Sosyal Medya

Dünya

Güney Sudan'da iç savaş korkusu

Yabancılar, durumun giderek kritikleştiği Güney Sudan'ı terk ediyor. Zengin petrol yataklarının bulunduğu ülkede bir iç savaş yaşanmasından korkuluyor.



Yüzlerce yabancı ÅŸiddetli çatışmaların yaÅŸandığı Güney Sudan’dan ABD’ye ait uçaklar ve helikopterlerle tahliye edildi. ‘GerektiÄŸi takdirde’ tahliye operasyonlarının geniÅŸletilebileceÄŸini açıklayan ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, Amerikan vatandaÅŸları ile müttefik ülke vatandaÅŸlarının Kenya’nın baÅŸkenti Nairobi baÅŸta olmak üzere güvenli yerlere götürüldüklerini bildirdi.

Verilen bilgilere göre, Amerikan uçakları ile ÅŸimdiye kadar 380 Amerikan vatandaşı ile yaklaşık 300 de baÅŸka ülkelerin vatandaşı Kenya’ya götürüldü. Bakanlığın açıklamasında, cumartesi günkü ilk tahliye operasyonu sırasında düzenlenen saldırı nedeniyle 4 askerin yaralandığı ve benzer bir saldırının yeniden gerçekleÅŸmemesi için yeni yardım ekiplerinin yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek ÅŸekilde ‘insanî misyon' amblemi taşıdıkları belirtildi.

ABD’nin yanı sıra Almanya, Ä°ngiltere, Fransa, Kenya ve Uganda gibi birçok ülke de vatandaÅŸlarını ve diplomatik temsilciliklerde çalışanlarını tahliye etmek için Güney Sudan'a uçak göndermiÅŸti.

BM ülkeyi tamamen terk etmiyor

Rakip isyancı gruplar arasında yaÅŸanan çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kiÅŸinin Güney Sudan’ı terk etmek zorunda kaldığını bildiren BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ise çalışanlarının tümünün ülkeden tahliye edilmeyeceÄŸini açıkladı. Ä°htiyaç duyulan çalışanlarının baÅŸkent Cuba’da kalmaya devam edeceÄŸini bildiren BM, diÄŸerlerinin ise çalışmalarını Uganda’dan sürdüreceÄŸini duyurdu.

BM’nin kaç çalışanının Güney Sudan’da kalacağı ise belirtilmedi.

İktidar kavgası

Kenya'da bir hafta kadar önce patlak veren çatışmaların perde arkasında ise Devlet BaÅŸkanı Salva Kiir ve geçen temmuz ayında görevinden alınan yardımcısı Riek Macher arasındaki iktidar kavgası bulunuyor. Devlet BaÅŸkanı Salva Kiir, eski yardımcısı Machar'ın darbe giriÅŸiminde bulunduÄŸunu, ancak bu giriÅŸimin baÅŸarısızlıkla sonuçlandığını söylemiÅŸti. Salı ve çarÅŸamba günleri ise olaylar baÅŸkent Cuba'dan diÄŸer illere sıçramıştı.

Bu iktidar mücadelesinin temelinde Güney Sudan'da yaÅŸayan farklı etnik gruplar arasındaki anlaÅŸmazlıklar yatıyor. Devlet BaÅŸkanı Salva Kiir, iktidar partisi ve eski isyancı grup Sudan Halk KurtuluÅŸ Hareketi'nde ağırlıkta olan Dinkalara baÄŸlı. Macher ise rakip grup Nuerlerden geliyor.

2011 yılında Sudan'da ayrılarak bağımsızlığını ilan eden petrol zengini Güney Sudan'da bir iç savaşın yaÅŸanmasından korkuluyor. Zengin petrol yataklarına sahip olan Güney Sudan'da insanların büyük çoÄŸunluÄŸu yoksulluk içinde.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.