Sosyal Medya

Güncel

Şah Fırat Operasyonu'ndan yeni detaylar

Suriye'de önceki gün düzenlene Şah Fırat Operasyonu'yla boşaltılan Süleyman Şah Türbesi'yle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. TSK'nın Kobani'den geçerek operasyonu bölgesine gittiği, bu arada YPG güçlerinin ise güvenlik koridoru oluşturduğu belirtiliyor



Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Åžah Saygı Karakolu ve Türbesi için Suriye içine iki koldan 9 saat süren bir operasyon düzenlendi. Tanklarla Kobani’den geçen Mehmetçik, karakoldaki emanetler ile personeli alıp, Türkiye’ye döndü. YPG bir basın açıklaması yaparak Kobani’ye giren Türk birliklerine 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluÅŸturulduÄŸunu ifade etti.

TSK, Suriye topraklarında Süleyman Åžah Türbesi için ‘çifte’ operasyon yaptı. Bir grup, Kobani üzerinden IŞİD kuÅŸatmasındaki türbeye gidip naaşı aldı ve 38 bordo bereliyi tahliye etti. DiÄŸer grup, Süleyman Åžah’a Suriye’de yeni bir türbe alanı oluÅŸturdu.

14 Åžubat’ta planlanan ancak bölgedeki durum nedeniyle dün gece gerçekleÅŸtirilen operasyonun ayrıntıları ÅŸöyle:

ÖNCE ENVER MÜSLÄ°M ÇAÄžRILDI

ErtuÄŸrul Gazi’nin babası Süleyman Åžah ve 2 askerinin mezarlarının yer aldığı Süleyman Åžah Türbesi’nin bulunduÄŸu 8797 metrekare alan içerisindeki Saygı Karakolu’nda görevli askerler, son günlerde bölgede IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoÄŸunlaÅŸması ile iki ateÅŸ arasında kaldı. Durum ‘Acil’ koduyla Genelkurmay’a bildirildi. Suruç ile Birecik arasında belirlenen bölge; 13-14 Åžubat tarihlerinde ‘askeri yasak bölge’ ilan edildi. Ancak operasyon son anda bölgedeki çatışmaların yoÄŸunlaÅŸması üzerine bekletildi. Ardından 19-23 Åžubat tarihlerinde 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi. Kısa süre önce IŞİD’in püskürtüldüÄŸü Kobani Kantonu BaÅŸkanı Enver Müslim, Türkiye’ye çaÄŸrıldı. 18 Åžubat ÇarÅŸamba günü Türkiye’ye giriÅŸ yapan Müslim, perÅŸembe günü Ankara’ya geçti ve buradaki görüÅŸmelerde birliklerin geçiÅŸi sırasında sıkıntı yaÅŸanmaması ve operasyon sırasında çatışmaları durdurma konularında mutabakata varıldı.

