Sosyal Medya

Güncel

Osmanlıca kurslarına ilgi giderek artıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Osmanlıca açıklamasından sonra başlangıç ve ileri seviyedeki Osmanlıca kurslarına ilginin arttığı öğrenildi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın  Osmanlıca açıklamasından sonra Küçükçekmece Belediyesi bünyesinde verilen baÅŸlangıç ve ileri seviyedeki Osmanlıca kurslarına ilgi arttı.

Bu kapsamda görüÅŸülen Küçükçekmece Belediyesi ‘Geleneksel Sanatlar Akademisi’ ile ‘Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’ Osmanlıca hocaları Osmanlıca tartışmalarına son noktayı koyacak açıklamalarda bulundu.

‘DAHÄ°LÄ°YECÄ°, KÄ°MYACI BÄ°LE OSMANLICA ATÖLYEMÄ°ZE GELÄ°YOR’

Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi Osmanlıca dersi hocası, Dr. Nevzat Kaya, 1 buçuk senedir akademide Osmanlıca dersleri verdiÄŸini belirterek, “Geçen sene derslere baÅŸladık. 1,5 senedir dersler devam ediyor. Geçen sene 2 grubumuz vardı, bu sene de 2 grup var ancak artık sınıflarımız daha kalabalık.”dedi.

Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Osmanlıca ArÅŸivleme Atölyesi hocası Prof. Dr. Ömer Ä°ÅŸbilir de, “Daha ileri düzeyde Osmanlıca gerektiren bir atölye olmamıza raÄŸmen kursumuza ilgi çok fazla. Yıllardır Osmanlıca öÄŸretiyorum. Çok deÄŸiÅŸik kesimlerden ilgisi olanlar var. Kimyacı, Uzman Doktor Dahiliyeci bile Osmanlıca öÄŸreniyor.”diye konuÅŸtu.

‘DAHA FAZLA KELÄ°ME BÄ°LÄ°RLERSE OKUYABÄ°LÄ°RLER’

Osmanlıcanın aslında Osmanlı Türkçesi olduÄŸunu da sözlerine ekleyen Kaya, televizyona çıkarak Osmanlıca metinleri okuyamayan meslektaÅŸlarını, “Osmanlıca aleyhinde konuÅŸanlar okuyup anlayamadıklarını söylüyorlar, niye anlamıyorlar çünkü halkın konuÅŸtuÄŸu dil baÅŸka, ilim dili baÅŸka. Daha çok kelime bilmeleri lazım geliyor.” diyerek eleÅŸtirdi.

Ömer Ä°ÅŸbilir de Kaya’yı, “ArÅŸiv belgeleri halka hitaben yazılmış belgeler deÄŸil, televizyona çıkarıyorlar bazı insanları hadi oku bakalım diyorlar, o insanlar da okuyamıyor. ArÅŸiv belgesi uzmanlar tarafından yazılmış bir belgedir. Osmanlı katiplerinin kendi aralarındaki yazışmalardır.” diyerek destekledi.

‘OSMANLICAYI TÜRKÇE GÄ°BÄ° ÖÄžRETECEĞİZ’

Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde öÄŸrencilerinin Osmanlıca’yı kolaylıkla öÄŸrendiÄŸinin de altını çizen Kaya, “ Osmanlı Türkçesi’ni öÄŸrenmek zor deÄŸil. Kademe kademe, basamak basamak öÄŸretilmeli. Ä°lkokulda Türkçe’yi bize nasıl öÄŸrettilerse bizde tıpkı onun gibi basitten zora doÄŸru Osmanlıca’yı kolaylıkla öÄŸretebiliriz.”dedi.

Prof. Dr. Ömer Ä°ÅŸbilir de, kızlarının birinin ilkokul 3. sınıfa, diÄŸerinin 4. sınıfa giderken Osmanlıca öÄŸrendiÄŸini kaydederek, Osmanlıca’nın küçük yaÅŸlarda çocuklara kolaylıkla öÄŸretilebileceÄŸini yineledi.

‘MEZAR TAÅžLARI EN DOÄžRU KAYNAK’

Ayrıca Kaya, Osmanlıca öÄŸrenilmesini mezar taÅŸları üzerinden eleÅŸtirenlere de ÅŸu sözlerle yanıt verdi: “Bir tarihçinin kullanacağı en doÄŸru kaynak mezar taÅŸları veya kitabelerdir çünkü taÅŸ üzerine yazılmıştır, silinmesi veya deÄŸiÅŸtirilmesi mümkün deÄŸildir. Bunlardan daha tarihi ve mükemmel bir kaynak yoktur.”

‘KENDÄ° TARÄ°HÄ°MÄ°ZÄ° OKUYUP ANLAYAMIYORUZ’

Günümüzdeki öÄŸrenci ve öÄŸretmenlerin kendi tarihlerini dahi okuyup anlayamadıklarını da Osmanlıca bilmemelerine baÄŸlayan Kaya, “Osmanlı Türkçesi’nin öÄŸrenilmesi lazım çünkü bizim kaynaklarımızın büyük bir kısmı Osmanlıca. Kendi tarihimizi okuyamıyoruz. Osmanlı tarihinde devrin sosyolojisinin tamamı var ama bundan hiç kimsenin haberi yok.”diye konuÅŸtu.

Bir senedir Osmanlıca kursuna devam ettiÄŸini belirten Nurgül Åžabahat (Ev Hanımı) da, Osmanlıca’nın sanıldığı kadar zor olmadığını, haftada 3 saatlik bir dersle kolaylıkla öÄŸrendiÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.