Sosyal Medya

Gezi - Tarih - Mimari

Mardin Kalesi Masa Dağı olmaya aday

Farklı din ve kültüre sahip insanların tarih boyunca bir arada kardeşçe yaşadığı, ezan sesinin çan sesine karıştığı Mardin'deki tarihi kale, Afrika'daki Masa Dağı gibi turizmin gözde mekanlarından biri olması için restore ediliyor. Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, "Bu kalenin ikinci bir Masa Dağı olmaması için hiçbir neden yok. İlimizi bu sayede bir milyon turistin ziyaret edeceğini düşünüyoruz" dedi.



Mardin'de, Afrika'daki Masa Dağı gibi turizmin gözde mekanı olmaya aday görülen tarihi kalede, restorasyon ve arkeolojik kazı yapılıyor. Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalede Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüÄŸünde Valilik koordinesinde daÄŸcılık eÄŸitimi alan uzmanların güçlendirme çalışmaları sürerken Müze MüdürlüÄŸü'nce de arkeolojik kazı çalışması yürütülüyor. Hazineye ait olan ancak askeriyeye tahsis edilen alanda bulunan kaledeki çalışmalar tamamlandığında kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisi yapılarak Afrika'nın Cape Town ÅŸehrindeki tepe yüzeyi düz bir görünüm sergileyen kentin seyir terası olan Masa Dağı gibi yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı olması bekleniyor.

KENTÄ°N SEYÄ°R TERASI 

Mardin Valisi Mustafa TaÅŸkesen, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın baÅŸbakanlığı döneminde verdiÄŸi talimatla kalenin turizme kazandırılması için restorasyon kapsamında arkeolojik kazı yapıldığını söyledi. Tarihi derinliklerin gün yüzüne çıkarılmasının amaçlandığı çalışmalar tamamlanmadan kalenin turizme açılmasının doÄŸru olmayacağını vurgulayan TaÅŸkesen, kazı ile yapılar ortaya çıktıkça eÅŸ zamanlı olarak kalenin turizme açılmasının da söz konusu olacağını belirtti. Kalenin kentin seyir terası olacağına iÅŸaret eden TaÅŸkesen, ÅŸöyle dedi: "Afrika'nın Cape Town ÅŸehrindeki Masa Dağı turizm açısından bölge için son derece önemli. Uzaktan bakıldığında daÄŸ bir masayı andırır. Bu dağın birçok dağın aksine tepe yüzeyi düz bir görünüm sergiler. Mardin Kalesi de ÅŸehre hakim düz bir alan. Bu kalenin ikinci bir Masa Dağı olmaması için hiçbir neden yok. Ä°limizi bu sayede bir milyon turistin ziyaret edeceÄŸini düÅŸünüyoruz. Ä°limizde sürekli bir geliÅŸim söz konusu. Bu kale de güzellik ve özelliklerimize bir katma deÄŸer daha katacak. Sadece seyir terası olarak deÄŸil tarihin derinliklerine yolculuk etmek için de tarihi kale önemli bir görev ifa edecek."

KALENÄ°N TURÄ°ZME AÇILMASI

TaÅŸkesen, kalenin askeri bölgede bulunduÄŸunu ancak zaman içerisinde turizme açılmasının gerçekleÅŸtirileceÄŸine inandığını ifade ederek, "Buranın tarihi önemi gün yüzüne çıktıkça ve güvenlik tedbirleri alındıkça, kalenin bu bölümünün turizme açılması da kaçınılmaz olacak" dedi. Kalede çeÅŸitli inançların mabetlerine ait izlere rastlamanın söz konusu olabileceÄŸini dile getiren TaÅŸkesen, bunun Mardin'in de yapısına uyduÄŸunu aktardı. TaÅŸkesen, 2015 yılı sonunda bu proje kapsamında çalışmaların tamamlanacağını ancak projeye ilaveler de yapılabileceÄŸini kaydederek, "GüvenliÄŸi, asayiÅŸi berkemal kılmalıyız. Sonrasında bu çalışmalar at başı devam edecektir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.