39 TANK, 572 ASKER KATILDI

MürÅŸitpınar Sınır Kapısı’nda önceki gün öÄŸleden sonra askeri hareketlilik baÅŸladı. ‘Åžah Fırat’ adı verilen operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel katıldı. Suriye sınırına birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Hudut Tabur Komutanlığı’nda bekleyen birlikler ile hakim tepelerden indirilen tank ve zırhlı araçlar sınıra yönlendirildi. Saat 21.00 sıralarında tanklar eÅŸliÄŸinde askeri birlikler hem MürÅŸitpınar Sınır Kapısı’ndan hem de önceden belirlenen 2 ayrı noktadan Suriye topraklarına girdi. GiriÅŸ yapılan noktalardan 3’üncüsü Åžanlıurfa’nın Birecik ilçesine baÄŸlı EÅŸmeler Köyü oldu. Operasyon sırasında sınırın iki tarafı olan MürÅŸitpınar ve Kobani’de tüm sinyaller kesildi ve telefonlar sustu. Türkiye tarafında olduÄŸu gibi, Kobani’de de PYD güçleri sınıra sivillerin yaklaÅŸmasına izin vermedi. Åžah Fırat Operasyonu’na katılan birliklerin geçtiÄŸi noktalardan olan EÅŸmeler Köyü’nden geçiÅŸ yapan zırhlı birliklerin, operasyon öncesi sınırdaki karakolda uzun süre mehter marşı çaldığı ve ardından hareket ettiÄŸi gözlendi. EÅŸmeler Köyü’nden sınırı geçen birliklerin Süleyman Åžah Türbesi’ne hareketi sırasında, Türkiye sınırına yakın bir noktada kalan baÅŸka bir birlik, Suriye EÅŸmesi’nde belirlenen alana Türk bayrağını dikti. Süleyman Åžah Saygı Karakolu’nun kurulacağı bu bölge, güvenlik çemberine alındı. Suriye sınırını 3 ayrı noktadan geçtikten sonra ilerleyen birlikler, gece yarısı Süleyman Åžah Türbesi yakınlarında buluÅŸtu, ardından Saygı Karakolu’na ulaÅŸtı. Tanklar ve zırhlı araçlar güvenlik önlemleri alırken, karakola giren birlikler buradaki askerlerle buluÅŸtu. Ä°nsansız Hava Araçları (Ä°HA) ile tüm geliÅŸmelerin anlık olarak Genelkurmay Karargâhı’na iletildiÄŸi operasyonda ilk aÅŸamanın tamamlanmasının ardından 2’nci aÅŸama için harekete geçildi. Askeri birlikler Süleyman Åžah Türbesi’ne girerek, manevi emanetlerin taşınması iÅŸlemine baÅŸladı.

SANDUKALARI VE BAYRAÄžI ALDILAR

Süleyman Åžah ve 2 askerinin naaÅŸlarının bulunduÄŸu sandukalar, çelik muhafazalara konularak araçlara taşındı. GeliÅŸmelerin anlık olarak takip edildiÄŸi operasyona katılan birlikler, tahliyenin ardından imha edilen Süleyman Åžah Saygı Karakolu’ndaki askerler ve buradaki direkte dalgalanan Türk bayrağını alarak sabaha karşı Türkiye’ye hareket etti. Süleyman Åžah Türbesi, yer deÄŸiÅŸtirilerek, bu kez Türkiye sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıkta, çıplak gözle görülen yerde olan EÅŸme bölgesine kaydırıldı. BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu bu kaydırmanın geçici olduÄŸunu, Suriye’nin yeniden normale dönmesinden sonra türbenin eski yerine taşınacağını söyledi.

TOPRAK KAYBOLMADI BAYRAK HÄ°Ç Ä°NMEDÄ°

Karakozak’ta Türk bayrağı gönderden indirildiÄŸi anda, Suriye’nin EÅŸme bölgesine geçen tank birliÄŸi de yeni türbenin kurulacağı toprak parçasını kontrol altına alarak Türk bayrağını burada göndere çekti. Böylece eÅŸ zamanlı operasyonla Türkiye, Suriye içinde toprak kaybına uÄŸramamış, bayrağı da inmemiÅŸ oldu. Süleyman Åžah’ın geçici olarak EÅŸme bölgesine kaydırıldığı, DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından bir nota ile Suriye’nin Türkiye’deki tek resmi temsilciliÄŸi olan Ä°stanbul BaÅŸkonsolusluÄŸu’na da iletildi. Ankara’da operasyon öncesi yapılan tüm toplantılarda hükümet, stratejinin belirlenmesini askerlere bıraktı. Askerlerin her türlü olumsuzluÄŸu içeren senaryoları dikkate alarak hazırladığı stratejiye siyasi kanat onay verdi.

KOBANÄ°’DEN GEÇTÄ°LER

PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı gücü olan YPG, bir basın açıklaması yaparak Åžah Fırat Operasyonu’na askeri destek verdiklerini duyurdu.

YPG’nin açıklamasında, “Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobane güçlerimizin katılımıyla gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteÄŸini deÄŸerlendiren komutanlığımız, insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiÅŸ ve onay vermiÅŸtir” denildi. Ä°ddiaya göre Kobani’ye giren Türk birliklerine 300 silahlı YPG’li, 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluÅŸturdu. Reuters’e konuÅŸan bir Türk güvenlik yetkilisi de operasyonun, “Kobani üzerinden yerel Kürt yetkililerin desteÄŸiyle” yapıldığını söyledi. ÇoÄŸunluÄŸu tank 112 zırhlı araç geçerken bazı Kobanililer zafer iÅŸareti yaptı. Arızalanan bir zırhlı araç ise bir baÅŸka zırhlı araç tarafından çekilerek taşındı.

