Sosyal Medya

Makale

Sahur ve Ä°msak

Sahur Ramazan gecesinde, oruç tutmak niyetiyle kalkıp yenilen ve içilen ÅŸeylerdir; bu maksatla kalkmaya, yiyip içmeye de sahur denilmektedir. Hadîs'te “Sahura kalkın, çünkü onda bereket vardır” buyurulmuÅŸtur. Ä°msak ise yiyip içmeye son vermek, oruca fiilen baÅŸlamaktır.

Sahurun baÅŸlangıcı, iftar yemeÄŸinden sonra kiÅŸinin yeniden yiyip içecek hale gelmesi ile gerçekleÅŸir, bunun için belli bir saat yoktur; ancak tutulacak oruca medar olsun, oruçlunun açlık ve susuzluk çekeceÄŸi zaman asgarîye insin diye sahurun mümkün olduÄŸu kadar geciktirilmesi, iftarın ise vakit girer girmez yapılması tavsiye edilmiÅŸtir. Sahurun son vakti tan yerinin aÄŸarmaya baÅŸlamasıdır ki buna eski dilimizde “fecr-i sâdık” denilmektedir. Sahur bitince baÅŸlayan zaman imsaktir, ÅŸu halde sahurun bittiÄŸi zaman aynı zamanda imsakin gerçekleÅŸtiÄŸi, devreye girdiÄŸi zaman olmaktadır.

Allah Teâlâ kitabında, “Tan yeri aÄŸarması sebebiyle tarafınızdan siyah ip beyaz ipten iyice ayırt edilinceye kadar yiyin ve için...” (Bakara: 2/187) buyurmaktadır. Burada geçen siyah ipten gecenin karanlığı, beyaz ipten de, doÄŸu ufku boyunca önce beyaz bir ip gibi baÅŸlayan, sonra kalınlaÅŸarak yayılan tan ışığı kastedilmiÅŸtir. Günümüzde tan olayının baÅŸlaması; yani sahurun sona erme ve imsakin baÅŸlama vakti hesapla daha önceden belirlenmekte, takvimlere yazılmaktadır. Eskiden ise bu da gözlenerek, doÄŸu ufkuna bakılarak tesbit edilirdi. Ä°lgili âyet “iyice ayırt edilinceye kadar” diyor; bu da ya şüphesiz olarak tan olayının baÅŸlamasını veya siyahın beyazdan şüphesiz olarak ayırt edilmesini ifade eder. Hesaplamada imsaki dakika olarak ifade etmek mümkündür, fakat asırlarca süren gözle tesbitte belli bir dakika deÄŸil, doÄŸu ufkunda aÄŸarmanın açıkça görülmesi esas alınmıştır. Buradan hareketle ÅŸunu söylemek mümkündür: Normal hallerde takvimde yazılı saat ve dakikaya uyulmalıdır. Geç uyanma gibi hallerde ise daha beÅŸ on dakika yemek ve içmek mümkündür. Sabah namazını kılmak için de on dakika civarında beklemek uygun olur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.