Sosyal Medya

Makale

Garip Ama Türkiye

2+2 kaç yapar?

 

Dünyanın her yerinde cevabı 4’tür. Ama bu soruyu Türkiye’de soruyorsanız orada durmanız gerekecek.

 

Türkiye’de bu sorunun birden çok cevabı vardır:

 

Kimin sorduÄŸuna, niçin sorduÄŸuna, kırmızı siyaset belgesinin içeriÄŸine göre cevap deÄŸiÅŸir. Bu 3’te olabilir 5’te olabilir, 4 olması zor bir ihtimaldir çünkü 4 gerçek bir deÄŸer ifade eder; gerçekler ise ülkemizde etkin birçok gücün hoÅŸuna gitmeyebiliyor.

 

Dünyanın her yerinde aynı şekilde işleyen fizik, kimya, matematik ve sosyal kanunlar ülkemizde bir farklı işliyor:

Genelde dünyada basın ve medya halkı bilinçlendirmek, bilmediklerini bildirmek, yanlışları tespit edip doğruları halka anlatmak üzere çalışır.

 

Ama bizdeki basın ve medya, haberleri alır, iÅŸler; (hizmet ettikleri güç odaklarının talepleri doÄŸrultusunda) ya üstünü örter ya da manipüle ederek görmek istediÄŸi ÅŸekle sokar.  

 

Normalde medya halkı belli güç odaklarına karşı korumaya çalışır ama bizdeki medya tam tersine belli güç odaklarını halktan korumaya çalışır.

 

Dünyanın herhangi bir yerinde mesela amazon ormanlarında bile hırsızlığı tescillenmiş bir siyasetçi veya bürokrat bir daha o halkın arasına dönmemek üzere kaçar gider. Japonya gibi yerlerde harakiri yaparak intihar eder. Ama Ülkemizde bu tip insanlar, olayın sıcaklığı kaybolur kaybolmaz tekrar kurtarıcı diye ortaya atılırlar.

 

Dört dilim baklava çalana birkaç yıl hapis cezası verilirken banka hortumlayan hırsızlara birkaç ay ceza bile çok görülür. Birçoğu çıktıkları ilk mahkemede zaman aşımından dolayı serbest bırakılırlar.

 

70 yaşından sonra bir insanın atacağı imzada bunak olmadığına dair rapor istenirken ya da 70’ini geçmiÅŸ bir adama 20 kiÅŸilik bir ilkokul sınıfı bile verilmezken, koskoca ÅŸehirler ya da koskoca ülke 70’ini aÅŸmış siyasetçilere kolaylıkla teslim edilebiliyor.

 

Demokrasilerin kalesi olarak görülen siyasi partiler, adeta tek adam diktatörlüğüne dönüşmüş. Fikir ve seçilme hürriyetini savunan bu partilerde mevcut parti genel başkanına kayıtsız bir teslimiyet içinde olmanız gerekir. Genel başkanının aleyhine en ufak bir açıklama yaptığınızda ya da kongrede aday olarak karşısına çıktığınızda hemen parti disiplin kuruluna sevk edilirsiniz ve oradan da partiden ihraç edilirsiniz.

 

Hasılı kelam öyle bir toplumuz ki dünyada ve ülkemizde olan olayları, başımıza örülen çorapları bir film gibi izleriz. Ama televizyonda ya da sinemada oynanan bir filmi de sanki gerçekmiş gibi algılar ve kendimizi o filmlerdeki karakterlerle özdeşleştirmeye çalışırız.

 

Garip ama Türkiye…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.