DIŞİŞLERÄ° VE TSK'DAN AÇIKLAMALAR

DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Süleyman Åžah Türbesi'nin ve Saygı Karakolu'nun Suriye içindeki geçici nakil iÅŸleminin 22 Åžubat 2015 tarihinde tamamlandığı belirtilerek nakil iÅŸleminin, türbenin ve müÅŸtemilatının anlaÅŸmalarla tespit edilmiÅŸ statüsünde deÄŸiÅŸiklik anlamına gelmediÄŸi vurgulandı.

Açıklamada, Suriye'de devam eden çatışmaların ve istikrarsızlık ortamının, Türkiye-Suriye sınırından 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Åžah Türbesi ve Saygı Karakolu'nu bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliÄŸine yönelik ciddi risk oluÅŸturduÄŸu ifade edildi.

Suriye sınırları içindeki Süleyman Åžah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun, uluslararası hukuk temelinde anlaÅŸmalarla kayda geçirilmiÅŸ Türk toprağı olduÄŸu hatırlatılan açıklamada, "Türbe ve müÅŸtemilatı; Caber Kalesi eteklerinde ilk yapım tarihinden bu yana bir dizi yıkım, taşınma ve yeniden inÅŸa faaliyeti geçirmiÅŸtir. Son olarak, baraj inÅŸaatı nedeniyle 1975'te bugünkü yerine taşınmıştır. Suriye'de devam eden çatışmalar ve süregiden istikrarsızlık ortamı, sınırımızdan 37 kilometre uzaklıktaki Münbiç ilçesinin Karakozak köyünde bulunan Süleyman Åžah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun ve büyük bir fedakarlık ve kahramanlık örneÄŸiyle burayı bekleyen Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin güvenliÄŸine yönelik ciddi bir risk oluÅŸturmuÅŸtur" denildi.

"GEÇÄ°CÄ° OLARAK TAÅžINDI"

"Yapılan deÄŸerlendirmeler sonucunda, Süleyman Åžah Türbesi ve Saygı Karakolu, Süleyman Åžah'ın kabriyle birlikte bu defa, Suriye'de sınırımıza mücavir Suriye EÅŸmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye geçici olarak taşınmıştır" ifadesi kullanılan açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"Güvenlik mülahazaları temelinde hayata geçirilen söz konusu geçici nakli kubur iÅŸlemi, Süleyman Åžah Türbesi ve müÅŸtemilatının anlaÅŸmalarla tespit edilmiÅŸ statüsünde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik anlamına gelmemektedir. Süleyman Åžah Türbesi'ni ve Saygı Karakolu'nda görevli personelimizi emin kılacak Suriye içindeki bu geçici nakil iÅŸlemi 22 Åžubat 2015 tarihinde tamamlanmıştır."

Bu arada, diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, geliÅŸmelerle ilgili Türkiye, Suriye'ye bilgi notası verdi.

GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri düzenlenen operasyonla ilgili resmi internet sitesinden bir açıklama yaptı.

TSK tarafından yapılan açıklamada, "Uluslararası AntlaÅŸmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Åžah Saygı Karakolu'ndaki manevi deÄŸeri yüksek ecdat yadigârı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askerî zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye EÅŸmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiÅŸtir. Geride deÄŸerli emanet bırakılmamıştır. Suriye EÅŸmesi'nde naaşın nakledileceÄŸi bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiÅŸtir." denildi.

MUHALEFETTEN OPERASYONA TEPKÄ°

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Åžah Fırat Operasyonu'na iliÅŸkin, "Güçlü devlet, karşılaşılan ilk tehditte topraklarını bırakıp kaçmakla deÄŸil, teröristlere dersini vermekle olunur" ifadesini kullandı. 

