Sosyal Medya

Güncel

"Halep düşerse 1,5 milyon insan kaderine terk edilecek"

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Atalay, "Handarat'ın kaybedilmesi 1,5 milyon insanın kaderine terk edilmesi anlamına geliyor" dedi.



Rejim güçlerinin Halep'i kuÅŸatma giriÅŸimi, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardım sevkiyatını tehdit ediyor. 

Esed'e baÄŸlı birlikler Halep'in kuzeyindeki Handarat ve çevresine saldırılarını yoÄŸunlaÅŸtırdı. Yönetim karşıtlarının tek çıkış noktası olan bölge, Suriye'nin güneyine yapılacak yardım açısından büyük önem taşıyor. Rejimin Halep'i kuÅŸatma giriÅŸimi ise insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtırılmasını zorlaÅŸtırıyor. Bu durum, uzun süredir Suriye'nin iç bölgelerine yardım elini uzatan Türkiye'deki sivil toplum kuruluÅŸlarını endiÅŸelendiriyor.

Ä°nsan Hak ve Hürriyetleri (Ä°HH) Ä°nsani Yardım Vakfı Genel BaÅŸkan Yardımcısı Osman Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç karışıklığın artık insanlık dramından çıktığını ve trajediye dönüÅŸtüÄŸünü söyledi.

Trajedinin etkilerini azaltabilmek için Suriye'nin birçok noktasına gıda ve çeÅŸitli ihtiyaç malzemeleri ulaÅŸtırdıklarını ifade eden Atalay, Halep'in kuzeyindeki Handarat bölgesinin bir bölümünün rejim güçlerinin eline geçmesi nedeniyle yardım konvoylarının tehdit ettiÄŸini dile getirdi.

"Yardımlar güçlükle gönderiliyor"

Atalay, bu sorundan dolayı istedikleri miktarda sevkiyat yapamadıklarına iÅŸaret etti. Milyonlarca insanın zor durumda kaldığını anlatan Atalay, ÅŸunları kaydetti:

"Åžu an Suriye'de çok kritik günler yaÅŸanıyor. Çünkü yardımlar Handarat üzerinden güney bölgelere götürülüyor. Bu noktanın bir bölümü ise Esed'in kontrolüne geçti ve Halep'in kuÅŸatılması gündemde. Dolayısıyla muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardım güçlükle gönderiliyor. Handarat'ın kaybedilmesi 1,5 milyon insanın kaderine terk edilmesi anlamına geliyor."

Atalay, Halep'in kuÅŸatılması halinde Türkiye'ye göç dalgasının baÅŸlayabileceÄŸine dikkati çekti. 

Kimsenin yurdundan edilmesini istemediklerini anlatan Atalay, "Ama yaklaşık 50 bin Yezidi ile 200 bin Kobanili zor durumdayken dünyayı ayaÄŸa kaldıranlar 1,5 milyon Halepli zordayken nerede diye sormak lazım. EÄŸer o söylemleri telaffuz edenler samimiyse ve tek dertleri mazlumun yanında olmaksa Halep düÅŸerse 1,5 milyon kiÅŸi açlık ve ölüm tehdidinde kalacağını da bilmeli" dedi.

 "Yardım eli Handarat'tan geçiyor"

Bülbülzade Vakfı Suriye Yardım Koordinatörü Mahmut Kaçmazer de Suriye halkının uzun yıllar diktatör rejimler tarafından yönetildiÄŸini anımsattı.

Yaklaşık 4 yıldır halkın özgürlük için mücadele verdiÄŸini dile getiren Kaçmazer, vakıf olarak Suriye'nin farklı bölgelerindeki mazlum halka yardım ulaÅŸtırmaya çalıştıklarını ifade etti. 

Yardımların sadece Handarat bölgesinden ulaÅŸtırıldığını aktaran Kaçmazer, "Darda kalan herkes için uzatılan yardım eli Handarat'tan geçiyor. Ancak rejim güçleri ÅŸu an bu bölgeye hakim tepelere ağır silahlı keskin niÅŸancılar yerleÅŸtirmiÅŸ durumda. Darda kalanlara insani yardım götürmek isteyenler de burada ÅŸehit ediliyor" dedi.

Kaçmazer, Halep'te büyük bir insanlık dramı yaÅŸandığını ve tüm dünyanın buna sessiz kaldığını belirtti.

GeçiÅŸ noktasının kapanmaması gerektiÄŸinin altını çizen Kaçmazer, "EÄŸer Halep düÅŸerse direnen insanlar acımasızca öldürülecek" 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.