Sosyal Medya

Coğrafyamız

Çeçen cinayetlerine dava açıldı

İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER) Genel Başkanı Murat Özer, İstanbul'da, 2009 ve 2011 yıllarında dört Çeçen uyruklu kişinin öldürülmesiyle ilgili Bakırköy Beşinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını açıkladı



BaÅŸkan Özer, açılan bu davanın son derece önemli olduÄŸunu söyledi. Tetikçilerin Rus istihbaratına çalıştığının saptandığını iddia etti. Zanlıların en en ağır ÅŸekilde cezalandırılmasını isteyen Özer, Türkiye'nin, Rusya Federasyonu'na da çok ciddi tepki vermesini beklediklerini dile getirdi.

Ä°MKANDER Genel BaÅŸkanı Murat Özer, Topkapı'daki bir otelde, Ä°stanbul'da 2009 yılında öldürülen Musa Ali Osaev'in yeÄŸeni Ä°slam Atayev, derneÄŸin kurucularından Çeçen komutan Ä°mran Abdül Azimov ve 2011 yılında yine Ä°stanbul'da öldürülen Bergkhaz Musaev, Rüstem Altemirov ve Zauberk Amriev’in yakınlarıyla basın toplantısı düzenledi.

“Çeçen cinayetleri aydınlanıyor, düÄŸüm çözüldü” yazılı pankartın önünde, Çeçen cinayetlerindeki yeni geliÅŸmelerle ilgili açıklama yapan Genel BaÅŸkan Özer davanın açıldığını açıkladı:

“Ä°stanbul’da 2009 ve 2011 yıllarında gerçekleÅŸen ve dört Çeçen’in yaÅŸamını yitirdiÄŸi suikastlar hakkında savcılık soruÅŸturması tamamlanmış ve dava açılmıştır. Toplam 3 bin sayfaya ulaÅŸan dosyada onlarca kiÅŸinin ifadesi, çok sayıda kamera kaydı, Musa Ali Osaev cinayeti tutuklusu ‘Zona’ kod adlı Temur Makhauri’nin Rus istihbaratı görevlisiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸi görüÅŸmelerin video kayıtları, yüzlerce fotoÄŸraf ve istihbarat bilgileri bulunmaktadır. Savcılığın, Ä°stanbul Emniyeti’nin ve MÄ°T’in yürüttüÄŸü soruÅŸturma neticesinde Çeçen cinayetleri üzerindeki sır perdesi aralanmış, sadece bu cinayetlere iliÅŸkin deÄŸil, yurt içinde ve yurt dışında Kafkasyalı direniÅŸ yanlısı liderlere yönelik gerçekleÅŸen suikastlar hakkında da son derece çarpıcı bilgilere ulaşılmıştır”

Genel BaÅŸkan Özer, soruÅŸturma neticesinde, 2011’de, üç Çeçen’in öldürülmesinden, Rus istihbaratı FSB adına çalışan Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov'un sorumlu olduÄŸunun ÅŸüpheye yer bırakmayacak ÅŸekilde saptandığını öne sürdü. Zanlıların Türkiye’ye giriÅŸte kullandıkları sahte isim ve pasaportlar nezdinde giriÅŸimlerde bulunulduÄŸunu ancak Rusya’nın, bu isimdeki kiÅŸilerin, kendi vatandaşı olmadığını açıklayarak olayı kapatma yolunu seçtiÄŸini savundu. 

500 bin Euroluk teklif

2009 yılında Zeytinburnu’nda öldürülen Musa Ali Osaev'in katil zanlısı, 'Zona' kod adlı Temur Makhauri, Mısır’a gitmek isterken Atatürk Havalimanı’nda yakalanmıştı. Murat Özer, Gürcistan uyruklu tutuklu sanık hakkında da önemli bilgilere ulaşıldığını belirtti:  