KılıçdaroÄŸlu, Twitter hesabından operasyona iliÅŸkin paylaşımda bulundu. "Teröristin önünde eÄŸilen, vatan toprağını satan hükümet, yarın karşılaşılacak diÄŸer tehditlere karşı ilk iÅŸinin 'kaçmak' olacağını gösterdi"  iddiasında bulunan KılıçdaroÄŸlu, ÅŸu görüÅŸleri savundu:

"Güçlü devlet, karşılaşılan ilk tehditte topraklarını bırakıp kaçmakla deÄŸil, teröristlere dersini vermekle olunur. Bu utanç Türkiye'ye fazla. Kendi karakolunu yıkıp, kendi askerini geri çekip, kendi toprağını terk etmeyi 'baÅŸarı' diye sunmak danışıklı bir dövüÅŸün kanıtıdır. Süleyman Åžah'tan kaçma talimatını verenler, yarın bu ülkeden de kaçacak, ancak, Türkiye'ye yaÅŸattığınız her türlü utancın hesabını soracağım."

DEVLET BAHÇELÄ°: VATAN TOPRAÄžI YÜZÜSTÜ BIRAKILDI

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, "Türk vatanın mukaddes bir parçası, ayrılamaz ve koparılamaz bir uzantısı olan Süleyman Åžah Türbesi ve Saygı Karakolu AKP Hükümeti tarafından korkakça yüzüstü bırakılmıştır" deÄŸerlendirmesi yaptı.

Bahçeli, yazılı açıklamasında, dün akÅŸam saat 21.00'de baÅŸlayan operasyonu, "Al At Operasyonu" olarak niteleyerek, operasyon sırasında ÅŸehit olan BaÅŸçavuÅŸ Halit Avcı'ya Allah'tan rahmet, ailesine ve aziz millete baÅŸsaÄŸlığı dileÄŸinde bulundu.

"Türk vatanın mukaddes bir parçası, ayrılamaz ve koparılamaz bir uzantısı olan Süleyman Åžah Türbesi ve Saygı Karakolu dün akÅŸam saatlerinde AKP Hükümeti tarafından korkakça yüzüstü bırakılmıştır" iddiasında bulunan Bahçeli, Türkiye’nin ÅŸah damarının kesildiÄŸini, sınır dışındaki ecdat yadigarı toprağın teröristlerin tehdit ve ÅŸantajıyla zoraki terk edildiÄŸini ileri sürdü.

SURÄ°YE REJÄ°MÄ°NDEN Ä°LK TEPKÄ°LER

Suriye, Türkiye’nin Süleyman Åžah türbesine düzenlediÄŸi operasyona tepki gösterdi ve bunun ‘açık bir saldırı’ olduÄŸunu savundu.

Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan adı açıklanmayan yetkili bir kaynan Resmi haber ajansı Sana’ya yaptığı açıklamada Türkiye’nin, IŞİD, Nusra Cephesi ve muhaliflere verdiÄŸi destekle yetinmeyerek dün erken saatlerde Suriye topraklarına bir saldırıda bulunduÄŸu öne sürüldü.

Suriyeli kaynak, Türkiye dışiÅŸleri bakanlığının Süleyman Åžah mezarını baÅŸka bir mekana taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye’nin Ä°stanbul’daki KonsolosluÄŸuna resmi bir ÅŸekilde bildirdiÄŸine dikkat çekti ancak 1921 yılında Türkiye ile o dönemin iÅŸgalci Fransız yönetimi arasında imzalanan anlaÅŸmanın öngördüÄŸü gibi Suriye’nin onayını beklemediÄŸine vurgu yaptı.

Süleyman Åžah Türbesinin Rakka kırsalında IŞİD’in yoÄŸun olarak bulunduu bir bölgede olduÄŸuna iÅŸaret eden kaynak; örgütün bölgede bulunan tüm mezarlar, türbeler ve kiliselerin yanı sıra çok sayıda mescit ve camiyi yıkmasına raÄŸmen Süleyman Åžah türbesine hiçbir ÅŸekilde saldırmadığını söyledi ve bunun Türkiye ile IŞİD arasındaki iÅŸbirliÄŸinin sonucu olduÄŸunu iddia etti.

Açıklamasının sonunda kaynak; Türkiye’nin Süleyman Åžah türbesine iliÅŸkin anlaÅŸmanın hükümlerini ihlal etmesinin yol açacağı sonuçlardan sorumlu olacağını söyledi.

 

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.