Sosyal Medya

Makale

Avrupa Birliği Rüya Mı Kâbus Mu?

Avrupa BirliÄŸinin sözcüleri Türkiye’de ki son anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin olarak ‘Türkiye giderek Avrupa BirliÄŸi rüyasından uzaklaşıyor’ diyorlar. DoÄŸrusu Türkiye’de yaÅŸayanların büyük bir kısmında Avrupa rüyası hep oldu!

Avrupa BirliÄŸine girmeyi rüya haline getiren nedenlere baktığımızda biri ekonomik diÄŸeri de AB’nin temel deÄŸerleri olan ‘Özgürlük demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hoÅŸgörü’ ile ilgiliydi.

Özellikle soÄŸuk savaÅŸ bittikten sonra Türkiye için ‘Adriyatik’ten Çin Seddine kadar bir potansiyel doÄŸmuÅŸtu. Ancak doksanlı yılların kısa ömürlü koalisyon hükümetlerine ek olarak birde 28 Åžubat askeri müdahalesi oldu. Askeri müdahalenin neden olduÄŸu ekonomik ve siyasi krizler hem Türkiye’nin önüne çıkan fırsatların kaçmasına sebep oldu hem de ‘Avrupa BirliÄŸine girersek bu tür anti-demokratik müdahalelere maruz kalmayız’ düşüncesi yaygınlık kazandı.

Ancak son yıllarda Avrupa BirliÄŸi’nde yaÅŸanan ekonomik sıkıntılarla birlikte yabancılara karşı iÅŸlenen suçların artması ile Avrupa rüyası giderek kâbus olmaya baÅŸladığını görüyoruz.

Avrupa’da ki yabancılara yönelik nefret suçları Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) Raporu’na da yansıdığını belirtmek isterim. Rapor’un detaylarını okuduÄŸumuzda ‘kiÅŸilere yönelik saldırı, tehditler ve mala zarar verme’ olarak sınıflandırıldı. Ayrıca raporun son bölümlerinde ‘Başörtülülere hakaret, camilere saldırı ve kundaklamalar’ öne çıkan suçlar olarak gösteriliyor.

Avrupa’da temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiÄŸine yönelik önemli bir eleÅŸtiride Amerika’da bağımsız bir yayın kuruluÅŸu olan NPR’da ‘Avrupa’da yabancı düşmanlığı’ baÅŸlığıyla AGÄ°T’in Raporu’na benzer bilgiler veriyordu.

SETA, 2015’te 25 ülkede 37 bilim insanıyla bir araÅŸtırma yaptı. Detaylı bilgiler bize sunan araÅŸtırmayı ‘Avrupa’da islamofobi artıyor’ baÅŸlıklığıyla yayımladı. Bu araÅŸtırmadaislamafobi konusunda öne çıkan ülkelerin başında ise Almanya, Fransa, Ä°ngiltere, Hollanda, Avusturya, Norveç ve Belçika var. Bünyesinde yaklaşık 10 milyon göçmeni barındıran Almanya’da, 2013 yılında neredeyse hiçbir ırkçı saldırı olmazken 2015 yılında Müslümanlara yönelik 155 saldırı meydana geldi’ diyor. Raporda; Avrupa’da artan nefret suçları ve islamofobik saldırılar karşısında yeterli önlemlerin alınmaması kıtada hukuk sisteminin tarafsızlığını da sorgulanır hale getirdiÄŸine dikkat çekiyor.

Türkiye bu yeni dönemde, kısır tartışmalar yerine temel hak ve özgürlükleri esas alarak gereken hukuki reformları yaparsa, hem toplumsal barışın güçlenmesini saÄŸlar hem de ekonominin güçlenmesini saÄŸlar. Böylece rüyadan kâbusa doÄŸru giden Avrupa BirliÄŸi’ne girme eÄŸilimi düşecektir sanırım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.