Sosyal Medya

Coğrafyamız

Aileler Erbil'e kaçıyor

Felluce ve Ramadi’de, devam eden çatışmalardan dolayı çok sayıda ailenin göç ettiği bildirildi.



Irak’ın Felluce ve Ramadi kentlerinde, ordu birlikleriyle aÅŸiret ve silahlı gruplar arasında yaklaşık 10 gündür devam eden çatışmalarda çok sayıda ailenin ülkenin baÅŸka kentlerine göç ettiÄŸi bildirildi. Erbil Valisi Nevzat Hadi “Bir hafta içinde çoÄŸu kadın ve çocuk olmak üzere 13 bin kiÅŸi Erbil’e geldi” dedi.

Sünnilerin yoÄŸunlukta yaÅŸadığı kentlerdeki çatışmalar sebebiyle ülke içinde göç baÅŸladı. Felluce ve Ramadi’de yaÅŸayanlar, ÅŸiddet nedeniyle BaÄŸdat, Kerbela, Diyala, Musul gibi ÅŸehirlere göç ediyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Erbil kenti de göçten nasibini alan ÅŸehirler arasında yer alıyor. 

Erbil Valisi Nevzat Hadi, AA muhabirine, Erbil'e yönelik göç dalgasını anlattı. Vali Hadi, “Merkezi hükümet ile silahlı gruplar arasındaki sıkıntıdan ötürü Felluce ve Ramadi kentlerindeki insanlar evlerini terk ediyor. Bunlar, Irak’ın diÄŸer kentlerine sığınmak zorunda kalıyor. Tabi Erbil’i de tercih eden çok sayıda kiÅŸi oldu. Bir hafta içerisinde çoÄŸu kadın ve çocuklardan oluÅŸan 13 bin kiÅŸi Erbil'e geldi. Bunlar geçici olarak yerleÅŸmiÅŸ durumda” diye konuÅŸtu.

Erbil’e gelenlere kontrol noktalarında gerekli yardımların yapılığını belirten  Hadi, sığınmacıların bir bölümünün otel ve motellerde ve bir kısımının da yakınlarının yanlarına yerleÅŸtiÄŸini söyledi. Felluce ve Ramadililerin geçici olarak Erbil’e yerleÅŸtiklerini kaydeden Hadi, “Bizim dileÄŸimiz istenmeyen bu olayların biran önce bitmesi ve bu ailelerin tekrardan kendi yurtlarına geri dönmeleridir” dedi.

Sadece Erbil deÄŸil, Irak’ın diÄŸer kentlerine yönelik de göç dalgalarının olduÄŸunu hatırlatan Hadi ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Kamp kurmak için herhangi bir karar alımış deÄŸiliz. DediÄŸim gibi bu insanlar, kentimize geçici olarak gelmiÅŸlerdir. Åžu an duruma bakıyoruz ve yardım konusunda elimizden geleni yapıyoruz. YaÅŸanan hadiseler, tüm Iraklıları ilgilendiriyor. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak tabloya göre hareket edip önlemlerimizi alacağız.”

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.