Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Kadınların ihtiyacı eşitlikten ziyade eşdeğerlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan kadın ve erkeğin eşitliğinden söz edilemeyeceğini söyledi, "Çocuğunu emzirmek zorunda olan bir anneyi bu tür yükümlülükleri olmayan bir erkekle eşit konuma getiremezsiniz" dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi’nin (KADEM) Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne konuÅŸtu. ErdoÄŸan "Erkek-kadın eÅŸitliÄŸi diyorlar. Erkek-erkek eÅŸitliÄŸi, kadın-kadın eÅŸitliÄŸi aslolandır. Kadının adalet karşısında eÅŸitliÄŸinden söz etmeliyiz. Kadınların ihtiyacı olan eÅŸitlikten ziyade eÅŸdeÄŸerliktir. Kadın ve erkeÄŸin eÅŸitliÄŸinden söz edemezsiniz. Çünkü fıtratları farklıdır. ÇocuÄŸunu emzirmek zorunda olan bir anneyi bu tür yükümlülükleri olmayan bir erkekle eÅŸit konuma getiremezsiniz."

ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasından baÅŸlıklar ÅŸunlar: 

"Fok balıklarının katliamına hassasiyet gösterenler..."

"Çevre konusunda aşırı duyarlılık gösterenlerin silahsızlanma konusunda son derece duyarsız kaldıklarını görüyorsunuz. Belirli ülkelerde en ufak demokrasi ihlallerine büyük ilgi gösteren ülkelerin belirli ülkelerdeki demokrasi katliamına gözlerini kapattıklarını görüyoruz. Fok balıklarının katliamına hassasiyet gösterenlerin Filistinli çocukların katliamına duyarsız kaldıklarını görüyorsunuz. Suriye’de binlerce kiÅŸi öldü. En ufak bir hassasiyetleri yok. Tek hassasiyetleri var: Petrol."  

"Dün bir misafirim vardı. 30 yaşındaki evladının Mısır’da helikopterden sniperlarla nasıl öldürüldüÄŸünü anlatıyor. O tabloyu bize göz yaÅŸlarıyla sergiledi. ‘Ben ÅŸimdi uluslararası mahkemeye gidebilecek miyim?’ diye soruyor. Ülkesinde dava açarsa durum daha kötü olabilir diyorlar. Bütün bu çifte standartlar, karşı karşıya kaldığmız sorunlarda en büyük eksiÄŸin adalet duygusunun olduÄŸunu gösteriyor." 

"Mısır'ı biz meÅŸru görmeyeceÄŸiz"

"Bu hafta sonu Türkiye - Afrika Zirvesi'ne katıldım. Orada bazı dost ülkelerin liderleri yanıma gelerek benimle bir ÅŸeyi paylaÅŸtılar. X ülkenin lideriyle bir barışsanız dediler, 'barışamam' dedim.  'Zalimlerden olmak istemiyorum. Kendisini asla kabul edemem' dedim. Ama 'iÅŸte ÅŸöyle oluyor böyle oluyor. 'Bu makamda olduÄŸum sürece böyle bir ÅŸeyi asla yapmam' dedim. Bir günde 3 bin insanın öldürüldüÄŸü yakın siyasi tarihte yok. Mısır bunu yaÅŸadı. Mısır’da kendisinden (Mısır Devlet BaÅŸkanı Abdülfettah Sisi) önce hiçbir lider böyle bir uygulama yapmadı. Oylarıyla iktidara gelen lideri devirdiler. Demokratik ülkeler ‘ne yapıyorsunuz’ dedi mi? Bakınız hâlâ baÅŸgöz ediyorlar. Siz meÅŸru görseniz de biz meÅŸru görmeyeceÄŸiz. Farkımız bu. Kendi halkın için hürriyet ve bağımsızlığı savunurken baÅŸka ülkelerdekini savunmazsan samimi olamazsın."

"Çözüm adalet"

"Saraybosna’da kadınlar ölürken susarsan, Mısır’da, Libya’da insanlar ölürken tepkisiz kalırsan adaletten bahsedemezsin. Åžunu açık açık söyleyeyim. Küresel sorunlarımızda en önemli ihtiyacımız olan ÅŸey adalettir. Beyaz adam ile siyah adam arasındaki ayrımcılığı kaldırmanın yegâne yolu adalettir. Antisemitizmin de, Ä°slamofobinin çözümü de adalettir.  Küresel ölçekte kadınların sorunlarının çözümünde yegâne baÅŸvurulacak yol kuÅŸkusuz adalettir. Hukuk ve yasalar baÅŸkadır. EÅŸitlik baÅŸkadır. Bazaları hukukla yasayı karıştırıyor. Ben hukuk arıyorum. Yasa benim için önemli deÄŸil. Hakkımı arıyorum. Adil yöneticiler, yargıçlar arıyorum. Bunlar olduÄŸu an o ülkede huzur olur. Ä°stediÄŸiniz kadar devlet baÅŸkanı olun, baÅŸbakan olun, adil yargıçlar yoksa huzur olmaz. EÄŸer yasa hukuka uygunsa deÄŸerlidir."

