Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'ın Öcalan'ı tasfiye planı

Kandil'in Kobani provokasyonlarının hemen öncesinde, İran ve Alman istihbarat birimleri ile yoğun bir temas kurduğu belirlendi. İran istihbaratının dış operasyonlarını yürüten Kasım Süleymani, geçen hafta Kuzey Irak'ta Kandil yönetimi ile bir araya geldi. İstihbarat birimleri, BDP'lilerin sokağa dökülmesi için kurulan ekipteki 11 kişiyi tespit etti.



Kandil'in Abdullah Öcalan'ın mesajlarına raÄŸmen, Kobani'yi bahane ederek ÅŸiddet eylemlerini tırmandırması ve çözüm sürecini tehdit etmesi, soru iÅŸaretlerine neden oldu. Çözüm sürecinde baÅŸtan beri Öcalan'ın aksine mesajlar veren Kandil'in, geri çekilmeyi durdurma kararında olduÄŸu gibi bir kez daha Ä°mralı'ya danışmadan geçtiÄŸimiz yıl Irak Kürdistan bölgesindeki kamplarına geri çektiÄŸi gruplarından 10 günde 671 kiÅŸiyi yeniden Türkiye'ye yönlendirdiÄŸi ortaya çıktı. Kandil'in, çözüm süreci kapmsamında ilk kez MÄ°T ile doÄŸrudan görüÅŸme yapılması sonrasında halkı sokaklara dökmesi Ankara tarafından samimiyetsizlik olarak okundu. Olayları Ankara, 'Kandil Öcalan'ı tasfiye etmek istiyor' ÅŸekline yorumluyor. PKK'ya yakın kaynaklar Öcalan'ın görüÅŸü alınmadan verilmiÅŸ bir kararın ancak Ä°ran'ın baskısı ile olabileceÄŸine dikkat çekti.

KOBANİ KALKIŞMASI İRAN'IN SİPARİŞİ

Kandil'in başından bu yana sürece inanmadığına deÄŸinen kaynaklar, yeniden savaÅŸ konseptine geri dönüÅŸ için Kobani gerekçe gösterilerek çatışmalı sürecin baÅŸlatılabileceÄŸini ve böylelikle Öcalan'ın PKK tarihinde 3. kez Ä°ran'ın eli ile elinin boÅŸa çıkarılacağını ifade ediyorlar. Çözüm sürecinin baÅŸladığı ilk günden bu yana Paris cinayetleri, Lice olayları, Yüksekova olayları çözüm sürecini birçok kez ve farklı noktalarda sabote etmeye çabalayan bazı çevreler Gezi kalkışmasında sahaya çekemedikleri Kürtleri bu kez 37 kiÅŸilik özel bir ekip ve organizasyonla sokaklara döktü.

Ä°STÄ°HBARAT KURUMLARI Ä°LE DANS

Güvenlik birimlerinin 11 kiÅŸiyi tespit ettiÄŸi, kalanlar içinse çalışmaların sürdüÄŸü öÄŸrenildi. IŞİD'in Kobani'yi hedef alması üzerine Ankara PYD ve HDP ile görüÅŸme trafiÄŸi baÅŸlatmışken, Kandil'in Alman ve Ä°ran istihbarat birimleri ile ilginç bir iletiÅŸim ağı içine girdiÄŸi öÄŸrenildi. 9 Eylül ve 1 Ekim'de iki kez Alman istihbaratıyla görüÅŸen Kandil'e Suriye'deki PYD kontrolündeki 3 kantonda siyasi destek sözü veren Alman yetkililerin 9 Eylül'deki ilk görüÅŸmelerinde 'Gezide neden sokaÄŸa çıkmadınız?', 'Öcalan'la daha önce Avrupa Ä°nsan Hakları temsilcileri aracılığı ile iletiÅŸim kurabiliyorduk. Hükümet bu kanalı ortadan kaldırdı. Siz saÄŸlıklı iletiÅŸim kurabiliyor musunuz?', 'AK Parti gibi muhafazakar bir partinin sorunu çözeceÄŸine inanıyor musunuz?' sorularına yanıt aradıkları ardından 1 Ekimdeki iki görüÅŸmede ise 'SokaÄŸa çıkın!' sipariÅŸinde bulundukları kaydedildi.

