Sosyal Medya

Uzman Görüşü

Bilinçsiz ilaç tüketimiyle gelen tehlike!

Hepatit, bilinçsiz ilaç tüketimi, protein tozlarının kullanımı ve yanlış beslenmenin karaciğer yetmezliğine götüren nedenleri arasında.



Prof.Dr. Yalçın Polat, "Ülkemizde yaklaşık 8-10 bin kiÅŸi karaciÄŸer yetmezliÄŸi ile mücadele ediyor ve bu hastaların önemli bir kısmı yeterli takip ve tedaviler uygulanmadığı için hayatını kaybedebiliyor' dedi.

Organ Nakli Merkezi BaÅŸkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, 3-9 Kasım'ın 'Organ ve Doku Bağışı Haftası' olduÄŸunu, hatırlatarak organ bağışının önemine dikkat çekti. Prof.Dr. Polat, SaÄŸlık Bakanlığı'nın 2014 verilerine göre 21 bin 767 böbrek, 2 bin 132 karaciÄŸer, 537 kalp, 250 pankreas, 38 akciÄŸer, 4 kalp kapağı, 1 ince bağırsak hastasının kadavradan nakil olmak için beklediÄŸini, bir o kadar da listeye kayıtlı olmayan hasta bulunduÄŸunu söyledi.

Prof.Dr. Polat Türkiye'de bugüne kadar toplam 31 bin 783 organ nakli yapıldığını; bu nakillerin 8 bin 666'sının kadavradan, 23 bin 117'sinin ise canlı vericiden gerçekleÅŸtirildiÄŸinihatırlattı.

YaÅŸamın devamı için ÅŸart

Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 2'sini oluÅŸturan karaciÄŸerin; metabolizmanın beyni, aynı zamanda vücudun fabrikası olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Yalçın Polat, 'KaraciÄŸer 500'ün üzerinde biyokimyasal iÅŸlem yapmaktadır. Vücutta birçok önemli görevi yerine getiren karaciÄŸerin saÄŸlığını korumak organizmanın hayatiyetini devam ettirmesi için oldukça önemlidir' diye konuÅŸtu.

Bilinçsiz ilaç tüketimine dikkat

Prof. Dr. Polat, akut karaciÄŸer yetmezliÄŸinin, daha önce karaciÄŸer rahatsızlığı olmadığı bilinen bir kiÅŸide aniden geliÅŸen bir klinik tablo olduÄŸunu kaydederek, "Bu süreç çok tehlikelidir ve ölüme yol açabilir. Bir takım ilaçları bilinçsizce kullanmak, toksik maddeler, mantar zehirlenmeleri, nedeni bilinmeyen bazı durumlar, spor ve diyet için kullanılan protein ekstreleri (protein, tozları, ilaçlar) kiÅŸinin akut karaciÄŸer yetmezliÄŸine girmesine sebep olabilir' dedi.

SaÄŸlığın korunmasına dikkat çeken Prof.Dr. Polat, "Hepatit A ve B aşılarınızı yaptırın. Hijyenik ÅŸartlarınızı saÄŸlayın. Bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçının. Mantar tüketimine dikkat edin. Spor ve zayıflama için protein ekstresi ve ilaç kullanmayın. Alkol tüketimini sınırlandırın. Fazla kiloluysanız diyetinizi uzman kontrolünde uygulayın. Kendi yaÅŸam koçunuz olun. SaÄŸlıklı beslenin ve düzenli spor yapın' önerilerinde bulundu.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.