ki, yarın yapacağım,» deme. Ancak ‘Ä°nÅŸaallah (yapacağım)’ de. Ve unuttuÄŸunda Rabbini zikret ve de ki: «Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir dosdoÄŸru hayra (bir muvaffakiyete) eriÅŸtirir.» (Kehf /23-24) Yarına ulaÅŸmak ancak O’nun izin vermesiyle mümkündür. Misalen pazar günü ölen için pazartesi yoktur. ‘Öbür gün’ adlı yarını garanti gören sapmadan kurtulmanın yolu, Allah’ın izin verdiklerini yapmak, yasaklarında diretmeyip tövbe etmek olan ‘Ä°nÅŸaallah’ ÅŸuuruyla yaÅŸamaktır. Ä°nÅŸaallah ÅŸuurunu reddedenin akıbetini merak eden, “bahçe sahiplerinin” kötü sonunu Kalem suresinden öğrenebilir.

 

Sahi dostum, yarın ne yapmayı planlıyorsun? Öbür gün nerede buluşacağız?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.