Sosyal Medya

Makale

Toplu Eylemsizlik Günleri

Ä°slam dininde yapılması istenen sâlih ameller kadar, haramların terk edilmesi de çok önemlidir. Namaz kılmanın ahirette nasıl karşılığı varsa, domuz eti yememenin, içki içmemenin, faiz almamanın da ahirette mükâfatı vardır. Güya adalet saÄŸlama iddiası ile ortaya çıkan kaynağı beÅŸeri olan tüm ideolojiler yasaklara uyduÄŸu için kiÅŸiye mükâfat vaat etmez. Böylece cezadan korktuÄŸundan dolayı kanunlara uyanlar ile doÄŸru ve iyi insan oldukları için kanunlara tabi olanlar birbirine karışır. Bu nedenle kurucu mantığı beÅŸeri olan bir yapıda iyi ve doÄŸru insan yerine korkak ve pısırık insan tipi oluÅŸturulmak istenir.

Ä°slam dininde iyilik yapanlar desteklenir cesaretlendirilir. Hatta bütün kötülüklerin iyiliksever sâlih insanların eliyle engellenmesi amaçlanır. Yani iyilik yapmak baÅŸlı başına bir deÄŸerdir ve ona kıymet verilir. Aynı ÅŸekilde haramdan kaçınma iradesi gösterenlerin toplum düzenine katkısı, neredeyse doÄŸru iÅŸleri devam ettirme iradesi gösterenlerin ki kadardır.

Ä°slam inancı, haramı iÅŸlemememe iradesine bir amel olarak deÄŸer verir ve cennet vaat eder. Bu anlamda doÄŸru bir eylemin ödüllendirilmesinin yanı sıra yanlış bir eylemden kaçınmanın da mükâfat olarak bir karşılığının olması ilginçtir. Buna göre bazen eylemsizlik de bir deÄŸer taşır. Bilinçli bir tercihle ortaya çıkan eylemsizlik hâlinin ödüllendirilmesi vaadinin üzerinde düÅŸünmemiz gerekir. Mesela oruç tutmak, bir ÅŸeyi yapmaktan daha ziyade yapmamak ÅŸeklinde tarif edilebilir. Oruç, hiç bir ÅŸey yememek, içmemek ve cinsel iliÅŸkide bulunmamak yani normal hayatta helal olan ÅŸeylerden uzak durmaktır. Bu, bir ÅŸeylerden uzak durma iradesi göstermenin, bir ÅŸeyleri yapmak mesabesinde bir amel olarak kabul görmesidir.

Oruç tutmak, helal sayılanlardan belli bir süre uzak durmamızı saÄŸlarken aynı zamanda da yasaklananlardan uzak durma iradesini sürdürmemizi ÅŸart koÅŸar. Ä°slami her amelin, kiÅŸiler üzerinde olduÄŸu gibi toplum üzerinde de niyetleri vardır. Ramazan orucu, dünya coÄŸrafyasındaki tüm Müslüman halkların ortak ve büyük bir eylemidir. Peki, bir ay boyunca aynı ameli iÅŸleyen kiÅŸi ve halklar nasıl bir görünümün ortaya çıkmasını saÄŸlıyorlar?

 

Ramazan’da Oruç, hep birlikte bir ÅŸey yapmama eylemidir. Müslümanlar, Ramazan ayında toplu hâlde bir ÅŸeyleri yapmamayı öÄŸrenirler. Bu berberce bir ÅŸeyler yapmaktan daha kolaydır. Böylece eylemsizlik kararı Müslümanları ortak bir anlam dünyasında birleÅŸtirir.

Ramazanda ülkemizde günden güne geliÅŸerek devam eden birçok aktivite artık olmaz olmazlar arasındadır. Ä°slam’ın haram saydığı iÅŸi yapan birçok iÅŸyeri bir ay boyunca kapanmaktadır. Marketlerde fakirlere dağıtılmak üzere kumanya poÅŸetleri ve kampanyaları yaygınlaÅŸmaktadır. Bilinen lüks otel ve restoranlarda iftarlar düzenlenmekte. Birçok iÅŸyerinde iÅŸ görenlerin mesai saatleri iftara göre ayarlanmakta. Modern hayat ile terk edilen akrabalar ile verilen iftarlar neticesinde tekrar sıcak iliÅŸkiler kurulabilmekte. Yanından dikkat etmeden geçtiÄŸimiz birçok ihtiyaç sahibi ile kumanya, zekât ve fitre ile paylaşım normalleÅŸmekte. Belediye çadırlarında binlerce kiÅŸiye iftarla bir araya gelmekte. TV’lerde Kuranın Arapçası ve mealini, düzenli olarak her gece yayınlamaktadırlar. Emniyet genel müdürlüÄŸünün de açıkladığı verilere göre suç iÅŸleme istatistikleri Ramazan boyunca en alt düzeyde seyretmekte.

 

Yukarıda sayılan bu deÄŸiÅŸikliklerin nedeni hep birlikte aç ve susuz kalma iradesinin gösterilebilmesidir. Bunu Ä°slam’dan habersiz bir kiÅŸiye anlatmak zor olabilir. Ben, binlerce polisin saÄŸlayamadığı huzuru, bir ay boyunca ortak bir irade gösteren Müslümanlarca saÄŸlanmasına “Toplu Eylemsizlik Günleri” diyorum. Bu, dinin gereÄŸi olarak yapılması gerekenleri yapmanın yanında yasaklardan da uzak durma iradesindeki beraberliktir. Bütün bu ümidi yeÅŸerten geliÅŸmeler senin Allah’ın emirlerine uyarken aynı zamanda yasaklananlardan da uzak durma iradesi göstermen sayesinde Allah’ın yardımı ile gerçekleÅŸmektedir.

 

Ramazan orucuyla kavuÅŸtuÄŸumuz, yasaklananlardan hep beraber uzak durma bilincindeki hassasiyet diÄŸer aylarda devam etmemesi beraberce yapmamız gereken doÄŸru eylemlerdeki beraberliklerimizi de engellemektedir. Mesela geçmiÅŸte Müslümanlar faiz yemez, rüÅŸvet almaz, kamunun malına el sürmezlerdi. Bu konuda yapılan hadsizliklerdeki artış, Salih ameller iÅŸlemede de beraber davranamamızın en önemli sebeplerindedir.

Müslümanlar hep birlikte yasaklardan uzak durma iradesi gösterirse neler olur? Mesela oruç tutanlar karar verip 1 ay boyunca ortak bir irade koyarak, kredi kullanmasa, faiz ve kâr payı ile ilgilenmese, kredi kartı kullanmasa, bankalar üzerinden taksit ile hiçbir ÅŸey almasa, tutukları partilerden uzaklaÅŸsa, televizyon izlemese, radyo dinlemese, gazete okumasa, internet çöplüÄŸünde eÅŸelenmese kimler telaÅŸlanır diye hiç düÅŸündünüz mü?

Ramazan orucu ile bütün Ä°slam âlemi birlikte bir ÅŸey yapmaktan önce belki de birlikte bir ÅŸeyleri yapmamayı baÅŸarmanın peÅŸine düÅŸmeli. Ne dersiniz?   

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.