Sosyal Medya

Makale

Muhafazakâr Gettoda Kâria Suresini dinlemek

Seksenli yıllarda ÅŸuurlu(!) Müslümanlar, kurdukları Ä°slami çekirdek aileleriyle hep beraber yaÅŸayacakları Ä°slami sitelerin hayalini kurarlardı. Devredebilen her hayal bir gün hayatlaÅŸabileceÄŸi ilkesiyle milenyum sonrası moderniteye uyum saÄŸlamayı ÅŸehirlilik sayan imanlı kadrolar da beraberce oturacağı sitelere kavuÅŸtular. Bunun gerçekleÅŸmesinde mütahitleÅŸen mücahitlerin yanında faizi anamızın ak sütü mesabesine indiren allamelerimizin de katkısını unutmamak gerekir.

KiptaÅŸ’ın BaÅŸakÅŸehir projesi yapılırken aynı apartmanda oturmayı önceden ayarlayan ÅŸuurlu kadrolar ÅŸu sıralar anca asansörlerde selamlaÅŸmaktalar. Hatta asansörün bozulduÄŸu bir sabah, eski günleri yâd edip bunu sanal âlemde devam ettirenlere dahi ÅŸahit oldum.

19 Mayıs 2015 akÅŸamı bu sitelerden birinde, üstadının canibinde oturmayı önemseyen bir kardeÅŸimizin yeni doÄŸan oÄŸlunu tebrik etmek gayesiyle yola çıktık. BindiÄŸimiz siyah minibüs dışarıdan dizilerdeki timleri taşıyan operasyon aracına benzeri iken içerisine 15 kiÅŸi binilince sınırı geçmek için dualar eden bir muhacir arabasına andırır oldu.

Bir çiçek ismiyle müsemma, giriÅŸindeki üniformalılardan vize alınarak girilen bu sitenin tıkıştığımız asansöründe “19 Mayıs kutlaması için havai fiÅŸek gösterisinin 20.30’da” yapılacağını gösteren site yönetim bildirisiyle burun buruna gelmem bu akÅŸam yaÅŸayacağım ÅŸokların ilki olduÄŸunu nereden bilebilirdim. Zira bu siteyi inÅŸa eden kiÅŸiler dini bütün mütahitlerdi. Üstelik bu sitede, üstadlar, aday adayları, yazarlar, iÅŸ adamları, tekstilciler, mimarlar yani Ä°slami kesimin kaymak tabakası oturmaktaydı. Yine bu bir temayül mü, yoksa tekâmül mü, ikilemiyle kafam karışmış halde, Tv‘si olmayan, geniÅŸ ve lüks döÅŸenmiÅŸ dairenin kapısında tebessüm eden bir aile tarafından karşılanmak içime su serpmiÅŸti.

AkÅŸam namazı sonrası kurulan sofralardaki yemeklerin bolluÄŸu birazdan yapılacak tefsir dersine adapte olmayı zorlaÅŸtıracak cinstendi. Ama yine de bu ekmeÄŸini taÅŸtan çıkarmaktan bitkin düÅŸmüÅŸ güzide topluluk dersi yapmaya kararlıydı…

Gayretine imrendiÄŸim genç kardeÅŸim, Karia’nın büyük bir gürültü olduÄŸunu anlattığı sırada, kulakları sağır edercesine 19 Mayıs’ı kutlayan havai fiÅŸek gösterisi baÅŸladı. Yoksa idrak etmemiz istenen büyük gürültü “Kâria”, havai fiÅŸek gürültüsü müydü? Bunu sormak için aradığım buranın inÅŸasının müsebbibi kardeÅŸim ise bunun, sitenin seçilen yeni Kemalist yönetimince gerçekleÅŸtirildiÄŸini söylemesi ise kaçak dövüÅŸ tekniklerine yeni bir ilaveydi. Yani siteyi inançlı kadrolar inÅŸa etmiÅŸ, sahibi inançlı(!) finans kuruluÅŸları sayesinde inançlı çekirdek ailelere satmışlardı ama kemiyet deÄŸil keyfiyet sahiplerinin çokluÄŸu, demokrasi gereÄŸi burayı Kemalistlerin kalesine dönüÅŸtürmüÅŸtü.

Üstelik Kemalizm, her yerden dışlanırken bu sitede hayatiyet bulmuÅŸ ve havai fiÅŸek gürültüsüyle Karia suresinin anlaşılmasını engellemiÅŸti. Atılan havai fiÅŸeklerin finansmanın büyük kısmı ise sitedeki inançlı kadroların ödediÄŸi aidatlarca karşılanmıştı. Zira herkes oturduÄŸu dairenin metrekaresine göre aidat ödediÄŸi bu sitede, en büyük dairelerde inançlı kadrolar oturmaktaydı. “Kemalistler tekrar baÅŸa gelirse ne yaparız?” korkusuyla iktidarı destekleyen bu inançlı kadro, kapalı havuzlu, kalıcı(!) konutlarında, bu havai fiÅŸek gösterisini normal karşılamanın yeni yetiÅŸen nesillerine tahribatının anlaşılması ise enaz 15 yıl alacaktı…

Ä°nsanları kelebekler gibi savuracak, daÄŸları hallaç pamuÄŸu gibi atacak bu ÅŸiddetli Kâriye’nin ardından hesaba çekilmenin dehÅŸeti… Haviye adlı ateÅŸten sakındıran iyi eylemlerin ÅŸahitliÄŸinden yoksunluk… Ne yazık ki bu havai fiÅŸek gürültüsü bize hesap gününü hatırlatmamıştı. Ama komÅŸu coÄŸrafyalardaki düÅŸman uçaklarından atılan bombalar birçok kiÅŸinin sonunu hazırlandığından, onların Kâriye’yi ve sonrası hesaba çekilmeyi bizden iyi anladıkları muhakkaktır.

Velhasıl bu örnekten beraberce Kuran okuyan insanların ve ortamların önemi ortaya çıkmaktadır. Hâl-Mahâl iliÅŸkisi günümüzde ne yazık ki hiçbir fedakârlıktan kaçınılmadan yapılan mahallerle sınırlı kalmaktadır. Hâli ihmal eden beraberliklerin ise Kuran ile hayatı okuyamadığı aÅŸikârdır. Bunu için bir deneme yapıp aÅŸağıdaki sureyi birlikte okuyalım…

O Kariâ

Nedir o Karia?

Bilir misin nedir, nasıl olacaktır o Karia?

Ä°nsanların ÅŸaÅŸkın vaziyette uçuÅŸan pervanelere benzeyeceÄŸi, O Gün!

DaÄŸlar ise hallaç pamuÄŸu gibi atılacak

Ä°ÅŸte o gün amel terazisinde sevapları ağır basan kimse

Mutlu ve huzurlu bir hayata kavuÅŸacak

Sevabı hafif gelen kimse ise

Kendini Hâviye’nin kucağında bulacak

Bilir misin nedir o Hâviye?

Haviye, yakıp kavuran bir ateştir.

Ä°çinizde bir ürperti oluÅŸtu mu?

Surenin anlatımı sizde bir iz bıraktı mı?

Geleceğinizle ilgili planlarınızı anlamsızlaştırdı mı?

Eğer bu soruların cevabı hayırsa, ya haliniz ya da bulunduğunuz mahaliniz buna uygun değil.

O zaman Ramazan’da beraberce Kuran’ı okuyacağınız mukabelelerde bu dengeyi gözetin.

03.06.2015

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.