Sosyal Medya

Güncel

Dikkat! Son gün 1 Aralık

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba yasa"nın ilk sonuçlarını açıkladı. 7 Kasım itibarıyla toplam 1 milyon 665 bin kişinin başvuruda bulunduğunu ve 16,3 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını bildiren Şimşek, "Vatandaşlarımız, başvuru süresinin 1 Aralık'ta dolduğunu unutmasın ve işlerini son günlere bırakmasın" uyarısı da yaptı.



Bakan ÅžimÅŸek, yaptığı açıklamada, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen Ä°ÅŸ Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 sayılı Kanun'un 11 Eylül'de yürürlüÄŸe girdiÄŸini ve aynı tarih itibarıyla yapılanma taleplerini içeren baÅŸvuruların alınmaya baÅŸladığını hatırlattı.

BaÅŸvuruların baÅŸlamasının üzerinden henüz 1 ay bile geçmemesine raÄŸmen, gelen sonuçlardan memnun olduÄŸunu belirten ÅžimÅŸek, bunda yapılan tanıtım çalışmalarının da etkili olduÄŸunu söyledi.

5 MÄ°LYON MEKTUP, 2.5 MÄ°LYON SMS

ÅžimÅŸek, yasanın ve getirdiÄŸi kolaylıkların en iyi ÅŸekilde aktarılması için tüm yurt genelinde büyük bir kampanya düzenlediklerini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"Borçlu vatandaÅŸlarımıza ulaÅŸmak için yaklaşık 5 milyon mektup gönderilmiÅŸ, Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığımızın çaÄŸrı merkezinden (VÄ°MER) bir yandan gelen aramalara cevap verilirken bir yandan da telefonla aramalara baÅŸlanılmıştır. Özellikle öÄŸrenim kredisi, tapu harcı, yargı harcı gibi süreksiz mükellefiyetlerden kaynaklanan borcu olanlardan baÅŸlamak üzere 2,5 milyon vatandaşımıza SMS'ler de bu hafta gönderilecek."

Öte yandan, vergi dairelerinde, vergi dairesi baÅŸkanlıklarında ve defterdarlıklarda borçlularla birebir görüÅŸmeler de sürdürüldüÄŸünü hatırlatan ÅžimÅŸek, "Kanunun tanıtım ve uygulamasını takip etmek üzere Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığının baÅŸkan yardımcıları ve daire baÅŸkanları da Türkiye genelinde görev yapmak üzere görevlendirildi ve bizzat sorumlu oldukları illere giderek konuyu yakından izledi" dedi.

Teknolojinin getirdiÄŸi imkanları da en etkin ÅŸekilde kullanarak, son baÅŸvuru tarihi olan 1 Aralık'a kadar yapılandırmadan yararlanacak herkese ulaÅŸmayı hedeflediklerini anlatan ÅžimÅŸek, bunun önemli bir fırsat olduÄŸunun altını çizdi.

Kanundan yararlanacaklara, iÅŸlerini son günlere bırakmamaları uyarısında bulunan ÅžimÅŸek, yapılandırmanın ilk sonuçlarını da açıkladı. Bakan ÅžimÅŸek, kanunun yapılandırma ile ilgili hükümlerinden yararlanmak üzere 7 Kasım 2014 tarihi itibarıyla toplam 1 milyon 665 bin 318 kiÅŸinin baÅŸvuruda bulunduÄŸunu ve 16 milyar 276 milyon 29 bin liralık alacağın ödenmek üzere yapılandırıldığını bildirdi.

VATANDAÅžTAN YOÄžUN Ä°LGÄ°

Bu yapılandırmanın kesinlikle bir af olmadığını daha önce de dile getirdiÄŸini anımsatan ÅžimÅŸek, buna raÄŸmen vatandaÅŸların ilgisinin yoÄŸun olduÄŸunu söyledi.

Herkesin bu türden beklentilerini bundan sonra sınırlı tutması gerektiÄŸini vurgulayan ÅžimÅŸek, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Zaten biz burada ne vergiden ne de cezasından vazgeçiyoruz. Önümüzdeki yaklaşık 20 günlük sürede borçlu olan tüm vatandaÅŸlarımıza kanundan yararlanmak üzere baÅŸvurmaları gerektiÄŸini hatırlatmak istiyorum. Devletin alacağı bakidir. Kimsenin, 'bir daha af gelir, o zaman öderiz' gibi bir yaklaşım içinde olmaması lazım. Böyle bir düÅŸünce içinde olarak kanundan yararlanmayanlar, bu borçlarını daha sonra çok daha yüksek tutarlarda ödemek zorunda kalır."

Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, konuya iliÅŸkin daha önceki açıklamalarında da bundan sonra Maliye ayağında cezadan, paranın aslından ve vade farkından vazgeçmeyeceklerini bildirmiÅŸti. ÅžimÅŸek, "Biz alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz. Piyasa faizi kadar yüksek bir faiz olmasa da enflasyona paralel bir vade farkı da alıyoruz. Burada bir af söz konusu deÄŸil, ilk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız, ben de bundan dolayı çok memnunum" ifadelerini kullanmıştı.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.