Sosyal Medya

Güncel

'Rus ayrılıkçılar misket bombası kullandı'

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, ülkenin doğusunda askeri birliklere karşı misket bombasını kullandığına ilişkin ellerinde kanıtlar bulunduğunu belirtti.



Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Enformasyon Analiz Merkezi Sözcüsü Andrey Lisenko, yaptığı açıklamada, "Elimizde, ayrılıkçıların terörle mücadele operasyonlarını yürüten ordu birliklerine karşı çoklu roketatar 'Smerch' de dahil misket bombası kullandığına iliÅŸkin kanıtlar var. Bu roketatar mermileri üzerinde 2003 yazıyor, oysa Ukrayna en son bağımsızlığını kazanmadan önce 1991 yılında bu tür silahlar almıştı" ifadesini kullandı.

Kanıtların söz konusu roketatar mermilerinin Rusya ordusu için üretildiÄŸini ve ayrılıkçılar tarafından Rusya üzerinden ülkeye getirildiÄŸini gösterdiÄŸine iÅŸaret eden Lisenko, çoklu roketatarı ancak deneyime sahip uzman askerlerin kullanabileceÄŸini dile getirdi.

Lisenko, dün yaptığı açıklamada da Ukrayna ordusunun ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde misket bombası kullandığına iliÅŸkin iddiaların gerçeÄŸi yansıtmadığını belirterek "Ukrayna silahlı kuvvetleri, terörle mücadele operasyonlarında uluslararası anlaÅŸmalarla yasaklanan silahları kullanmadı ve kullanmayacak. Buna misket bombaları da dahil. Donetsk'teki yerleÅŸim alanlarında misket bombaları kullanıldığına iliÅŸkin iddialar gerçeÄŸi yansıtmıyor. Ukrayna askerleri, yerleÅŸim alanlarına yönelik silah atışları yapmıyor. Bu, Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko tarafından yasaklanmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, dün yayınladığı raporda, Ukrayna ordusunun ekim ayı başında Donetsk kentinde misket bombası kullandığını ileri sürmüÅŸtü. Raporda bir hafta boyunca Donetsk'teki yapılan incelemeler sırasında, Ukrayna'nın doÄŸusunda karadan atılan 220 milimetrelik Uragan (Hurricane) ve 300 milimetrelik Smerch (Tornado) tipi misket bombası roketi kullanıldığına dair kanıt elde edildiÄŸi belirtilmiÅŸti.

YENÄ°ÅžAFAK
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.