Sosyal Medya

Tunus huzur bulamıyor

Tunus'ta sular hâlâ durulmuş değil. Son olarak iktidar ve muhalefetin uzlaşmaya vararak bağımsız milletvekili Mehdi Cuma'yı geçici hükümetin yeni başbakanı olarak belirlemesi de hoşnutsuzluğu gidermedi.



 Tunus'ta seyyar manavlık yapan Muhammed Buazizi 17 Aralık 2010 tarihinde üzerine benzin dökerek kendisini ateÅŸe verdiÄŸinde, yaÅŸanacak geliÅŸmelerin Tunus'ta devrimin fitilin ateÅŸleyeceÄŸini tahmin edemezdi. Buazizi’nin protestosu 23 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali’nin ülkeyi terketmesiyle sonuçlanan gösterilerin baÅŸlangıcı oldu.

Siyasi cinayetler, hükümet karşıtlarının meclisin önünde haftalar boyunca süren protestoları, turistlerin kaldığı bir otele intihar saldırısı giriÅŸimi... Zeynel Abidin bin Ali devrimin ardından iktidar sahnesinden silinmiÅŸ olsa da, halkın hayallerini süsleyen Tunus'a giden yol hâlâ çok uzun.

Halk arasındaki huzursuzluk henüz yatışmış deÄŸil. Laiklerle Ä°slamcılar arasındaki kutuplaÅŸma artıyor. Birçok kiÅŸi Ulusal Kurucu Meclis'te çoÄŸunluÄŸu elinde bulunduran Ä°slamcı Ennahda Partisi’ni temmuz ayında muhalif politikacı Muhammed Ä°brahimi'ye düzenlenen suikastın sorumlularından biri olarak görüyor. Ä°brahimi devrimin ardından suikasta kurban giden ilk politikacı deÄŸildi. Tunus’un önde gelen bir diÄŸer muhalif politikacısı Åžükrü Belıyd de 2013 yılı başında radikal Ä°slamcılar tarafından öldürülmüÅŸtü.

Başbakanın işi zor

Ä°ktidar ve muhalefet partileri uzun süren tartışmaların ardından haftasonunda geçici hükümetin yeni baÅŸbakanı üzerinde uzlaÅŸtı. Protestoların ÅŸiddeti geçtiÄŸimiz yıllara oranla dinmiÅŸ de olsa 2014’te planlanan genel seçimlere kadar geçici hükümete baÅŸkanlık edecek olan Mehdi Cuma'nın iÅŸi hayli zor görünüyor. Zira uzmanlar partiler arasında aylarca süren iktidar savaşının halkın büyük bölümünü büyük bir umutsuzluÄŸa düÅŸürdüÄŸü görüÅŸünde.

Yaz aylarında meydanları dolduran protestoculardan geriye çok az kiÅŸi kaldı. Meclis binasının önünde küçük bir grup protestocu bekleÅŸiyor. 120 gündür buradalar. Binlerce Tunuslu haftalar boyunca bu noktada yeni anayasayı hazırlamakla görevli Ulusal Kurucu Meclis'in dağıtılması için protesto gösterileri düzenlemiÅŸti. Hedeflerine ulaÅŸamayan protestocular bir süre sonra teker teker ayrılırken, onlar gitmemeye kararlı. Zaten gitmezlerse kaybedecekleri bir iÅŸleri de yok.

Siyasi partilere, en çok da mecliste çoÄŸunluÄŸu elinde bulunduran Ä°slamcı Ennahda Partisi'ne öfkeliler. Protestoculardan Gazi Mahfudi "Gerek Ennahda, gerekse diÄŸer siyasi partiler bize birçok söz verdi. Ancak bunların tümü boÅŸ laftan ibaret kaldı. Asıl hedef aslında iktidar. Kimse bizim için kılını kıpırdatmıyor. Biz de ölüm orucuna baÅŸladık. Hayatımızı riske atıyor olabiliriz ama hedefimiz çok açık. Bunu ülkemiz için yapıyoruz" diyor.

'Meclis devrime ihanet etti'

Gazi Mahfudi, bundan üç yıl önce üzerine benzin dökerek kendisini ateÅŸe veren Muhammed Buazizi ile aynı kentten, Sidi Buzid'ten geliyor. Muhammed Buazizi, yoksulluk ve sefalete, polisin kötü muamelesine, Bin Ali rejimi altında yaÅŸadığı ezaya dayanamayarak üzerine benzin döküp kendini ateÅŸe vermiÅŸti.

Buazizi'yi düÅŸünmeden tek bir gününün bile geçmediÄŸini söyleyen Gazi Mahfudi "Buazizi öldü. O bizim kahramanımız. Bir devrim yaÅŸadık, ancak taleplerimiz bugüne kadar hâlâ yerine getirilmedi. Bu uÄŸurda yüzden fazla insan öldü, binlerce kiÅŸi yaralandı. Ölümlerle ilgili hâlâ inceleme yapılmadı. Bunun yerine anayasayı hazırlamakla görevli Ulusal Kurucu Meclis'i seçtik ve bu meclis devrime ihanet etti. Devrimimizi yarı yolda bıraktı" açıklamasını yapıyor.

Ulusal Kurucu Meclis BaÅŸkan Yardımcısı Meherzia Labidi daha farklı düÅŸünüyor. Ä°slamcı Ennahda Partisi milletvekillerinden olan Labidi, yeni anayasayla birlikte Tunus'un zorlu ve yorucu da olsa ‘doÄŸru yolda’ olduÄŸu fikrinde. Labidi halkın demokrasinin elden gittiÄŸi yönündeki endiÅŸelerinin de yersiz olduÄŸunu belirtiyor.

Meclisin önündeki protestocular ise aynı görüÅŸte deÄŸil. Bir protestocu "Ülkemiz Selefiler, yoksulluk ve iÅŸsizliÄŸin pençesinde. Etrafına bir bak... Ülkenin yoksul semtlerinde durum giderek daha da kötüleÅŸiyor. Bu yeni bir isyana neden olacak. Bu belki yarın olmayacak, ancak halk bir gün baÅŸkaldıracaktır" diyor.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.