Sosyal Medya

Dünya

'NSA, GSM şifrelerini kırdı'

Washington Post gazetesinin Snowden’ın ifşa ettiği belgelere dayanarak verdiği habere göre, GSM’in şifreleme sistemini çözen NSA cep telefonu görüşmelerini dinleyebiliyor.



Amerikan istihbaratı eski çalışanı Edward Snowden'ın ifÅŸa ettiÄŸi belgelerin ortaya çıkardığı skandallara her gün bir yenisi ekleniyor. Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre, Amerikan Güvenlik Kurumu NSA'in cep telefonu görüÅŸmelerinin de büyük bir bölümünü dinleyebiliyor. Yeni belgeler ışığında, kurumun GSM'in 30 yıllık güvenlik ÅŸifrelerini kırdığı öne sürüldü. Söz konusu ÅŸifreleme sistemi, cep telefonu görüÅŸmelerinin dinlenmesi engelliyor. Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun da bu yöntemle dinlediÄŸi tahmin ediliyor.

Uzmanlar uzun bir süredir özellikle Avrupa'da yaygın olan GSM standartlarının güvenli olmadığına iliÅŸkin uyarıda bulunuyordu. Snowden'ın belgelerinde, NSA'in cep telefonu görüÅŸmelerini dinleyecek teknik olanaklarını ne ölçüde kullandığına iliÅŸkin bir bilgi yer almıyor. Uzmanlar, NSA'in yeni ÅŸifreleme sistemlerini de çözebileceÄŸi uyarısında da bulunuyor. Fakat bu iÅŸlemin oldukça zahmetli ve zor olduÄŸu, o nedenle yalnızca belli kiÅŸilerin görüÅŸmelerinin dinlenmesinde kullanıldığı varsayılıyor.

NSA'in BaÅŸbakan Merkel'in cep telefonunu dinlediÄŸinin ortaya çıkması iki ülke arası iliÅŸkilede gerginliÄŸe neden olmuÅŸtu.

Reformlar hazır

Öte yandan NSA skandalları üzerine ABD BaÅŸkanı Barack Obama öncülüÄŸünde kurulan uzman ekibi, kurumun faaliyetlerinde çeÅŸitli reformlar öngören tavsiye listesini tamamlayarak Obama'ya iletti. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Beyaz Saray'ın reform önerilerini gözden geçirdiÄŸini, Obama'nın muhtemelen ocak ayı içerisinde atılacak adımlar konusunda bilgi vereceÄŸini açıkladı. New York Times gazetesinin haberine göre, reform önerileri arasında NSA'in kiÅŸisel telefon görüÅŸmelerine iliÅŸkin verileri kayıt altına alma ve depolama yetkisine sahip olmaması gerektiÄŸi bulunuyor.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.