Sosyal Medya

Makale

Ruhun Beslenmesi

 

Varlığımızın, onurlu ÅŸerefli bir islam  hayatının ÅŸartlarına ayarlamak için, sistemli olarak içine kapatıldığımız köhne zindanların duvarlarını yıkmamız gerekir. Buna ancak tevbe,  tevhid, teslimiyet ve takva ekseninde oluÅŸacak bir yapılanma ve ruh beslenmesi ile yapabiliriz.

Ramazan ayı, kuran ayı. Ruhun ve aklın beslenmesi için müthiÅŸ bir fırsat. Uyuyan aklın ve idrakin uyandırılması için ruhu, irili ufaklı putlardan arındırmak gerekir. Ezel ve ebed olan Allah’ın önünde ruhu dimdik tutabilmek ÅŸeytanın tuzaklarına karşı uyanık olmakla mümkündür. Kuran ayı, ruhumuzu cahiliyenin pislik havasından kurtarıp vahyin tertemiz iklimine taşımaktır. Böylesine kirletilmiÅŸ bir hayattan bir ay da olsa uzaklaÅŸmaktır. Böylesine mülevves bir hayatla Allah’ın huzuruna çıkmaya utanç duymayan insanın ruhu simsiyah kesilmiÅŸtir, paslanmıştır. Bedenlerin doyurulup ruhun aç bırakılarak öldürüldüğü bir çaÄŸda ramazan ayında vahiy ile ruhumuzu beslemeye ne kadar muhtacız ? Bu da vahyin sofrasından ne kadar yiyebilmemizle orantılıdır.

Ä°nsan, zaman ve mekanı saran umutsuzluktan zihni çözülüşten kendine kendinden daha yakın olan Allah’a yeniden iman ederek kurtulabilir ancak. Bu ise O vardır öyleyse varım. Onun varlığından ötürü, onun var ediÅŸinden ötürü varım deyim ontolojik soruların cevabını bulup ruh muhasebesini yapmakla mümkündür. Ä°nsanın ruhu nihilist rüyaların etkisi ile kabarır, zamanla eskileÅŸir. Bu kabaran ruh, ukaz panayırını andırır ÅŸekilde renk renk, çeÅŸit çeÅŸit cahiliyenin zevkperest, putperest görüntülerine sahne olur. Bir kabusa dönüşür her ÅŸey. Ä°nsan gitgide kendine ebedilik sıfatı yakıştırıp ilahlık vasfına bürünmeye baÅŸlar. Artık anlam haritası darmadığınık olmuÅŸtur. Ruh iflas etmiÅŸtir. Burada insana haddini bildirecek olan vahyin diriltici nefesidir. Muhkem ifadesidir. Ramazan ayı bu zavallı ruhi hastalılara, bunalımlara tutulmuÅŸ insanımıza bir yok bir ışık bir kılavuz olma yolunda bir fırsattır. Bedene olan tutsaklıktan, zamana ve mekana olan tutsaklıktan irili ufaklı putlara kölelikten kulluktan, kurtuluÅŸa gerçek felaha açılan kapıdır.

Vahiy ayı olan ramazan , vahiy soluÄŸu ile müminin kalbini alır diÄŸer kardeÅŸlerinin kalpleri ile ortak olmasını saÄŸlar. Evrensel kardeÅŸlik korosunun bir ferdidir o artık. Zulme baÅŸ kaldırışında mazlumun elinden tutuÅŸunda ortaktır. Ramazan ÅŸuuru bizim ruh gıdamız olduÄŸu kadar ellerimizin birbirine kenetlenmesidir. Bu vesile ile kopmaz sarsılmaz bir binanın kurulmasına vesiledir. Ramazan ayı hayatın anlamını adlandıran, yaÅŸam çizgilerimizde hikmetin izlerini incelikle iÅŸleyen bir özdür. Ramazan ayı ruhu beslemenin yanında bir iman bir kültür bir medeniyet ve hayat tarzımızın olduÄŸunu gündeme taşımaktır. Bu kuran tüm sahte yolları doÄŸru yolun sapık kollarını, ciddi, vakarlı, onurlu, merhametli yol gösterici, ışık tutucu, umut kesmeyen, hep direnen taviz vermeyen peygamberlerin yoluna Salihlerin yoluna sıddıkların yoluna, ÅŸehitlerin yoluna dosdoÄŸru Allah’ ın yoluna çevirmenin yollarının arandığı aydır.

Ramazan ayı kalplere girmenin ayıdır. Bu da samimiyetten, alçak gönüllülükten, fedakarlıktan, kardeşlikten, paylaşmaktan geçer. Beş yıldızlı otellerde, mükellef sofralarda tıkınmaktan değil. Önce ruhunu doyurup sonra fakir ve yoksullarla paylaşmaktan geçer. Kuran ayı ruhi tutukluluğumuzun giderilir kuranla insan arasındaki ilişkinin yeniden düzenlenmesidir. İnsanın ancak bu kadar alçalabileceği düşebileceği bir çağda, insandaki insanlığı yeniden ortaya çıkarmaktır. Ramazan ruhun sıhhati için müthiş bir fırsattır.

Ramazan ayı sabrın içinden süzülen zaferlerin elde edildiÄŸi aydır. Ä°nkarın hiçliÄŸin üzerine gidilip varoluÅŸun sırrının ifÅŸa edildiÄŸi aydır. Ramazan ayı kurandan gelen bad-ı sabadır. Ruhumuzu ve umudumuzu öte dünyanın esintileri ile doldurmaktır beslemektir. Ramazan ayı insanın içindeki görünmeyen tabiatını, Allah’ın ahlakı ile deÄŸiÅŸtirmesine vesiledir. Ramazan ayı hakikatin vahyin ışığının gizlenemeyeceÄŸinin bir göstergesidir. Her ÅŸey eskir, yok olur, ölür. Ä°deolojiler, sitemler, diktatörler, krallar, militarist örümcek kafalılar, ham yobaz kaba softalar, sarıklılar sarıksızlar, cübbeliler cübbesizler, sakallılar sakalsızlar, laikler Kemalistler, sosyalistler ulusalcılar vs.. tek tek yok olurlar ancak vahiy bakidir. Allah bakidir. Allahtan baÅŸka galip yoktur. Hakikat eskimez yok olmaz, ramazan    ayı eskimeyen hakikatin insanın iradesine her yıl bir kez daha sunulmasıdır. Hala akletmeyecekmisiniz, düşünmeyecekmisiniz  sorusunun yenilenmesindir.

Bu vesile ile tüm müminlere onurlu direnişler hak edilmiş hüzünler diliyorum. Ömrümüz ramazan akıbetimiz bayram olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.