“Zona, Rus istihbaratı FSB ajanı olduÄŸunu söylediÄŸi Bashir Kushtov ile Türkiye’de üç defa görüÅŸmüÅŸtür. Kendisinin yaptığı ve dava dosyasında yer alan görüntü kaydında, Zona, Rus istihbaratının kendilerine teklif ettiÄŸi yeni suikast planını 500 bin Euro karşılığında kabul etmiÅŸtir. Bu plana göre, video kaydında üç kiÅŸiye yönelik suikast hazırlığında oldukları anlaşılmaktadır.  Zona, savcılık ifadesinde, bu kiÅŸilerden birisinin Çeçenistan Eski Enformasyon Bakanı Movladi Udugov olduÄŸunu itiraf etmiÅŸtir, DiÄŸer iki kiÅŸiden birisinin, Ebru Rabia isimli bir kiÅŸi olduÄŸu anlaşılmaktadır. Kafkasya mücahitleri baÅŸkomutanı Emir Dokko Umaov’un aÄŸabeyi Ahmet Umarov’a  yönelik suikast planını, kendi güvenliÄŸini gerekçe göstererek kabul etmemiÅŸ ancak onun yaÅŸadığı Mısır’a giderken yakalanmıştır. MÄ°T tarafından çekilen gizli görüntülerde de FSB ajanının Zona’ya çanta içinde para teslim ettiÄŸi de görülmektedir”  

Türkiye’nin imajı açısından önemli

Maltepe Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ‘Zona’ kod adlı Makhauri’nin, Çeçenlerin efsanevi komutanı Åžamil Basayev’e yönelk suikast baÅŸta olmak üzere bir çok silahlı eyleme karıştığını söyleyen Özer, Bakırköy BeÅŸinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın, sadece Çeçen cinayetleri açısından deÄŸil Türkiye’nin, dünya kamuoyu önündeki imajı açısından da çok önemli olduÄŸunu belirtti. Genel BaÅŸkan Özer, "Cinayetleri engelleyebilecek temel ÅŸey, siyasi iradedir. Türkiye Hükümeti, Çeçen cinayetlerinin engellenmesi hususunda Rusya'da ciddi bir siyasi irade ortaya koyarsa, Rusya Hükümeti'ne kendi ülkesinde bu tarz faaliyetleri yaptırmayacağını açık ve yüksek dille ifade ederse, asıl o zaman cinayetler engellenecektir" dedi.

Bu davada, her türlü baskıdan uzak bir ÅŸekilde bağımsız bir karar alınması için tüm çabayı göstereceklerini dile getiren Özer, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Ä°MKANDER, cinayetlerin gerçekleÅŸtiÄŸi andan itibaren bu suikastların arkasında Rusya Devleti’nin olduÄŸunu söylemiÅŸ ve gelinen süreçte Türkiye yargısı ilk defa açık bir ÅŸekilde bunu izhar etmiÅŸtir. Türkiye istihbaratının, emniyet güçlerinin, savcılık makamının, cinayetlerin örtbas edilmemesi için azami gayret sarf ettikleri yaptıkları çalışmalardan açık bir ÅŸekilde anlaşılmaktadır. Daha önce Çeçenistan eski CumhurbaÅŸkanı Zelimhan Yandarbiyev’i ÅŸehit eden Rus ajanlarını yakalayarak ömür boyu hapis cezasına çarptıran Katar Yargısı’nın, Avusturya’da iÅŸlenen cinayet hakkında bu ülke yargısının, Paris Savcılığı'nın ortaya koyduÄŸu çalışmaların sonucu olarak, Çeçen liderlerin öldürülmelerinin gerçek faillerinin Rusya Devleti adına çalışan suikastçılar olduÄŸu ifade edilmiÅŸti. Åžimdi Türkiye yargısının da benzer bir kararı almasını ümit ediyoruz. Türkiye Hükümeti’nin, kendi istihbaratının, emniyet güçlerinin ve yargı makamının yürüttüÄŸü bu çalışmayı dikkate alarak Rusya Federasyonu’na en güçlü bir ÅŸekilde tepki vermesini bekliyoruz”

Ä°lk duruÅŸma 3 Mart’ta

Öldürülen Çeçenlerin avukatı Ömer Yüzgül de, davanın ilk duruÅŸmasının 3 Mart’ta görüleceÄŸini söyledi. Dört kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan, iki ayrı cinayetin tek dava dosyasında birleÅŸtirildiÄŸini belirten Avukat Yüzgül, iddianamede aslen Çeçen olan ‘Zona’ kod adlı Temur Makhauri’nin tutuklu, diÄŸer sanıklar Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov’ın firari olduÄŸunu, haklarında “tasarlayarak adam öldürme, ruhsatsız ateÅŸli silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma” suçlarından ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasının istendiÄŸini dile getirdi.

Basın toplantısında, tutuklu sanık “Zona” kod adlı Makhauri’nin, dava dosyasında da yer alan, kendi çektiÄŸi pazarlık ve görüÅŸmelerinin yer aldığı görüntüler de izlettirildi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.