Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısırlılar oy kullanmaya başladı

Yurt dışındaki Mısırlılar, anayasa referandumu için konsolosluk ve büyükelçiliklerde oy kullanmaya başladı.



Yurt dışındaki Mısırlılar anayasa referandumu için konsolosluk ve büyükelçiliklerde oy kullanmaya baÅŸladı.

Alınan bilgiye göre ülke dışındaki 680 bin 775 kayıtlı seçmen, 127 büyükelçilik ile 11 konsoloslukta 5 gün boyunca her ülkenin yerel saatiyle 09:00-21:00 arasında oy kullanacak. 

AA muhabirine konuÅŸan Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr Abdulati, "Anayasa referandumu ilk saatlerden itibaren büyük ilgi gördü. Referandumu takip için bakanlık tarafından kurulan komisyona, sorun çıktığı veya oylamanın engellendiÄŸine dair herhangi bir haber ulaÅŸmadı. Ä°ngiltere veya diÄŸer ülkelerde oy kullanma iÅŸleminin ertelendiÄŸi yönündeki haberlerin doÄŸruluk payı yok" dedi.

Abdulati, "Bazı Mısırlıların oylamaya katılamamalarının sebebi, Yüksek Seçim Kurulu'nun koyduÄŸu özel ÅŸartlardır. Kanunlara göre, seçmenlerin yurtiçindeki Mısırlılar gibi kimlik kartlarını veya pasaportlarını ibraz etmeleri gerekiyor" diye konuÅŸtu.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre yurtdışındaki seçmenlerin büyük bir bölümü Körfez ülkelerinde bulunuyor. Bu ülkelerdeki kayıtlı seçmen sayısının 571 bin olduÄŸu belirtiliyor. 

Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından, 2012 yılında halk oylamasıyla kabul edilen anayasa askıya alınmış ve ülkedeki siyasi sürece iliÅŸkin yeni bir yol haritası belirlenmiÅŸti. Söz konusu yol haritası doÄŸrultusunda önce anayasa referandumu, ardından parlamento seçimleri son olarak da baÅŸkanlık seçimlerinin yapılması öngörülüyor. 

Askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, "Anayasa Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni anayasa taslağının 14-15 Ocak 2014 tarihinde referanduma sunulacağı açıklanmıştı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.