'Yargıç vatana ihanet ederse nedir?"

"Osman Gazi’ye hocası Åžeyh Edebali nasihat ediyor, ‘Ä°nsanı yaÅŸat ki devlet yaÅŸasın’. Bizim devlet anlayışımızda iÅŸte bu temel ülke vardır. EÄŸer devlet yasalar yapıp bunu milletine dayatırsa oradan zulüm doÄŸar. BaÅŸbakanlığım döneminde Tophane’deki Galataport’un ihalesini yaptık. Kazananı belli. Ä°haleden sonra iki yıl geçti, yargı karar verdi, ‘yürütmeyi durdurma’... Ä°hale bitmiÅŸ, her ÅŸey bitmiÅŸ; siz iki yıl sonra karar veriyorsunuz. Bu yatırımcı milyonlarca dolar harcamış. Eee? Bu yatırımcı bu ülkeye güvenip bundan sonra yatırım yapabilir mi? Ülkemde ben bu yargıya nasıl güveneceÄŸim? CumhurbaÅŸkanı vatana ihanet ederse suçludur. Yargıç vatana ihanet ederse nedir? Bunu konuÅŸmak zorundayız. Böyle gittiÄŸi zaman biz ülkemizi ayaÄŸa kaldıramayız. 1 milyar dolarlık projeyi ne kadar rahat engelleyebiliyorsun ya?"

"Güzel bir söz vardır. Yasalar ne kadar kötü olursa olsun adil bir sultanın elindeyse oradan güzel neticeler doÄŸar. Yasalar ne kadar kötü olursa olsun eÄŸer zalim bir sultanın elindeyse oradan zulüm doÄŸar. Farklı mezhep, etnik, ÅŸehir bölgeleri arasında sorunlarına adaletle yaklaÅŸacağız. "

"Kadınların ihtiyacı olan eşitlikten ziyade eşdeğerliktir"

"Erkek-kadın eÅŸitliÄŸi diyorlar. Erkek-erkek eÅŸitliÄŸi, kadın-kadın eÅŸitliÄŸi aslolandır. Kadının adalet karşısında eÅŸitliÄŸinden söz etmeliyiz. Kadınların ihtiyacı olan eÅŸitlikten ziyade eÅŸdeÄŸerliktir. Kadın ve erkeÄŸin eÅŸitliÄŸinden söz edemezsiniz. Çünkü fıtratları farklıdır. ÇocuÄŸunu emzirmek zorunda olan bir anneyi bu tür yükümlülükleri olmayan bir erkekle eÅŸit konuma getiremezsiniz. Komünist rejimlerde olduÄŸu gibi kadına kazma kürek verip çalıştıramazsınız. Onun o narin yapısına terstir. Anadolu'da geçmiÅŸte o anneler neler çekti. Erkekler kahvede piÅŸpirik oynasın, zar atsın. EÅŸitlikten ziyade eÅŸdeÄŸer kavramını en önemli referans noktası olarak almak zorundayız."

"Feministler anneliÄŸi kabul etmiyor"

"Bizim dinimiz kadına bir annelik makamı vermiÅŸ. Bir makam daha vermiÅŸ, cenneti ayaklarının altına sermiÅŸ. Babanın deÄŸil, annenin altına. Ben anacığımın ayağının altını öperdim. Nazlanırdı, 'Anacığım çekme' derdim, 'burada cennetin kokusu var' derdim. Bunu feministlere anlatamazsın. Onlar anneliÄŸi kabul etmiyorlar. Bizi anlayanlar yeter. Onlarla yola devam ederiz."

"Dinimizde kadına şiddet uygulayamazsın"

"Kadın cinayetleri oluyor deÄŸil mi? Ä°nançlı bir insan, -sapıklardan bahsetmiyorum- bir kadın cinayeti, kadına ÅŸiddet, böyle bir ÅŸeye girebilir mi? Bir Müslüman olarak konuÅŸuyorum, bizim dinimiz ‘sil’ kelimesinden doÄŸuyor. Barış demek bu. Biz barış dininin mensupları olarak, dinimizde kadına ÅŸiddet uygulayamazsın. Evlatları için kesin hüküm nedir? ‘Yanınızda yaÅŸlanırsa anne babanıza ‘öff’ bile demeyin’ diyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.