Sosyal Medya

Makale

Eşitlenmekten Memnun Kaldınız mı?

          Ramazan ayı boyunca ister kuÅŸ sütünün eksik olmadığı şımartan mekânlarda olun, ister doymadan kalkılan zaruret sofralarında bulunun, iftar etmek için hepimiz AkÅŸam ezanını bekleriz. Ve ÅŸu sesi duyduÄŸumuzda yemeÄŸe ve içmeÄŸe baÅŸlarız;

         - Allah’u Ekber. Allah’u Ekber.(Allah en büyüktür)

         “Allah’u Ekber”, Ramazan ayı boyunca muhtelif iftar sofralarında sunulanlara ulaÅŸmayı bekleyenlere bir müjde kıvamında sunulur. “Allah’u Ekber” in bize bir bardak su ve bir lokma ekmeÄŸe muhtaç iken hatırlatılması manidardır. Adeta hepimiz sofra başında hizaya çekiliriz… Nefsiniz bundan hoÅŸnut oldu mu?

            Sofra başında “Allah’u Ekber” i bekleyenlerin, zengin, makam sahibi, mecnun, fukara, kadın, erkek olması önemini yitirmiÅŸtir. Zira Ä°slam âlemindeki herkes gibi tüm unvan sahipleri de bir bardak suya, bir lokma ekmeÄŸe muhtaçtır. Ümmetin, sıcak bahanesine sığınıp oruç tutmayanları ise aç ve susuz kalma beraberliÄŸinden uzak durdukları için gözden düÅŸmüÅŸtür. Yalnız Allah’tır, gerçekten en büyük, her türlü ihtiyaçtan münezzeh, her ÅŸeyin sahibi ve Maliki… Yani Ramazan ayı, ister oruç tutun ister tutmayın sonradan uydurulmuÅŸ ve birilerine atfedilmiÅŸ unvanların sahteliÄŸini ortaya koyar. Modern dünyanın sahte imajlarıyla aÅŸağıladığı insanlara “Allah’u Ekber” tekbiri ile siz de herkes gibi Allah’ın kulusunuz denilerek iade-i itibar edilmesinden memnuniyet duydunuz mu?

            Ramazan ayı boyunca tekrarlanan “Allah’u Ekber” tekbiriyle sen de, “Mübarek on bir aylarda” en büyük Allah’a muhtaç olduÄŸunun idrakiyle;“De ki: Hamd O Allah'a ki çocuk edinmemiÅŸtir; mülkünde de hiçbir ortağı yoktur horluk ve acizliÄŸe düÅŸmediÄŸi için yardımcıya ve dosta ihtiyacı da yoktur. (Öyleyse sen de)Tekbirler getirerek O'nun büyüklüÄŸünü ilan et.” (Ä°sra / 111)

           Rabbimizin “Allahu Ekber” ilanı ile maksadı bir güç gösterisi deÄŸildir. Aksine insanlar arasında adaletin ve merhametin yaygınlaÅŸmasına izin vermeyen, paranın ve her türlü sahte unvanın bir gurup asalağın elinde devlet olmasını engellenmesi murad edilmiÅŸtir. Adeta bize de, “Bir bardak suya ve bir lokma ekmeÄŸe muhtaç olanları, ya da oruç tutmayanları, ululamayı, büyük unvanlarla anmayı terk edin” diye seslenir. Ä°ÅŸittik ve itaat ettik mi?  

          Ramazan’da zincirlerle baÄŸlanan ÅŸeytanlar belki de bu sahte unvanlardır. Hazır Ramazan ayı münasebetiyle sahte unvanlar yerle bir olmuÅŸken, idrak edeceÄŸimiz “Mübarek on bir aylarda” “Allah’u Ekber” düsturuyla, eski, aÄŸam, paÅŸam edebiyatlarını bir kenara bırakıp birbirimize adalet ve merhamet ile destek olmayı sürdürelim. Tabi “Allah’u Ekber” tekbiri sayesinde bütün Müslümanlarla bir ay boyunca eÅŸit sayılmaktan razı olduysak.

            Namaz için bulunduÄŸumuz mekânlarda “Allah’u Ekber” ikazının muhatapları yanındakinin unvanıyla ve ekonomik farklılıklarıyla ilgilenmeyip omuzlarını omuzlarına sıkıca bitiÅŸtirip ayakucu hizasıyla Allah’ın gösterdiÄŸi yöne kıyam ederler. Ä°mamım her tekbirine hep beraber hareket ederek cevap verirler. Onlar artık bir kalabalık olmaktan kurtulmuÅŸ, siyasi ve ekonomik farklılıkların getirdiÄŸi düÅŸmanlık ve kıskançlıktan sıyrılmış, saf tutmuÅŸ bir cemaattirler. Sahi cemaatle günde beÅŸ vakit kıldığınız namazınızın size herkes gibi bir insan olduÄŸunuzu hatırlatmasından hoÅŸunuza gitti mi?

         Siz ey imana ermiÅŸ olanlar! Sarsılmaz bir sabır ve namaz ile yardım dileyin; zira unutmayın, Allah zorluklara karşı sabredenlerle birliktedir. (Bakara / 153)

        Bazı müfessirler “Sarsılmaz bir sabır” Ramazan orucudur tefsiriyle namaz ve oruç birbirine eklemlenmiÅŸtir. Ayetteki Allah’ın yardımına mazhar olan “Allah’u Ekber” deyip kardeÅŸçe iftar edenler ve “Allah’u Ekber” deyip beraberce kıyam edenlerdir. “Allah’u Ekber”  nidasını her duyduÄŸumuzda büyüklenmekten veya birilerinin önünde iki büklüm durmaktan vazgeçme ÅŸuurunun bizi tüm Müslümanlarla eÅŸit kılmasından razı mıyız?

             Bayram ve cenaze namazındaki fazlalaÅŸtırılmış tekbirlerin bizi, sevinçte ve üzüntüde eÅŸitlediÄŸini farkında mıyız? Bayram namazında tekbirlerle eÅŸitlendikten sonra gittiÄŸimiz tatil beldelerinde sunulan sahte mutluluklar ve ihtiyaçsızlarla birlikte olmamız bir Ramazan boyunca kul olduÄŸumuzun hatırlatılmasını boÅŸa çıkarmaz mı? “Mübarek on bir aylar”a ümmetle birlikte girmek yerine bir avuç sadece kendini mutlu etmek için uÄŸraÅŸan aymazla girmek Ramazan’ı tatlı bir anıya dönüÅŸtürmez mi? Aynı sizi herkesle eÅŸitleyen ihramı çıkarıp eski sahte unvanlarına dönenlerin nezdinde haccın hüzünlendiren bir anıya dönüÅŸmesi gibi…

        Ama dostlar bilmelisiniz ki ölümlü olmak herkesi eÅŸitleyen en önemli hakikattir.

        Gerçek budur: Yalnızca Allah Mutlak Hakikattir ve insanların O'ndan baÅŸka çağırdıkları her ÅŸey tamamıyla deÄŸersiz ve geçersizdir; çünkü yalnız Allah yüce ve gerçekten uludur! (Lokman / 30 ) diyerek eÅŸit ve kardeÅŸçe yeni bir baÅŸlangıca hazır mısınız?

 

                                                                                                                           Åževket HÜNER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.