Sosyal Medya

Uzman Görüşü

Dikkat! Her an kör olabilirsiniz

İnsanın kendisinin neden olduğu ikinci tip şeker hastalığının gözlerin kaybedilmesine, kalp krizine, böbrek yetmezliğine ve iyileşmeyen ayak yaralarına neden olabileceği belirtildi.



Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Orhan KaÅŸlıoÄŸlu, ÅŸeker hastalığının ortaya koyduÄŸu komplikasyonların çok önemli olduÄŸunu belirterek, “Ä°nsan vücudunda yapmış olduÄŸu tahribatlar neticesinde birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Åžeker hastalarında en çok korktuÄŸumuz; hastalıkların temelinde damar ve sinirin bozukluklarına baÄŸlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar görülüyor. Åžeker hastaları gözlerini kaybedebilir, kalp krizi geçirebilirler, böbrek yetmezliÄŸi sorunu yaÅŸayabilir, iyileÅŸmeyen ayak yaraları oluÅŸabilir” dedi.

Åžeker hastalığının en önemli düzensiz beslenme
Åžeker hastalığının en önemli nedeninin obezite olduÄŸuna vurgu yapan KaÅŸlıoÄŸlu, “Ä°nsan vücudunda bulunan pankreas bezinin insülin hormonunu ya hiç salgılayamaması, ya da salgıladığı halde etkisiz olması gibi durumlarda ÅŸeker hastalığı meydana geliyor. Åžeker hastalığı irsi olabilir, çocuklukta geçirilmiÅŸ bir hastalık sonucu ortaya çıkmış olabilir. Ancak en önemlisi kendimizin neden olduÄŸu ÅŸeker hastalığıdır. Bu ÅŸeker hastalığı beslenme bozukluÄŸuna baÄŸlı olarak ortaya çıkar. Bu da ikinci tip ÅŸeker hastalığıdır. Bunun en önemli nedeni, düzensiz beslenme dediÄŸimiz obezite yani ÅŸiÅŸmanlıktır” diye konuÅŸtu.

Türkiye'nin salgın hastalığı obezite
Obezitenin Türkiye’de salgın hastalık haline geldiÄŸine de dikkat çeken KaÅŸlıoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti;
“Daha önce Avrupa’da ve Amerika’da salgın hastalık haline gelmiÅŸti ama Türkiye’de ekonomik durumun düzelmesinden ve fast food dediÄŸimiz ürünlerin fazla tüketilmesinden dolayı artık insanlarımız obez olmaya baÅŸladılar. Bunun bir baÅŸka nedeni de az hareket etmemiz ve spora fazla zaman ayırmamaktır. Hareketsiz yaÅŸantı obeziteye zemin hazırlıyor.”

Çocukları obez yapmayın
“Çocuklara zorla bir ÅŸeyler yedirip erken yaÅŸta onları obez yapmamalıyız” diyen KaÅŸlıoÄŸlu, “Günümüzde bakıyoruz, çoÄŸu çocuk obez olarak karşımıza çıkıyor. Bu da ÅŸeker hastalığına zemin hazırlıyor. Çocuklukta alınan kilolar ileride verilemeyecek duruma düÅŸüyor. O bakımdan çocukların obez olması sakıncalıdır. Åžeker hastalığının belirtileri ise, kiÅŸi çok su içip gece fazla idrara çıkıyorsa, iÅŸtahı fazlaysa, son zamanlarda kilo deÄŸiÅŸikliÄŸi olmuÅŸsa, hızlı kilo kaybediyorsa hemen açlık ve tokluk ÅŸekerini ölçtürmesi gerekiyor ki, gizli ÅŸeker ortaya çıkarılmalı” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

 


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.