Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep'te rejim şiddeti tırmanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'de Esed rejiminin, Kasım ayından bu yana Halep'te sivil halkın yaşadığı bölgeler de dahil olmak üzere ayırt etmeksizin saldırıları genişlettiğini duyurdu.



Örgütün internet sitesinde de yer alan raporda, yeni uydu görüntüleri, video, fotoÄŸraflar ve görgü tanıklarının ifadeleri doÄŸrultusunda Halep'te rejimin hava saldırılarının son aylarda geniÅŸleyerek devam ettiÄŸi belirtildi.

BM’nin 22 Åžubat'ta tüm tarafların özellikle halkın yaÅŸadığı bölgelere yönelik hava saldırılarının durdurulmasına yönelik kararına raÄŸmen, varil bombalarının da kullanıldığı saldırılar nedeniyle Halep'te çok sayıda kiÅŸinin öldüÄŸü ve yaralandığı, birçoÄŸunun da evsiz kaldığı ifade edildi.

Uydu görüntülerinin analizinde, muhaliflerin elindeki en az 340 bölgenin Kasım ve Åžubat ayları arasında rejimin kullandığı ''varil bombası'' ile zarar gördüÄŸünün tespit edildi. Saldırıların düzenlendiÄŸi alanlarda yapılan görüÅŸmelerde ise görgü tanıklarının mahallelerinde herhangi bir askeri hedefin bulunmadığını söyledikleri belirtildi.

Raporda bu durumun, saldırıların rastgele yapıldığının işareti olduğuna vurgu yapıldı.

Suriye merkezli izleme grubu Ä°hlalleri Belgeleme Merkezi'ne (VDC) göre ise hava saldırıları nedeniyle 1 Kasım-21 Mart tarihleri arasında Halep'te 2321 sivil öldü.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nün raporunda yer verilen VDC verilerine göre, 1 Kasım-31 Ocak tarihleri arasında Halep'e yönelik 266 hava saldırısı yapıldı, 441'i çocuk olmak üzere 1380 kiÅŸi öldü. 1 Kasım-21 Mart tarihleri arasında ise hava saldırılarında toplam 2321 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi ise 23 Kasım-24 Åžubat tarihlerinde Halep içi ve kırsal bölgelere rejim tarafından düzenlenen hava saldırılarında 2401'i sivil olmak üzere 2426 kiÅŸinin öldüÄŸünü bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.