Sosyal Medya

Makale

Yolcuların ve hastaların oruç yükümlülüğü

Ä°lgili âyette “Hasta ve yolcu olanlarınız baÅŸka günlerde tutarsınız” (Bakara: 2/184) buyurulmaktadır. Sünnî mezhepler ittifakla, hastaların ve yolcuların, sonradan kazâ etmek üzere oruçlarını bozabilecekleri veya niyet etmeyip tutmayabilecekleri hükmünü benimsemiÅŸlerdir.

Mazeret sayılan hastalık, oruç tutulduÄŸu takdirde artacak, tedâvisi gecikecek veya tutana –saÄŸlıklı olduÄŸu zamana göre- daha fazla külfet getirecek hastalıktır.

Yolculuktan maksat, namazları kısaltarak ve birleÅŸtirerek kılmayı da câiz kılan nitelikteki yolculuktur. Bu yolculuÄŸun mesafesi konusunda 20 civarında farklı ictihad/yorum vardır. Âyet, bir mesafe belirlemeden “yolcu olanlarınız” demiÅŸtir. Sahîh hadîslerde “üç mil, bir fersah” ölçüleri bile geçmektedir. Bu ise 5-6 Km.lik bir mesafeden ibarettir. Åžu halde insanın içinde yaÅŸadığı zamana, mekâna ve ÅŸartlara göre yolculuk kabûl edilen, ÅŸehir veya köy içinde gidip gelmeden farklı olan, örfe göre “oturduÄŸunuz yerden baÅŸka bir yere gitmek üzere yola çıkma” sayılan yolculuklar, orucu ertelemek için bir mazeret olarak kabûl edilmiÅŸtir. Hanefî mezhebine göre mesafe doksan Km. civarındadır.

Hasta ve yolcu olanlara oruç tutmama ve baÅŸka zamanda sayısınca kazâ etme izin ve imkânı verilmiÅŸ olmakla beraber, önemli bir güçlüğün ve engelin bulunmaması halinde bu durumlarda da orucun tutulması, “Tutmanız sizin için daha hayırlıdır” buyurularak tavsiye edilmiÅŸtir. Bu cümleyi “genel olarak oruç ibadetinin insanlar için iyilikler getireceÄŸi” ÅŸeklinde anlayan, hastalık ve yolculukta oruç tutmakla ilgili olmadığını ileri süren fıkıhçılar da vardır.

Bu anlayışa göre “mazerete raÄŸmen tutmak hayırlıdır” diye kendini zora sokmak gerekmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.