Sosyal Medya

Dünya

İsrailli gençlerden vicdani ret talebi

Askerlik karşıtı bir grup genç Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yazdıkları mektupla Filistin topraklarının işgaline karşı çıkarak orduya yazılmak istemediklerini bildirdi.



Yaklaşık 50 kiÅŸi tarafından yazılan mektupta, “Askerlik yapmak istemememizin sebebi, ordunun Filistin topraklarını iÅŸgal etmesine karşı duruÅŸumuzdur” ifadeleri kullanıldı.

Grup mektupta, Batı Åžeria’daki idamlar, yerleÅŸim faaliyetleri, gözaltılar, iÅŸkence ile elektrik ve suyun adaletsiz bir ÅŸekilde dağıtılması gibi insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Ä°srail’de ‘vicdani ret’ hakkını savunan Yesh Gvul isimli sivil toplum kuruluÅŸunun Facebook sayfasında yer alan mektupta, “Askerlik yapmamız mevcut durumun sürmesine neden olacak, dolayısıyla bu eylemleri sürdüren bir sistemin parçası olamayız” denildi.

Yvesh Gvul’un Haaretz gazetesinde yer alan açıklamasında, “Vicdani ret demokratik ülkelerde her bireyin hakkıdır. DeÄŸerleri ve düÅŸünceleri nedeniyle Filistin halkına baskıya karşı duran herkesi destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Ä°srail’de yasalar gereÄŸi erkekler üç, kadınlar ise iki yıl askerlik hizmeti yapmakla yükümlü.

Ülkede inançları gereÄŸi Ultra-Ortodokslar da zorunlu askerliÄŸe karşı çıkıyor.

Savunma Bakanlığı AÄŸustos 2012’de, Ultra-Ortodoks Yahudilerin de silah altına alınması için çalışma baÅŸlatmıştı.

2013’teki seçimler öncesinde de konu gündemdeydi. Seçimlerde Ultra-Ortodoks partiler parlamento dışında kaldılar.

Sekiz milyon nüfuslu Ä°srail’de nüfusun yüzde sekizini oluÅŸturan ultra Ortodoks Yahudiler dini eÄŸitimlerine devam edebilmeleri için askerlikten muaf tutuluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.