Sosyal Medya

Dünya

ABD: Darbeye evet, idamlara hayır!

ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, Mısır'daki idam kararlarını eleştirdi ve bu kararların uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz dedi



Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, Mısır’da darbe karşıtı yüzlerce kiÅŸiyi idam cezasına çarptırılmasını eleÅŸtirdi.

Harf, “Ä°ki günlük duruÅŸmanın ardından 529 davalıya verilen kararın uygulanması mantıksız olur. EÄŸer Mısırlı liderler, Mısır halkı tarafından saygı duyulan ve sonunda Mısır ve halkının istikrar ve ekonomik baÅŸarısını geliÅŸtirecek bir demokrasiye geçiÅŸi saÄŸlamak istiyorlarsa, tartışmasız ÅŸekilde, tehdit ve intikamın olmadığı bir atmosferi oluÅŸturmak zorundalar. Buna suçlanan tüm Mısırlıların adil yargı süreci ve duruÅŸmalarını saÄŸlaması dahil” diye konuÅŸtu.

Mısır’da 529 kiÅŸiye idam cezası verilen davanın, 683 sanıklı ikinci oturumunun adaletin temel standartlarının açıkça gözardı edildiÄŸini gösterdiÄŸine vurgu yapan Harf, idam kararlarının Mısır’ın uluslararası insan hakları kanunlarına yönelik yükümlülükleriyle uyuÅŸmadığının altını çizdi.

Harf, “529 kiÅŸinin idama mahkum edilmesiyle sonuçlanan iki günlük bir davanın uluslararası kanunların garantisi altındaki bir adil dava olabileceÄŸi yönünde bir beklentinin mümkün olamayacağına” iÅŸaret ederek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

HARF: KARARLARIN UYGULANMAMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ

“ Mısır hükümetine bu kararların geçerli olmasına izin verilemeyeceÄŸini açıkça belirtiyoruz. Mısır hükümeti, Mısır halkının özgürlüklerini artırma yolunda harekete geçmeli, barış ve güvenliÄŸin altını kazıyan aşırılıkları besleyen bastırmalar yolunda deÄŸil. Bu yüzden, Mısır hükümetine, siyasi motivasyonlu tutuklamalardan, cezalandırmalardan ve duruÅŸmalardan uzak durması ile Mısır’da herkesin uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığı adil duruÅŸmaların saÄŸlanması çaÄŸrısında bulunuyoruz”.

Harf, bir baÅŸka soru üzerine, “Bu kararların uygulanmaması gerektiÄŸine inanıyoruz, (Mısır hükümetinden) bunları uygulamamalarını istedik” ifadesini kullandı.

Harf, bir soru üzerine de ABD’nin Mısır’a yönelik yardım politikasını deÄŸerlendirdiÄŸini belirterek, “Sahada olan herÅŸey, bu (idam kararları) dahil, bizim yardım iliÅŸkimizin bu noktadan sonra nereye ulaÅŸacağına karar vermemizde rol oynayacaktır” açıklamasında bulundu.

BM'DEN Ä°DAMLARI ERTELEME ÇAÄžRISI

BirdleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un üye ülkelerden, BM Genel Kurulu'nun 2007'de kabul ettiÄŸi ölüm cezalarının infazının ertelenmesi kararına uymalarını istediÄŸini söyledi.

Farhan Haq, basın brifinginde AA muhabirinin, Mısır'da 528 kiÅŸiye idam cezası verilen davaya iliÅŸkin Genel Sekreter'in tutumunu sorması üzerine yaptığı açıklamada, dava sürecine iliÅŸkin bilgileri incelemekte olduklarını kaydetti.

Genel Sekreter'in, BM Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi'nin "Mısır’da uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiÄŸini" bildiren açıklamasını desteklediÄŸini ifade eden Haq, Ban'ın bu konudan endiÅŸe duyduÄŸunu ve yakından izlemeye devam edeceÄŸini söyledi.

Genel Sekreter'in idam cezasına karşı olduÄŸunu hatırlatan Haq, "Genel Sekreter Ban, üye ülkelerden BM Genel Kurulu'nda idam cezalarının infazlarının ertelenmesi konusunda kabul edilen karara uymalarını istiyor" dedi.

BM Genel Kurulu, 2007 yılında kabul ettiÄŸi ancak yasal baÄŸlayıcılığı olmayan kararında, üye ülkelerden idam cezalarının infazını ertelemelerini ve daha sonra daidam cezasının tamamen kaldırılması için çalışmalarını istemiÅŸti.

Mısır'daki Minya Ceza Mahkemesi dün, "ÅŸiddete teÅŸvik suçlamasıyla" aynı dava kapsamında yargılanan darbe karşıtı 528 kiÅŸi hakkında idam cezası vermiÅŸ, karar bir çok uluslararası insan hakları kuruluÅŸu ve ülke tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.