Sosyal Medya

Dünya

Çin ve Güney Kore liderlerine çağrı

Japonya Başbakanı Abe, Çin ve Güney Kore liderlerine savaşlarda ölen 2,5 milyon askerin anısına yapılmış Yasukuni Tapınağı'nı neden ziyaret ettiğini açıklamak istediğini söyledi.



Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe, Çin ve Güney Kore liderlerine savaÅŸlarda ölen 2,5 milyon askerin anısına yapılmış Yasukuni Tapınağı'nı neden ziyaret ettiÄŸini açıklamak istediÄŸini söyledi. 

Japonya'nın batısındaki Ise Tapınağı'nı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abe, üç ülke arasında henüz planlanmış bir toplantı olmadığını ancak toprak iddiaları ve tarihi konularla ilgili uzlaÅŸmazlıkları çözmek için liderlerin bir araya gelmesini umut ettiÄŸini belirtti. 

Abe'nin 26 Aralık'ta baÅŸkent Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı'nı ziyareti, Çin ve Güney Kore ile gerilimin yeniden tırmanmasına yol açmıştı. 

Çin DışiÅŸleri Bakanlığı, Abe'nin ziyaretini "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelemiÅŸ ve "Japon BaÅŸbakanı Abe'nin ziyaretini protesto ediyor ve ciddi bir biçimde kınıyoruz. Abe'nin Yasukuni'ye yaptığı ziyaret, Japonya'nın diÄŸer ülkelerin iÅŸgal edilmesi ve sömürge haline getirilmesini de içeren militarist tarihinin yüceltilmesinden ve 2. Dünya Savaşı'nın sonuçlarının hiçe sayılmasından baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir" demiÅŸti.   

Güney Kore de ziyareti "hem Güney Kore ile Japonya arasındaki iliÅŸkilere hem de kuzeydoÄŸu Asya'da istikrar ve iÅŸbirliÄŸine zarar veren, zamanlama bakımından hatalı bir eylem" olarak nitelemiÅŸti. 

Çin ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın izlediÄŸi saldırgan tutum nedeniyle siyasetçilerin tapınaÄŸa ziyarette bulunmasına tepki gösteriyor. Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin ve Kore Yarımadası'nın bazı kısımlarını iÅŸgal etmiÅŸti.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.