Sosyal Medya

Gezi - Tarih - Mimari

Erbil Kalesi dünya mirası oldu

Tarihi Erbil Kalesi, UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne kabul edildi. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Barzani kalenin dünyanın ortak bir değeri haline geldiğini söyledi.



Erbil Kalesi önünde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani, UNESCO Genel Müdürü Ä°rina Bokova ve diÄŸer yetkililerin katılımıyla düzenlenen törende Bokova, kalenin Kültür Mirası Listesi'ne alındığına dair belgeyi Barzani'ye teslim etti. Tarihin sürekli iskan edilmiÅŸ en eski 'kasabası' olduÄŸu yönünde görüÅŸler bulunan kalenin tarihi milattan önce 5-6 bin yıla kadar uzanıyor.  Barzani de buna dikkat çekerken Kale'nin UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne alınmasıyla dünyanın ortak deÄŸeri haline geldiÄŸini belirtti. IKYB BaÅŸbakanı "Kalenin, bu listeye alınması, Kürdistan bölgesi ve tüm Irak için gurur vesilesidir. Aynı zamanda OrtadoÄŸu için de önemli ve tarihi bir geliÅŸmedir" dedi.

'Bölgenin vazgeçilmez bir merkezi'

Erbil Kalesi'nin adını tarihe kazıdığını ifade eden Barzani, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bu tarihi kale, onlarca medeniyete, kültüre, imparatorluÄŸa ve yönetime ev sahipliÄŸi yapmıştır. Bütün çaÄŸlarda ve dönemlerde Erbil'in korunması için bir kalkan görevi görmüÅŸtür. Ä°ÅŸgalcilerin ve istilacıların yenilmesine vesile olmuÅŸtur. Kale, binlerce aydın ve ilim adamı yetiÅŸtirerek bölgenin vazgeçilmez bir merkezi özelliÄŸi kazanmıştır. Kürt edebiyatı ve müziÄŸine katkıları çok büyüktür."

'Kürt Bölgesi IŞİD'le mücadelenin merkezi' 

Irak'taki mevcut krize de deÄŸinen Barzani, IŞİD'e atfen "karanlık ve yırtıcı terörist bir düÅŸmanla" karşı karşıya olduklarını söyledi. Kürt Bölgesi'nin ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun IŞİD'le yürüteceÄŸi mücadelenin merkezi haline geleceÄŸini savunan Kürt lider, "PeÅŸmerge güçleri, kahramanca savaşıyor ve vahÅŸi düÅŸmana karşı büyük zaferler elde ediyor. Silahlı güçlerimiz tüm özgür dünya adına terörizmle mücadele diyor. PeÅŸmerge, insanlık deÄŸerleri adına her gün ÅŸehit veriyor ve yaralanıyor" diye konuÅŸtu.

Barzani, "PeÅŸmergenin aynı zamanda kardeÅŸleri ve bacılarıyla Kobani'nin savunması için omuz omuza çarpıştığını" ifade ederek ÅŸunları söyledi:

"Topraklarımızı, vatanımızı ve halkımızı korumak için cephelerde mücadele eden bütün kahraman savaÅŸçılarımızı selamlıyorum. Ä°çimizde saÄŸladığımız birlik ve bütünlük ruhuyla her zaman olduÄŸu gibi teröristlere karşı verdiÄŸimiz mücadelede zafer üstüne zafer elde ettik. Bütün cephelerde teröristleri hezimete uÄŸrattık ve sürekli ilerliyoruz."

Elde ettikleri baÅŸarılarda koalisyon güçlerinin verdiÄŸi desteÄŸin önemli olduÄŸunu vurgulayan Barzani, düÅŸmanın bozguna uÄŸratılması için ağır silah desteÄŸinin ve PeÅŸmergeye askeri eÄŸitimin devam etmesini istedi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.