Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD ve Hizbullah terör örgütü listesine alınsın

Arap Birliği 141. Dönem Dışişleri Bakanları Toplantısında konuşan SMDK Başkanı Carba, IŞİD ve Hizbullah'ın Arap Birliği'ne üye ülkelerde terör örgütü listesine alınmasını istedi.



Arap BirliÄŸi Genel Merkezi'nde Fas'ın dönem baÅŸkanlığında baÅŸlayan toplantıya, Katar dışında üye ülkelerin dışiÅŸleri bakanlarının yanısıra Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Güney Sudan DışiÅŸleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin, BM Filistin Halkının Haklarından Sorumlu Komite BaÅŸkanı Abdusselam Diallo, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Ahmed el-Carba baÅŸta olmak üzere birçok davetli katıldı.

Kuveyt'te 25-26 Mart tarihleri arasında gerçekleÅŸtirilmesi beklenen Arap BirliÄŸi Zirvesi'ne hazırlık niteliÄŸi de taşıyan toplantıda, "büyükelçi krizinin" odağındaki Katar'ın alt düzeyde temsil edilmesi dikkati çekti. Katar DışiÅŸleri Bakanı Halid el-Atiyye toplantıya kendisi adına temsilcisini gönderdi.

Öte yandan toplantının basına açık kısmında konuÅŸma yapan SMDK BaÅŸkanı Carba, Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) ve Hizbullah'ın Arap BirliÄŸi'ne üye ülkelerde terör örgütü listesine alınması çaÄŸrısında bulundu. "Ülkemizi iÅŸgal etmeye çalışan çeÅŸitli terör grupları var" diyen Carba, "Size, tüm uzantılarıyla beraber Hizbullah ve Ebu'l Fadl el-Abbas gibi Irak menÅŸeli örgüt ve IŞİD'in, terör listesine alınması yönündeki talebimizı tekrarlıyoruz" dedi.

"Cenevre-2 Konferansı'nda yaÅŸanan baÅŸarısızlıktan sonra artık barışçıl çözüm ya da diplomasiyi diline alan kalmadı" ifadesini kullanan Carba ÅŸunları kaydetti:

"Hepiniz, Esed rejiminin Cenevre-2 Konferansı'nı baÅŸarısızlığa uÄŸratma çabalarına ÅŸahit oldunuz. Esed rejiminin varlığı devam ettiÄŸi sürece ortak Arap çalışmalarının bir yararı olamaz."

Toplantıda konuÅŸan Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Arabi de, Suriye'de üç yıldır devam eden çatışmalara raÄŸmen bir karar alamayan BM Güvenlik Konseyi'ni eleÅŸtirdi. Güvenlik Konseyi'ni "acizlikle" suçlayan Arabi, Suriye'nin çöküÅŸten kurtarılması ve halkın beklentilerine karşılık verecek yeni bir siyasi çözüm için Arap ülkelerinin Suriye konusunda ortak bir tavır belirlemesi çaÄŸrısında blundu. 

Ä°ki gün sürecek toplantıda OrtadoÄŸu barış süreci, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki geliÅŸmelerin masaya yatırılması bekleniyor. Toplantılarda Kuveyt'te gerçekleÅŸtirilecek zirveye hazırlık amacıyla gündem taslağı da oluÅŸturulacak. 

Teröristleri ülkenizde barındırmayın çağırısı

Arap BirliÄŸi Genel Merkezi'nde, Fas'ın dönem baÅŸkanlığındaki Arap BirliÄŸi 141. Dönem DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı'nda konuÅŸan Mısır DışiÅŸleri Bakanı Nebil Fehmi, "Terör tehdidi bölgede kendini her zamankinden daha çok hissettirmeye baÅŸladı. Bu tehdit kalkınmanın önünde büyük bir tehlike oluÅŸturuyor. Bu nedenle Mısır, tüm Arap ülkelerini, terörün kökünü kesmeyi amaçlayan iç ve dış politikalara öncelik vermeye çağırmaktadır" dedi.

Mısır'da Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatının (Ä°hvan) terör örgütü listesine alınmasına da deÄŸinen Fehmi, aldıkları karara, Arap BirliÄŸi'ne üye 17 ülkenin imza koyduÄŸunu, bu karara "Terörle Mücadele AnlaÅŸması" gereÄŸince iÅŸlerlik kazandırmak istediklerini söyledi.

Toplantıda söz alan Lübnan DışiÅŸleri Bakanı Cübran Basil ise Suriye'de yaÅŸanan krizin ülkesine yansımalarına deÄŸindi. Basil, Suriyeli sığınmacıların oluÅŸturduÄŸu krizin boyutlarının tahammül sınırını aÅŸtığını kaydetti.  

Lübnan'ın dünyadaki en büyük göç hareketlerinden birini yaÅŸadığını kaydeden Basil, sürekli artış gösteren göç dalgası olgusuna çözüm bulunması çaÄŸrısı yaptı.

Filistin meselesi tehlikeli bir sürece girdi

Fas DışiÅŸleri Bakanı Salahaddin Mizvar, Filistin meselesinin Ä°srail'in uygulamaları nedeniyle tehlikeli bir sürece girdiÄŸini söyledi.

 Arap BirliÄŸi Genel Merkezi'nde düzenlenen, Arap BirliÄŸi 141'inci Dönem DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı'nda konuÅŸan Fas DışiÅŸleri Bakanı Mizvar, Ä°srail'in Filistin topraklarını ele geçirme ve bu topraklarda yerleÅŸim birimi kurma çalışmasına deÄŸindi.

"Filistin meselesi, Ä°srail'in barış görüÅŸmelerini sonuçsuz bırakmayı hedefleyen uygulamalarının artması nedeniyle tehlikeli bir sürecin içine girdi" diyen Mizvar, Kudüs ÅŸehri üzerinde devam eden YahudileÅŸtirme çalışmalarının, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) aldığı kararların çiÄŸnenmesi ve Müslümanların kutsallarına saygısızlık anlamı taşıdığını ifade etti.

Suriye'de yaÅŸananlara da deÄŸinen Mizvar, yakın zamanda krize çözüm bulunmasının uzak bir ihtimal olduÄŸuna iÅŸaret ederek krize siyasi çözüm bulunması ve Suriye'nin toprak bütünlüÄŸünün korunması için acilen harekete geçilmesi çaÄŸrısı yaptı.

Toplantıda konuÅŸan Güney Sudan DışiÅŸleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin ise eski CumhurbaÅŸkanı yardımcısı Riek Machar'ın baÅŸarısız darbe giriÅŸiminin ardından ülkede yaÅŸanan silahlı çatışmalarla ilgili bilgi verdi. Benjamin, ülkesinde 63 etnik grup bulunduÄŸunu ancak çatışmanın etnik deÄŸil siyasi temelli olduÄŸunu kaydetti.

Fas'ın dönem baÅŸkanlığında Ä°ki gün sürecek toplantıda OrtadoÄŸu barış süreci, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki geliÅŸmelerin ele alınması bekleniyor. Toplantılarda Kuveyt'te gerçekleÅŸtirilecek zirveye hazırlık amacıyla gündem taslağı da oluÅŸturulacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.