Sosyal Medya

Makale

Suruç Saldırısının İncirlik Üssüyle Bağlantısı Var mı?

Provakatif eylemler, olayın hemen ardından düÅŸünmeden, akletmeden alelacele bağıracak, tepki verecek kiÅŸileri harekete geçirmek için yapılır.

Nitekim hedeflenen kitle beklendiÄŸi gibi bağırıp çağırıyor, suçluyor.

Provakatif eylemlerde (basılı, görsel ve sosyal)medya aracılığıyla çok fazla bilgi kirliliÄŸi pompalanır. Bu bilgilere olduÄŸu gibi inananlar da paranoid komplo teorilerine kapılıp ortadaki tüm bilgileri ret edenler de aynı amaca hizmet eder.

En doÄŸrusu makul ÅŸüpheci bir yaklaşımla, bilgileri (olanı ve olası olanı) deÄŸerlendirmektir.

Suruç olayını kim yaptı?

Açıklamalar IŞİD’i gösteriyor. Olabilir, ama PKK veya Batılı ve Dost(!?) müttefiklerimizin istihbarat birimlerinin yapmış olmaları benim için zayıf ihtimal deÄŸil.

Saldırı sonrası bana garip gelen birkaç noktayı paylaÅŸmak istiyorum:

HDP’liler, üç kiÅŸilik bir etkinlik bile olsa hemen arzı endam ederken, Sosyalist derneklerin günler öncesinden duyurduÄŸu ve Türkiye’nin dört bir yanından insanların katıldığı/katılacağı Kobani buluÅŸması gibi önemli bir organizasyona katılmış olmamaları garip geliyor.

Bombacı olduÄŸu iddia edilen kiÅŸi, parmaklarına kadar parçalanmış ancak DNA testiyle kimliÄŸi tespit edilebilmiÅŸken, nüfus cüzdanının nasıl yeni ve hasarsız durduÄŸu kafamı karıştırıyor.

Bombalamadan hemen sonra,  polis olay alanını güvenlik çemberine almışken bombacı olduÄŸu söylenen kiÅŸinin olay yerinde olması gereken kimliÄŸi Dicle haber ajansı tarafından servis edilmesi, ayrıca onca kimlik arasından sadece o kimlik sahibinin bombacı olduÄŸunu iddia etmeleri de garip geldi.

IŞİD’e mal edilen bu saldırı için IŞİD’in bu saldırıyı üstlendiÄŸine dair bir açıklama yok. Aynı gün ve saatlerde sınırın diÄŸer tarafında Kobani içinde yapılan bombalı eylemi üstlendiÄŸini açıklayan IŞİD, Suruç’taki patlama için hiçbir ÅŸey söylemiÅŸ deÄŸil.

Olayın olduÄŸu günün gecesinde, PKK’nın üstlendiÄŸi iddia edilen (ki bu iddia BBC’ye ait)Ceylanpınar’da iki polis memurunun infaz ediliÅŸ ÅŸekli de çok garip. PKK’nın ÅŸimdiye kadar yapmadığı bir eylem ÅŸekli; PKK’dan çok profesyonel istihbarat ajanlarının iÅŸine benziyor.

IŞİD’in, ÅŸimdiye kadar Türkiye ile ciddi bir sıkıntı yaÅŸamamışken, üç etrafı düÅŸmanla çevirili iken nefes aldığı/sırtını dönebildiÄŸi Türkiye sınırına “gel beni vur” dercesine saldırması aptallıktan öte bir ÅŸey.

Ä°ÅŸin garip yanı saldırının yapıldığı yer (Elbeyli/Cerablus), bir süredir Türk Askerinin içeri girip yığınak/tampon bölge oluÅŸturmak istediÄŸi bölgede.Dikkat çekici diÄŸer bir husus; birkaç haftadır Ä°ncirlik Üssü’nün Koalisyon uçaklarına açılması için hükümete baskı yapılıyorken bu saldırının olması.

Bunları alt alta koyunca (emin olmamakla beraber) bende oluÅŸan kanaat ÅŸöyle:

Ä°ncirlik Üssünün, Batılı Koalisyonun Suriye içine yapacağı operasyonlarda kullanıma açılması için Hükümete baskı kurmak ve ülke halkının bu kullanım için olası tepkilerinin kırılması için bu eylemler yapıldı.

Ne zaman ABD Türkiye’den bir ÅŸey istese ve Hükümet de buna ayak direse ülkemizde bir anda bombalar patlamaya, terör olayları çıkmaya baÅŸlıyor.

Malumunuz Hükümet Ä°ncirlik Üssünün bu amaçla kullanımına taraf deÄŸil. Bu üssün IŞİD’e yönelik operasyonlarla beraber PYD’nin desteklenmesi ve diÄŸer Suriyeli Ä°slami direniÅŸ guruplarına yönelik saldırılar için kullanılacağını biliyor.

Hükümet, bu nedenle olabildiÄŸince üssün kullanımına izin vermek istemiyor; izin vermek zorunda kalsa bile sınır boyunca Suriye tarafında uçuÅŸa güvenli bir tampon bölge oluÅŸturulması ÅŸartıyla vermek istiyor

Sanıyorum hükümet, bu son saldırılardan sonra fazla direnemeyecek; TSK’nın, Suriye’nin Cerablus bölgesine doÄŸru 20-30 km kadar içeri girip doÄŸu (Kürt bölgesi) ile batı (Türkmen-Arap bölgesi) arasında bir tampon bölge oluÅŸturmasına karşılık buna izin verecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.