Kandil'den U dönüÅŸü

Öcalan'ın Kandil'e hitaben yolladığı mektubun tek bir sayfadan oluÅŸtuÄŸu, çok kesin ve net ifadeler içerdiÄŸi öÄŸrenildi. DiÄŸer taraftan Öcalan'ın mektubundan önce istihbarat kurumları ile resmen dans eden Kandil yönetimi gelen sert tepki üzerine geri adım atmak istedi. Ancak bir yandan da Öcalan'ın mektubuna raÄŸmen Bingöl eylemini engellemediÄŸi ortaya çıktı. Van, Kars, Batman ve Bingöl'de Valiler ve Emniyet müdürlerini hedef alan eylemlerin yapılması talimatını veren Kandil son anda Van, Kars ve Batman'a talimat gönderirken Bingöl'le irtibata bile geçmedi. Eylemin hemen ardından dün sabah Kandil U dönüÅŸü yaparak herhangi bir eylem yapma kararı ve talimatı alınmadığını belirterek, Bingöl'deki olayın 'lokal bir durum' olduÄŸunu, komutanlıkla ilgisinin olmadığını üç ayrı kanal üzerinden Ankara'ya iletti.

Final eylem arzusu

Ä°ran'ın dış operasyonlarını yürüten Kudüs Ordusu isimli paramiliter kanadın komutanı Kasım Süleymani'nin geçtiÄŸimiz hafta Kandil ile Süleymaniye'ye baÄŸlı KaraçaoÄŸlu'da bir araya geldiÄŸi öÄŸrenildi. Süleymani'nin daha önce de Kandil'e iki kez PYD'nin kontrolündeki Rojawa'da siyasi temsilcilik ve PYD'ye silahlı destek sözü verdiÄŸi yerine getirmediÄŸi ifade edildi. Kobani ve diÄŸer Kürt bölgelerine Åžam ile görüÅŸerek Åžam üzerinden havadan silahlı destek verecekleri vaadinde bulunan Süleymani'nin, Türkiye'nin Suriye politikasına sert eleÅŸtirilerde bulunduÄŸu, çatışmasızlık sürecinin PKK'nın bölgede yok olacağına dikkat çektiÄŸi belirtildi.

EYLEM TEKLÄ°FÄ°

PKK ve PYD'nin Rojawa'da siyasi temsil gücünün saÄŸlanmasının tek yolunun Türkiye içindeki çatışma ortamının arttırılması ve Ankara'nın dikkatinin içeriye yönlendirilmesi ile mümkün olabileceÄŸini dile getiren Süleymani'nin 'Åžemdin Sakık gibi hafızaların finali olacak bir eylemle süreci baÅŸlatabilirsiniz' dediÄŸi kaydedildi. Çözüm sürecinin ilk görüÅŸmesinden bu yana BDP-HDP heyetleri ve MÄ°T yetkilileri Öcalan ile görüÅŸüyordu. Kandil'in halkı sokaklara çektiÄŸi ve 24 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi ilk saatlerde ilk kez MÄ°T ve HDP heyetinin dışında Öcalan ile çözüm sürecinin anahtar kurumalarından bir yöneticinin konuÅŸtuÄŸu öÄŸrenildi. 4 saat 20 dakikalık görüÅŸmede Öcalan'ın olayları televizyondan seyrettiÄŸi ve rahatsız olduÄŸunu ilettiÄŸi belirtilirken, Öcalan'ın HDP ve Kandil'e mektup yazdığı öÄŸrenildi.

MÜSLÄ°M ANKARA'YA ÇAÄžRILDI

Çözüm sürecinin tamda ete kemiÄŸe büründüÄŸü bir süreçte MÄ°T'in ilk kez doÄŸrudan Kandil ile görüÅŸme yapmasının ardından 2. aÅŸama için MÄ°T ve HDP heyetlerinin dışında yeni dönemde aktif rol alacak devlet kurumunun sivil görevlilerinin de ilk kez Ä°mralı ile görüÅŸme baÅŸlattığı ve ilk görüÅŸmelerin hemen sonrasında bu olayların patlak vermesi bir yandan Ankara'yı ÅŸaşırtırken bir yandan da 'Kandil Öcalan'ı tasfiye etmek istiyor' ÅŸekline yorumlanıyor. PYD lideri Salih Müslim'in, Irak Kürdistan Bölgesi BaÅŸkanlık Divanı BaÅŸkanı Fuad Hüseyin'in resmi davetlisi olarak yakın zamanda Erbil'e gideceÄŸi belirtildi. Müslim eÄŸer ÅŸartlar uygun olursa Bölgesel Yönetimin BaÅŸkanı Mesut Barzani ile de görüÅŸecek. Müslüm'in Erbil görüÅŸmesi sonrasında tekrar Ankara'ya davet edileceÄŸi öÄŸrenildi.

Gezi tutmadı Kobani verelim

Terör örgütü IŞİD'in Kobani ve çevresindeki Kürt yerleÅŸim birimlerini hedef alması üzerine harekete geçen karanlık eller Gezi'de sahaya çekemediÄŸi Kürt tabanını harekete geçirmek için düÄŸmeye bastı.

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.