Sosyal Medya

Makale

Navigasyon Cihazının Rehberliği

Son yıllarda sesli adres yönlendirme cihazları, araçların önemli bir parçası haline geldi. Uydu baÄŸlantılı, Navigasyon isimli bu adres yönlendirme yazılımları cep telefonlarına adapte edilmesiyle ucu bucağı olmadığı izlenimi veren Ä°stanbul’da dahi adres bulmak kolaylaÅŸtı…

 

Birçoklarına göre bir muhitin sakinlerden olmak, sorulan adresi bilmek ve tarif etmekle özdeÅŸtir. Bu, insanın mekânla kurduÄŸu iliÅŸkinin en önemli göstergelerinden birdir. Sorulan adresi tarif edemeyen “Ben buranın yabancısıyım” demiÅŸ olur. Hayatımızı kolaylaÅŸtırma iddiasına inanılarak edinilen ileri teknoloji ürünleri ne yazık ki sahibini günden güne çevresini gözlemeyi ihmal eder bir tembelliÄŸe itiyor. Hele Navigasyon programlı cep telefonunun ÅŸarjı biten, birden her yerin yabancısı oluverir. Üstelik bir araç yardımıyla mekânla kurulan bu iliÅŸki nedeniyle insan kendi muhitine bile gittikçe yabancılaşıyor. Bir de varılacak adres için muhatabınızın konum bildirmesi yine onun internete baÄŸlanabilen akıllı(!) telefona sahip olmasını gerekli kılmaktadır. Mekân bilincine sahip olup üstüne bu araçlar sayesinde hayatı kolaylaÅŸanlar tespitime katılmayacak belki de teknoloji düÅŸmanlığıyla suçlanacağım. Ama bahse konu, teknolojinin algıları esir aldığı bir zamanda doÄŸanların yaÅŸayacağı çıkmazlardır.

 

Geçenlerde yapacağımız dost ziyareti için telefondaki adres yönlendiricisinin yardımına baÅŸvurduk. Bu programda bir bayan sesi üzerinden verilen komutlar birbirini izledi durdu. “Rotanız belirlendi” “GideceÄŸiniz adres yaklaşık 8200 metre mesafededir.” “150 metre sonraki kavÅŸaktan sola dönünüz”… Bir an arabamızda Ä°stanbul’u avucunun içi gibi bilen bir hanım rehberliÄŸinde yolculuk ediyor hissine kapıldık…

 

Ama yine de gideceÄŸimiz adresi, bu teknolojik yönlendirmeden çok, gözlem yoluyla bulma isteÄŸimiz, Navigasyon cihazının rehberliÄŸinin önüne geçiyordu. Asıl ilginç olan, söylenen yerden dönmeyip baÅŸka bir sapağı seçme ısrarımızın bu aracı küstürmemesiydi. Her itaatsizliÄŸimiz sonrası gittiÄŸimiz yanlış istikamete raÄŸmen Navigasyon cihazı adrese ulaÅŸmamız için bir an sessizce bekliyor. Sonrasında “Rotanız belirlendi” diyerek bizi bulunduÄŸumuz yanlış noktadan gideceÄŸimiz adrese yönlendirmeye devam ediyordu.

 

Bu son yıllarda rastladığım en doÄŸru rehberlik tarifiydi. Ä°nsanlara doÄŸru yolu göstermeyi her ÅŸeyden önemli sayanlar, bu adres yönlendiricisi benzeri muhataplarının her türlü yanlış istikamete gitme ısrarına raÄŸmen oradan “sıratı müstakim” e yönlendirme konusunda yeni konum ve rota belirlemeye uygun bir altyapıya sahip olmalıdırlar. Zira nefsin günaha düÅŸkünlüÄŸü ve ÅŸeytanlaÅŸmaya katkıda bir beis görmeyenlerin çokluÄŸu, sıratı müstakime davet etmek gün gittikçe güçleÅŸmektedir. Bunun yerine tebliÄŸine kulak vermeyenleri, fıtrattan uzaklaÅŸmakla suçlayarak terk etmek, doÄŸru yola davet ettiÄŸi iddiasındakilerin ve onları yönlendirenlerin yetersiz rehberliklerinin en açık göstergesidir.

 

(Ey Peygamber) O müÅŸrikler bir türlü imana gelmiyorlar diye nerdeyse kendini helak edeceksin. (Åžuara / 3) ayetinde insanlığı doÄŸru yola yöneltme konusunda rehberimiz Resulullah, cehennemden kurtaracak çözümleri önermesine karşın muhatabın yanlışta ısrarı nedeniyle hidayetine sebep olamamaktan dolayı adeta kahroluyor. (Kuran’da benzeri iki ayet daha mevcuttur.) Bu prensibe göre doÄŸru yola dönmekten ısrarla kaçınıp ÅŸeytanlaÅŸmayı seçenlere yeni çözüm öneremeyen rehberlerin, çaresizlikleri sebebiyle üzülmeleri sünnettir.

 

Navigasyon cihazı, adreslerin tek tek girildiÄŸi ve haritalarda konumlandığı bir ana belleÄŸe baÄŸlıdır. Her gün yenilen bu verilerle,  aracın bulunduÄŸu konumdan belirlenen adrese hızlıca yönlendirmesi saÄŸlanır. Peki, ÅŸeytana raÄŸmen insanları doÄŸru yöne sevk etmeye çalışanların baÄŸlanacağı ana bellek, yani rehberlere rehberlik sunacak ana kaynak nedir?           

 

…Ä°ÅŸte bu Kur’an Allah’ın hidayet rehberidir. Onunla dilediÄŸini doÄŸru yola iletir. Allah, kimi saptırırsa artık onun için hiçbir yol gösterici yoktur. (Zümer / 23)

 

Ä°nsanları saptıracak her konuda doÄŸru yola yönlendiricilerin baÅŸvuracağı ana kaynak Kuran’dır. Kuran’ın rehberliÄŸinde insanların hidayet üzere yaÅŸamasına davet edenin rehberi ise Resulullah’tır. Sahi siz muhatabını yanlış yoldan çevirme konusunda çaresiz kalıp çözüm aramak kastıyla Kuran okuyan veya sünnete baÅŸvuran birine rastladınız mı? Bunu yerine yetersiz alt yapısına ve hayatı iyi okuyamamasına bakmayıp, insanları suçlayan, taraftarı olduÄŸu topluluÄŸa davet etmeyi tebliÄŸ etmek sanan Abduraman Çelebiler çoÄŸunluktadır.


BiliÅŸim ve iletiÅŸim teknolojileriyle, mekân, zaman, dost, düÅŸman, algımızı deÄŸiÅŸtiren, herkesi tek tipleÅŸtirip tüketici kılan, faizle yarınımıza ipotek koyan, eÅŸimizi çocuklarımızı ayrı sanal kompartımanlarla alıp çekirdek aileyi bölen, kadim insanlık hafızasından uzaklaÅŸtırıp dünyayı bir köye çevirmeye kalkan bu küresel teröristlerle nasıl baÅŸ etmeyi düÅŸünüyoruz? Yani sonunda varılacak doÄŸru adresi, Navigasyon tipi yüksek teknolojilerle bulacağına inandırılan, cep telefonlarından yönlendirilen bir nesli sıratı müstakime nasıl davet edeceÄŸiz?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.